«ΘΕΛΩ ΝΑ συμβάλω στον αγώνα κατά του καρκίνου κι επειδή ο καρκίνος δεν έχει όρια, έτσι και ο μαραθώνιος που τρέχω δεν έχει σύνορα. Άλλωστε όταν είσαι υγιής μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο που υποφέρει». Βρίσκεται στην 176η ημέρα του μαραθωνίου του, ενός μαραθωνίου εντελώς διαφορετικού από τους άλλους, αφού ξεπερνά τα 15.040 χιλιόμετραγια την ακρίβεια 15.041 χιλιόμετρα και 175 μέτρα-, θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα περάσει από 14 ευρωπαϊκές χώρες! Ο Ρίτσαρντ Μπότραμ από την Ολλανδία είναι ο εμπνευστής της προσπάθειας «Μarathon 365», η οποία άρχισε στις 30 Ιουλίου πέρυσι και θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουλίου φέτος και επικεντρώνεται στον αγώνα κατά του καρκίνου. Η διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα στη σύντροφό του, Ελίζα Μπάιλ, τον Ιούνιο του 2004 ήταν και το κίνητρο γι΄ αυτόν τον μαραθώνιο. «Το γεγονός αυτό σημάδεψε τη ζωή μου. Ωστόσο, πριν η Ελίζα φύγει από τη ζωή είχαμε συζητήσει αρκετές φορές για τη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που υποφέρουν από καρκίνο κάνοντας κάτι ιδιαίτερο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπότραμ, ιδρυτής και του ομώνυμου ιδρύματος.

Ευαισθητοποίηση

Ο 41χρονος μαραθωνοδρόμος βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 14 Ιανουαρίου και θα περάσει τα ελληνικά σύνορα στις 10 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει, ο μαραθώνιος, ο οποίος θα διαρκέσει 365 μέρες και θα περάσει από 14 ευρωπαϊκές χώρες, ήταν ο καλύτερος τρόπος που μπορούσε να σκεφθεί για να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους και να συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε για την έρευνα κατά του καρκίνου. Ο κ. Μπότραμ τρέχει καθημερινά 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα. Οι 14 ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα, Τσεχία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία) επελέγησαν, όπως λέει ο κ. Μπότραμ, με βάση μια σειρά από παραμέτρους, λαμβάνοντας υπόψη τη γλώσσα κάθε χώρας αλλά κυρίως το κλίμα. Μέχρι στιγμής μία ελαφριά καλοκαιρινή ίωση και μία μικρή σύγκρουση με ένα αυτοκίνητο στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου ήταν τα μόνα προβλήματα που αντιμετώπισε. Και στήριξη

Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή δεν είναι μόνος του. Μεγάλες εταιρείες, κρατικοί οργανισμοί αλλά κυρίως ο απλός κόσμος στηρίζει αυτόν τον αγώνα κατά του καρκίνου. «Σε όλες τις χώρες η στήριξη του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Μας ενισχύουν με όποιον τρόπο μπορούν, οικονομικά, κάνοντας δωρεές, με το να γίνουν εθελοντές και να βοηθήσουν τη διεξαγωγή του μαραθωνίου, μέχρι και να κάνουν προσφορές στην ηλεκτρονική σελίδα μας www. marathon365. org.», τονίζει ο κ. Μπότραμ, ο οποίος υπολογίζει πως οι καθημερινές επισκέψεις στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ξεπερνούν τις 20.000. Το 25% του ποσού που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα μη κυβερνητικού διεθνούς οργανισμού για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία ενώ το 75% θα πάει κατευθείαν σε Ευρωπαίους καρκινοπαθείς.