Νέο συλλαλητήριο αποφασίστηκε- για την Τετάρτη- από φοιτητές και πανεπιστημιακούς, έπειτα από την κίνηση της κυβέρνησης να επισπεύσει την κατάθεση του νόμου- πλαισίου για τα ΑΕΙ, με αιχμή τις αλλαγές στο πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά και τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 που συνεχίζεται στη Βουλή.


Ησυνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) αποφάσισε να κηρύξει μια 48ωρη απεργία στις 24 και 25 Ιανουαρίου και μια τριήμερη από 31 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου. Επίσης, προειδοποιεί για απεργία διαρκείας από τις 5 Φεβρουαρίου, εάν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν απαντήσει θετικά

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΚΑΙ 25/1

και τριήμερη από 31/1 έως 2/2, ενώ περίπου 400 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ αναπτύσσουν αγωνιστική δραστηριότητα

στα αιτήματα των πανεπιστημιακών, δηλαδή να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να μην κατατεθεί ο νέος νόμος- πλαίσιο στη Βουλή, ειδικά με τροποποίηση της ρύθμισης για το άσυλο. Η εξεταστική

Επειδή, ωστόσο, οι νέες κινητοποιήσεις συμπίπτουν και πάλι, όπως πέρυσι, με την εξεταστική περίοδο, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Γ. Μαΐστρος, οι πανεπιστημιακοί θα ζητήσουν τις επόμενες μέρες από τις Συγκλήτους των ιδρυμάτων να αποφασίσουν διακοπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας σε όσα ΑΕΙ θα γίνουν κινητοποιήσεις και καταλήψεις, προκειμένου να αναβληθεί η εξεταστική ή τα μαθήματα αναπλήρωσης που γίνονται σε ορισμένες σχολές λόγω των προηγούμενων κινητοποιήσεων και να μη χαθούν πάλι οι εξετάσεις. Μιλώντας σε εκπαιδευτική εκδήλωση, η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι ο νόμος που σύντομα θα δημοσιοποιηθεί, θα προβλέπει πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, ενώ επανέλαβε ότι το επόμενο βήμα- μετά τις εκλογές, όπως είχε παλιότερα δηλώσει- θα είναι η αλλαγή του εξεταστικού.

Καταλήψεις σε 281 σχολές

Οι φοιτητές από την πλευρά τους, συνεχίζουν από σήμερα τις καταλήψεις, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα εξελίσσονταν σε 281 σχολές πανελλαδικά. Συνολικά, περίπου 400 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις, αναπτύσσουν πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα και προχωρούν σε καταλήψεις των σχολών τους. Το Σάββατο, 58 φοιτητικοί και 22 σπουδαστικοί σύλλογοι απ΄ όλη τη χώρα, κάλεσαν τους φοιτητές σε νέα πανεκπαιδευτικά- παλλαϊκά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις την ερχόμενη Τετάρτη.

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκε ήδη και η ΟΛΜΕ, προτείνοντας δύο 24ωρες απεργίες, στις 15 και 27 Φεβρουαρίου. Επίσης, η ΟΛΜΕ αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης.