(ο αρθρογράφος για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ)

Ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία στα χρόνια της αντιπολίτευσης είχαν χτίσει ένα ιδεολόγημα καταστροφής. Η χώρα γι΄ αυτούς ήταν σχεδόν ετοιμόρροπη, χωρίς πρόνοιες και ασφάλειες, πίστευαν ότι τα πάντα είναι διεφθαρμένα και προβληματικά.

Αυτό ήταν το δόγμα, με αυτή την εντύπωση άρχισαν να κυβερνούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΔΕΗ, όπου από τους πρώτους μήνες τοποθέτησαν τον πρώην υπουργό κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά, με ρόλο μεγάλου τοποτηρητή και άγρυπνου φρουρού. Κυριαρχούμενος από το ιδεολόγημα της καταστροφής ο κ. Παλαιοκρασσάς δεν αποδέχθηκε τις λειτουργίες της επιχείρησης, δεν αναγνώρισε ποτέ τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης που είχε ενσωματώσει, αγνόησε τους κανόνες που είχαν επιβληθεί.

Και γι΄ αυτό άρχισε να υπονομεύει συστηματικά τη διοίκησή της. Έστειλε τους πάντες στον εισαγγελέα και έστειλε την επιχείρηση στον γκρεμό. Έκτοτε η ΔΕΗ δεν λέει να σηκωθεί και να ισιώσει. Πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο αντικαταστάτης του κ. Μανιατάκης δεν κατάφερε και δεν θέλησε να επαναφέρει τα πράγματα στην αρχική τους θέση. Απέφυγε τις ακρότητες Παλαιοκρασσά, αλλά επέτρεψε στο κόμμα να κατακτήσει την επιχείρηση, με αποτέλεσμα να περιπέσει η ΔΕΗ σε κατάσταση διαρκούς υποχώρησης και υποβάθμισης.

(«Το Βήμα»)