Το διάβασα στη «Χααρέτζ» και δεν πίστευα στα μάτια μου: στη συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις με την Ισραηλινή ομόλογό της, Τζίπι Λίβνι, μια δημοσιογράφος ρώτησε τις δύο γυναίκες πώς είναι δυνατόν να θεωρούν ότι μπορούν να ασχοληθούν εποικοδομητικά με το Μεσανατολικό, όταν αδυνατούν να νιώσουν τον πόνο των μανάδων που έχουν χάσει τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το ακόμα πιο απίστευτο όμως ήταν η αντίδραση και η φανερή αμηχανία της Ράις, η οποία, αφού ξεκαθάρισε ότι η Λίβνι είναι παντρεμένη με δύο παιδιά, άρχισε να απολογείται για τον εαυτό της προσπαθώντας να αποδείξει πως... παρ΄ ότι δεν έχει παιδιά, μπορεί να ασχολείται με το θέμα!

Μοιάζει αδιανόητο εάν αναλογισθούμε αφ΄ ενός τις κατακτήσεις που έχουν πετύχει οι γυναίκες κατά τις τελευταίες δεκαετίες και αφ΄ ετέρου το θεωρητικό υπόβαθρο της ισότητας των δύο φύλων στο οποίο (υποτίθεται πως) βασίζεται ο δυτικός τρόπος ζωής και σκέψης, αλλά γεγονός είναι ότι οι γυναίκες σήμερα- ίσως περισσότερο απ΄ ό,τι τα τελευταία είκοσι χρόνια- (ανα)κρίνονται ολοένα και συχνότερα για καθαρά προσωπικές επιλογές τους: «Γιατί δεν κάνεις παιδιά;», «Πότε επιτέλους θα φτιάξεις τη ζωή σου;», «Γιατί αμελείς τον εαυτό σου (να παχύνεις, να μη βάψεις τα μαλλιά σου, να προσέχεις τα ρούχα που φοράς, κ.λπ.)», είναι ορισμένα μονάχα από τα (κατ΄ ουσίαν προσβλητικά) ερωτήματα που πλέον εύκολα τίθενται εν είδει «αγαπησιάρικων» σχολίων που δήθεν προέρχονται από ενδιαφέρον (από πού κι ώς πού;) σε γυναίκες.

Φορείς αυτού του ιδιότυπου κοινωνικού ρατσισμού που, υπό ορισμένες συνθήκες φθάνει να γίνει φασισμός, δεν είναι μονάχα άνδρες, αλλά και ουκ ολίγες γυναίκες- οι οποίες μοιάζουν να θεωρούν πως οφείλουν να τηρήσουν τους στοιχειώδεις τύπους και αρχές μονάχα όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το... «ισχυρό» φύλο. Ουαί κι αλίμονο όμως εάν αφήσουμε τον ρατσισμό αυτόν- υπό οποιαδήποτε μορφή του- να γίνει καθεστώς. Γιατί τότε κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε καταστάσεις φαινομενικά κατανοητές σε ένα «ανθρώπινο» επίπεδο, στις οποίες όμως κρύβεται η απόλυτη αυθαιρεσία και άρα, η τρέλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από