Η κ. Ρόδη Κράτσα είναι από χθες η πρώτη Ελληνίδα ευρωβουλευτής που αναλαμβάνει καθήκοντα αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα με πρωτιά ψήφων.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν φιλοδοξεί να ακολουθήσει τους συναδέλφους της κ.κ. Αντ. Σαμαρά, Κ. Χατζηδάκη και Γ.

Δημητρακόπουλο στο εθνικό Κοινοβούλιο, ενώ επισημαίνει ότι η ρουκέτα στην πρεσβεία των ΗΠΑ ακούστηκε έως την Ευρωβουλή. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τάσσεται, όμως, εναντίον της λήψης νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων, τονίζοντας ότι «οι νόμοι που υπάρχουν αρκούν».


Είστε η πρώτη Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για όλα υπάρχει μία αρχή ή η εκλογή σας σημαίνει κάτι περισσότερο;

Ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και εμένα προσωπικά, κάτι που συνεπάγεται αυξημένες υποχρεώσεις και ευθύνες.

Τι υποχρεώσεις φέρνει η νέα θέση;

Η συνεργασία με τα άλλα Κοινοβούλια, η εκπροσώπηση σε όλες τις χώρες, η συνδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι μερικοί από τους σημαντικούς ρόλους των αντιπροέδρων.

Ο «πόλεμος» ανδρών και γυναικών είναι ξεπερασμένος στις Βρυξέλλες;

Ανοιχτός «πόλεμος» δεν υφίσταται, αλλά ας μην ξεγελιόμαστε. Οι θέσεις υψηλής ευθύνης δίνονται πιο εύκολα στους άνδρες. Από τον κομματικό σας χώροτο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμαυπήρχαν κινήσεις υπονόμευσης;

Δεν ήταν προσωπική η υπονόμευση. Απλά ήταν σκληρός ο αγώνας, αφού οι θέσεις που εδικαιούτο το ΕΛΚ μειώθηκαν από επτά σε τέσσερις και έτσι η Ελλάδα έχανε δικαιώματα.

Η ομάδα των ευρωσοσιαλιστών πώς σας υποδέχθηκε; Ιδιαίτερα θερμά. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έργο αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από την παράταξη.

Από την Αθήνα ποιος έστειλε πρώτος συγχαρητήρια;

Έχει σημασία για μένα το ότι πήρα τα πρώτα συγχαρητήρια από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Η ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία ακούστηκε έως τις Βρυξέλλες;

Ακούστηκε. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των πολιτών είναι πρώτες προτεραιότητες της Ε.Ε.

Το νέο χτύπημα επηρεάζει την εικόνα της χώρας μας;

Όχι. Η χώρα μας θεωρείται νησίδα ασφάλειας στη μείζονα περιοχή και αναγνωρίζεται ο ρόλος της για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η κυβέρνηση, κατά τα φαινόμενα, είχε επαναπαυθεί με την τρομοκρατία;

Ποτέ μία ευνομούμενη πολιτεία δεν επαναπαύεται. Αυτό δεν σημαίνει υπερβολές και υστερίες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τώρα να περιμένουμε νέους τρομονόμους;

Οι νόμοι αρκούν. Ας τους εφαρμόσουμε και ας αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης στην έως τώρα θητεία της;

Μεγάλα λάθη δεν έγιναν. Μένει να εξηγήσουμε και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις.

Τo «όχι» των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στις συστάσεις Κεφαλογιάννη για τα μονοπύθμενα στέλνει μηνύματα;

Το μήνυμα της γενικής ψηφοφορίας είναι ότι το παιχνίδι ήταν ούτως ή αλλιώς χαμένο. Όπως τόνισα στην Ολομέλεια, τα ιδιαίτερα και ποικίλα- δίκαια- ναυτιλιακά συμφέροντα της Ελλάδας δεν συγκινούν την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολήσει όλους και να μας κινητοποιήσει.

Μετά την Ευρωβουλή το εθνικό Κοινοβούλιο;

Το ένα δεν προϋποθέτει και δεν διαδέχεται υποχρεωτικά το άλλο.

Οι συνάδελφοί σας κ.κ. Σαμαράς, Χατζηδάκης, Δημητρακόπουλος μετακομίζουν… Εσείς το αποκλείετε για τις προσεχείς εθνικές εκλογές;

Ας μείνει και κανένας παλιός στις Βρυξέλλες. Η ευρωπαϊκή καριέρα συνεχίζει να με συγκινεί.

Υπάρχουν ευρωβουλευτές πολλών ταχυτήτων;

Συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν ευρωβουλευτές που είναι παράλληλα δήμαρχοι, εθνικοί βουλευτές, περιφερειάρχες. Η πολυδιάσπαση μειώνει την παρουσία και την απόδοσή τους στην Ευρωβουλή.

Στην ελληνική πολιτική σκηνή οι γυναίκες έχουν ισότιμο ρόλο;

Οι γυναίκες πρέπει να εργασθούν διπλά και τριπλά για να έχουν ισότιμη αναγνώριση.

«Ναι» στην ποσόστωση για την εκλογή γυναικών;

Η ποσόστωση ευαισθητοποιεί τα κόμματα και την κοινωνία, ανακαλύπτει γυναίκες, προβάλλει τη σημασία της συμμετοχής τους. Πρέπει όμως να πάψει να χρειάζεται.

Η στιγμή που ο ευρωβουλευτής θα εκλέγεται με σταυρό πλησιάζει;

Μακάρι, αν και δύσκολα συνδυάζονται οι πολλές και σοβαρές υποχρεώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την καθημερινή επαφή στην Ελλάδα.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία ήταν όντως έτοιμες να μπουν στην Ε.Ε.;

Καμία χώρα από την Ανατολική Ευρώπη δεν ήταν απόλυτα έτοιμη, αλλά τα κριτήρια που πληρούσαν θεωρήθηκαν ικανοποιητικά. Η ένταξή τους έχει σημασία για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Τουρκία πόσο κοντά βρίσκεται στις Βρυξέλλες;

Κοντά δεν είναι. Από την ίδια εξαρτάται να πλησιάσει.