ΥΣΤΕΡΑ από δώδεκα ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, λόρδος Βrowne, ετοιμάζεται τώρα να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του, παραχωρώντας τα σκήπτρα της βρετανικής εταιρείας στον διάδοχό του, Τony Ηayward.

Η αποχώρηση του λόρδου Βrowne, τον οποίο ο πρόεδρος της ΒΡ Ρeter Sutherland χαρακτήρισε σαν «τον μεγαλύτερο Βρετανό επιχειρηματία της γενιάς του», πραγματοποιείται 18 ολόκληρους μήνες νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, καθώς ο Βrowne πληρώνει ουσιαστικά λάθη τού (πρόσφατου) παρελθόντος.

Η φήμη του Βrowne δέχθηκε πλήγμα από την έκρηξη που σημειώθηκε το 2005 σε διυλιστήρια της εταιρείας στο Τέξας, από την οποία σκοτώθηκαν 15 άτομα. Επίσης, τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία αγωγού στον Κόλπο του Προυντό στην Αλάσκα, όταν ανακαλύφθηκε εκτεταμένη διάβρωση. Χθες, εξάλλου, ειδική αμερικανική επιτροπή διαπίστωσε σημαντικά προβλήματα στα συστήματα ασφαλείας των διυλιστηρίων της ΒΡ, φέροντας σε ακόμη δυσκολότερη θέση την ηγεσία της.

Τη θέση του λόρδου Βrowne θα αναλάβει από τον Ιούλιο ο σημερινός επικεφαλής της ΒΡ στον τομέα των εξορύξεων και την παραγωγής ενέργειας, Τony Ηayward. Και οι αγορές έσπευσαν να χαιρετίσουν την τοποθέτηση του Ηayward σε θέση ισχύος, ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή τιμή της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στον κόσμο μετά την Εxxon Μobil και τη Royal Dutch Shell.