ΤΕΛΗ Φεβρουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία μεταξύ Αθήνας, Σόφιας και Μόσχας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, προέβλεψε χθες ο Βούλγαρος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Χωροταξίας της Βουλγαρίας, Ασεν Γκαγκαούζοφ.

Δηλώσεις που εμπεριέχουν πάντως αρκετή δόση αισιοδοξίας, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πόσω μάλλον όταν πολλές φορές στο παρελθόν, οι τρεις πλευρές είχαν φτάσει ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία, χωρίς όμως ποτέ αυτή να υπογραφεί.

Μιλώντας στη βουλγαρική εφημερίδα «Τρούντ», ο κ. Γκαγκαούζοφ είπε ότι έχουν ήδη επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με τους όρους τής παραχώρησης εδαφών, απ΄ όπου θα περάσει ο αγωγός, όπως και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σταθμού υποδοχής του πετρελαίου στο Μπουργκάς. Τριεθνείς διαβουλεύσεις

Το τοπίο πάντως για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης παραμένει ακόμη ρευστό κι ενώ ένας νέος μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ των τριών χωρών (Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρωσίας) βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Βούλγαρου υπουργού, οι πληροφορίες επιμένουν ότι τα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας εξακολουθούν να παραμένουν.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μην αναφέρεται καθόλου στα ανταλλάγματα που παίρνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο. Το κλίμα που μεταφέρεται για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι η συγκρατημένη αισιοδοξία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Μόσχα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στις απαιτήσεις της. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η πιο σημαντική εκκρεμότητα από την οποία εξαρτάται η υλοποίηση του έργου, είναι οι εγγυήσεις που πρέπει να δώσει η Μόσχα για τις ποσότητες του πετρελαίου που θα διέρχονται από τον αγωγό.