Επιλεκτική επαναφορά του μέτρου της υποβολής αποδείξεων δαπανών από τους φορολογουμένους για να δικαιούνται εκπτώσεων φόρου εξετάζει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων μελετώνται ισχυρότερα κίνητρα για να ζητούν οι γονείς αποδείξεις από τους δασκάλους που κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήρια στα παιδιά τους.
Αν και η εκστρατεία αυτή είχε αρχικώς σχεδιασθεί με άσφαιρα πυρά, δηλαδή με βασικό όπλο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη φοροδιαφυγή, ώστε να αλλάξει νοοτροπία και να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις στις συναλλαγές τους, τώρα εξετάζονται και κάποια κίνητρα για τον ίδιο σκοπό.

Η παροχή φορολογικών κινήτρων στους φορολογουμένους για τη συλλογή αποδείξεων, ως γενικευμένο μέτρο έχει απορριφθεί, όπως υποστηρίζει υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Οικονομίας. Ωστόσο εξετάζεται να δοθούν τέτοια κίνητρα, με τη μορφή εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα, σε επιμέρους τομείς όπου θεωρείται ότι η φοροδιαφυγή είναι εκτεταμένη. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η ενίσχυση του κινήτρου- που ήδη δίνεται- για τα ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια. Με βάση αυτό ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωσης από τον φόρο ποσοστού 20% της δαπάνης (έως 1.200 ευρώ για κάθε παιδί) για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.

Οικοδομές- επισκευές

Άλλος χώρος εκτεταμένης φοροδιαφυγής είναι η οικοδομή και ειδικότερα οι επισκευές στο σπίτι, για τις οποίες έχει δοθεί ανάλογο κίνητρο, αλλά περιορισμένης εφαρμογής. Συγκεκριμένα, έκπτωσης δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που επισκευάζουν τα σπίτια τους για να τα νοικιάσουν.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΣΕΒ, εξήγγειλε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα αφορά βασικά την αλλαγή της νοοτροπίας. Η φοροδιαφυγή είπε δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με διοικητικά μέτρα ή με κίνητρα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη σύσταση επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής, με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων καθώς και τη διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Εκστρατεία κατά της φτώχειας

Κινούμενος σε προεκλογικό κλίμα, εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης εξήγγειλε χθες εκστρατεία κατά της φτώχειας που θα χρηματοδοτηθεί με τους πόρους από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η κυβέρνηση, είπε, θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φτώχειας, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των δαπανών του κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι αναγκαίο, υποστήριξε, για να συμμετάσχουν όλοι στα οφέλη από την ανάπτυξη και να στηρίξουν τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την οικονομία.

Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετηθεί μια συντονιστική επιτροπή για την καλύτερη εποπτεία του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην οποία θα συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης.