ΟΜοχάμεντ Άλι συμπληρώνει σήμερα τα 65 του χρόνια κι αυξάνονται οι φόβοι για την πορεία της υγείας του, η οποία επιδεινώνεται με τέτοια ταχύτητα τις τελευταίες εβδομάδες, ώστε ένας από τους στενούς του φίλους δήλωσε: «Αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι ιατρική φροντίδα, αλλά τις προσευχές μας».

Ο επίσης 65 ετών Τζιν Κιλρόι, που γνωρίζει τον Άλι για περισσότερα από 40 χρόνια και ήταν ο μάνατζέρ του στις εμπορικές συμφωνίες στους περισσότερους από τους 61 αγώνες που έδωσε στην επαγγελματική πυγμαχία, προσθέτει: «Όταν τον είδα, ήθελα να κλάψω. Έμοιαζε σαν χαμένος και πολύ αδύναμος».

Ο Άλι, που υποφέρει από τη νόσο Πάρκινσον πολλά χρόνια, δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς βοήθεια, με δυσκολία μιλά, ενώ αναγνωρίζει ελάχιστους απ΄ όσους τον περιβάλλουν. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν σε αγώνα του αμερικανικού ποδοσφαίρου στο Οrange Βowl, στο Μαϊάμι, την Πρωτοχρονιά.

«Έδειχνε σε κακά χάλια», λέει ο Κιλρόι. «Με εξαγρίωσε το γεγονός ότι τον περιφέρουν από εδώ και από κει, όταν θα έπρεπε να βρίσκεται σπίτι και να ξεκουράζεται». Ο Άλι βρέθηκε επίσης για λίγο στο Μadison Square Garden, στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, για να παρακολουθήσει αγώνα της κόρης του Λάιλα. Τον οδήγησαν στις πρώτες θέσεις με αμαξίδιο που χρησιμοποιείται στο γκολφ και αυτόπτες μάρτυρες λένε πως η εικόνα ήταν θλιβερή, καθώς οι φίλαθλοι τον είχαν περικυκλώσει.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ

Ωστόσο, ο Άλι παραμένει από τους πιο αναγνωρίσιμους ανθρώπους στον κόσμο, από τους πιο αγαπητούς και μια από τις χαρισματικές αθλητικές φυσιογνωμίες. Ο πραγματικός «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».

ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ

Ο Άλι, που υποφέρει από τη νόσο Πάρκινσον, δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς βοήθεια, με δυσκολία μιλά, ενώ αναγνωρίζει ελάχιστους

Είναι η πιο μεγάλη ειρωνεία ότι ο σπουδαιότερος πυγμάχος, ο ποιητής της επαγγελματικής πυγμαχίας που πετούσε σαν πεταλούδα και τσιμπούσε σαν σφίγγα, έχει μετατραπεί σε μια παραπαίουσα σκιά του παλιού εαυτού του, λόγω της παράλυσης από στην οποία υπέκυψε ο ελαιοχρωματιστής πατέρας του.

Την τελευταία φορά που ο Άλι έτυχε διεθνούς προσοχής ήταν όταν συμμετείχε ως μέλος στην επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 από τη Νέα Υόρκη. Τον είχαν πάρει κοντά τους λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε σε τρία δισεκατομμύρια τηλεθεατές, όταν άναψε τον ολυμπιακό βωμό στην Ατλάντα το 1996, με τρεμάμενο χέρι.

Αποδείχτηκε όμως τρομερό λάθος. Ο Άλι παρακολουθούσε άφωνος. Το πρόσωπό του ήταν παγερό και ανέκφραστο, οι κινήσεις του έμοιαζαν με αυτές του ρομπότ και το βλέμμα του ήταν σκοτεινό.

Πολλοί δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους τη στιγμή που ο Άλι προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να σταθεί στα πόδια του για να ευχαριστήσει για το θερμό χειροκρότημα.

Το άστρο του ανέβηκε ψηλά σε μια εποχή που η πυγμαχία δεν προσείλκυε το κοινό. Πάλεψε και νίκησε όλους τους αντιπάλους με απαράμιλλο στυλ.

Καμία αναμέτρηση ώς τώρα δεν κατάφερε να επισκιάσει τη στιγμή που «αναποδογύρισε τον κόσμο», το 1964, νικώντας τον Σόνι Λίστον, αθλητή το ίδιο αδάμαστο με τον Άλι. Ο Κάσιους Κλέι, τότε, στη συνέχεια ανακοίνωσε πως ασπάζεται το Ισλάμ, αλλάζοντας το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι.

Ο Άλι όμως ήταν και ο αγαπημένος των γυναικών, οι οποίες τον βοήθησαν να κρατηθεί στη ζωή. Η τέταρτη σύζυγός του Λόνι, 48 ετών, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην περίθαλψή του από τότε που τον παντρεύτηκε, το 1986. Ψηλή και εντυπωσιακή γυναίκα, τον συνοδεύει παντού. Όπου κι αν πηγαίνει ο Άλι λαμβάνει 100.000 δολάρια και η Λόνι ελέγχει τα έσοδα και εγγυάται πως τίποτα δεν θα σπαταληθεί.

Μπορεί να ζει ακόμα άνετα και να έχει την καλύτερη ιατρική βοήθεια, χωρίς να έχει ανάγκη της μέριμνας του κράτους σε όσους συμπληρώνουν τα 65 τους χρόνια.

Η Λόνι όμως επιμένει πως δεν είναι τα χρήματα, η αιτία που πραγματοποιεί ο Άλι δημόσιες εμφανίσεις. Η τέταρτη σύζυγός του γνωρίζει τον Άλι από τότε που ήταν πέντε ετών, καθώς το σπίτι της ήταν απέναντι από το δικό του, στο Λούισβιλ στο Κεντάκι: «Είχε εκείνο το σπουδαίο μικρό λεωφορείο και μας έκανε βόλτα σε όλο το Λούισβιλ. Φώναζε: “Ποιος είναι ο πιο σπουδαίος”; Κι εμείς όλοι απαντούσαμε: “Εσύ”».

Βρέθηκαν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Ανάρρωνε από έναν σκληρό αγώνα- τον προτελευταίο τουεναντίον του Λάρι Χολμς, το 1980. «Τον συνάντησα μια ημέρα στο Λούισβιλ και έπεσε πάνω μου, καθώς έβγαινε από το ασανσέρ ενός ξενοδοχείου. Ήταν προφανές πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Τότε ένας φίλος μού είπε πως είναι άρρωστος και πως χρειάζεται κάποιον για να τον φροντίζει γιατί αλλιώς ίσως πέθαινε».

Έτσι, η Λόνι πέταξε στο Λος Άντζελες όπου τελικά έμεινε. «Χρειαζόταν κάποιον στο προσκεφάλι του». Είχε διαγνωσθεί πως έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον το 1985, και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν.

Έχουν έναν υιοθετημένο γιο, τον Ασάμ, 15 ετών και ζουν σε μια φάρμα στο Μίσιγκαν, την οποία χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο ο Αλ Καπόνε.

Ο Άλι όμως έχει ανακοινώσει πως ήρθε η ώρα να επιστρέψει στις ρίζες του, κάτι που δείχνει πως ο «τελευταίος γύρος» δεν είναι μακριά.