Την κολοκυθιά παίζει στην υπόθεση της δημοσιοποίησης των ονομάτων των φυγόστρατων η κυβέρνηση, υποστηρίζει ο βουλευτής και επικεφαλής του ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ.

Καρχιμάκης. Για την υπόθεση της «λούφας και… απαλλαγής» λέει ότι κάηκε η γούνα της κυβέρνησης, ενώ την κατηγορεί πως «λουφάρει συστηματικά».


«Λούφα και… απαλλαγή». Ποιους καίει η υπόθεση; Η γούνα που κάηκε ήταν γαλάζια! Στη φάκα που έστησε η κυβέρνηση μπήκε η ίδια, χάρη στον «ποντικό».

Όμως γνωστοποίησε τη δράση του «ποντικού».

Αναγκάστηκε να ανακοινώσει αυτό που διαπίστωσε ο διοικητής της Μονάδας και που η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συγκαλύψει. Πρέπει να χυθεί πλέον άπλετο φως στο σύνολο των μεθοδεύσεων.

Να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των φυγόστρατων; Θα είχαν ήδη βγει, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας είχε υποβάλει το σωστό αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Τώρα παίζει την κολοκυθιά.

Δέχεστε την κατηγορία του ΥΕΘΑ, ότι επί ΠΑΣΟΚ γίνονταν περισσότερες απαλλαγές ετησίως;

Μια απλή άθροιση των επίσημων στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είτε δεν ξέρει αριθμητική είτε σκοπίμως «φουσκώνει» τα στοιχεία.

Κυκλώματα, ωστόσο, απαλλαγών υπήρχαν και επί ΠΑΣΟΚ.

Και εξαρθρώθηκαν το 1999 και το 2002, χωρίς φανφάρες. Η… λούφα είναι διαδεδομένη; Πρώτα απ΄ όλα λουφάρει συστηματικά η ίδια η κυβέρνηση Καραμανλή! Ούτε εκπληρώνει τις προεκλογικές της υποσχέσεις ούτε αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης;

Η θεσμοθέτηση της αδιαφάνειας και ο ευτελισμός των θεσμών. Είναι βαριές κουβέντες αυτές… Βαριά είναι και η έλλειψη ευαισθησίας της κυβέρνησης στα ραπίσματα που δέχεται. Και το μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας;

Είναι τρία: η αναξιοκρατία, η έλλειψη σχεδιασμού και η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ. Εσείς τι εισπράττετε;

Ευτυχώς για τους πολίτες που οι δημοσκοπήσεις δεν εκλέγουν κυβερνήσεις. Οι κάλπες στις νομαρχιακές εκλογές έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη από τον Οκτώβριο καλύψει τη διαφορά και ότι στις επόμενες εκλογές θα νικήσει.

«Βλέπετε» πρόωρες εκλογές; Έπειτα από τρία χρόνια «διαρροών για εκλογές», αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και μηδενικού κυβερνητικού έργου, δεν νομίζω ότι ταιριάζει πια ο χαρακτηρισμός «πρόωρες».

Εσείς είστε έτοιμοι; Πανέτοιμοι! Και ο λαός και εμείς! Πρωταγωνιστής στις ερωτήσεις για ζητήματα Άμυνας. Κυνηγάτε το ρεκόρ;

Ασκώ το κοινοβουλευτικό μου καθήκον μαζί με τους συναδέλφους μου. Με ανησυχεί έντονα το ότι ο σοβαρότατος τομέας της Άμυνας δίνει διαρκώς αιτίες για νέες ερωτήσεις, ενώ η πολιτική ηγεσία δεν δίνει πειστικές απαντήσεις.

Γιατί στριμώχνετε τον κ. Μιχαλολιάκο όσον αφορά τη βομβιστική επίθεση εναντίον του το 2001;

Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με κανέναν συνάδελφό μου. Το θέμα είναι πολιτικό. Το δήθεν τρομοκρατικό χτύπημα το 2001, που ολόκληρη η Ν.Δ.

εκμεταλλεύθηκε πολιτικά, αποδείχθηκε με βούλευμα ότι ήταν τελικά ξεκαθάρισμα λογαριασμών εγκληματιών κοινού ποινικού δικαίου.

Οφείλουν εξηγήσεις.

Τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας. Τι δείχνει; Ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν γλίτωσε από τη λαίλαπα του κομματισμού της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το άρθρο 16.

Η κυβέρνηση δήλωσε επίσης πως είμαστε κατά… 25% πλουσιότεροι, πως θα έδινε το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία, πως θα μονιμοποιούσε τους συμβασιούχους, πως θα μείωνε τη θητεία, πως θα γέμιζε το καλάθι της νοικοκυράς…

Ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσετε αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων;

Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα η Δημόσια Εκπαίδευση. Γι΄ αυτό και η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Ιδρυμάτων, υπό τον έλεγχο του κράτους και με αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές, εντάσσεται σε ένα ενιαίο Εθνικό Σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ποια είναι η διαφορά από τη Ν.Δ.;

Η Ν.Δ. ήδη απαξιώνει με κάθε τρόπο τη Δημόσια Παιδεία, για να ανοίξει τον δρόμο σε έναν παράλληλο, ανεξέλεγκτο κόσμο ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τελικά το άρθρο 16 δίχασε το ΠΑΣΟΚ;

Το άρθρο 16 δεν είναι το κεντρικό ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει κοινή αριστερή, σύγχρονη και ολοκληρωμένη πρόταση που συνέχει τα στελέχη του και που εκφράζει την απαίτηση της κοινωνίας για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και για ενδυνάμωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Οι αγρότες στον Κάμπο και τη Μακεδονία ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους. Στην Κρήτη;

Οι αγρότες της Κρήτης θυμούνται καλά τον εμπαιγμό τού «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Και θα απαντήσουν ηχηρά στις επόμενες εκλογές.