Εθνικό μέτωπο ενάντια στην εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου από τη Μarfin δημιουργείται στην Κύπρο, με την πολιτική, οικονομική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας να τάσσεται υπέρ της αυτονομίας της.


OΑρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας και κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της Κύπρου χαρακτήρισαν εθνικό θέμα την παραμονή σε κυπριακά χέρια της Τράπεζας Κύπρου βάζοντας φρένο στις προθέσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Μarfin Ρopular Βank κ. Ανδρέα Βγενόπουλου.

Παράλληλα, προβάδισμα τουλάχιστον 60 ημερών παίρνει η Τράπεζα Πειραιώς,

ΣΤΑΣΙΜΕΣ

Μετά τρεις μήνες θα τρέξουν οι προτάσεις της Μarfin για την Πειραιώς αλλά και την Κύπρου

καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου έκανε δεκτή μόνο τη δική της πρόταση για την εξαγορά της Μarfin, ακυρώνοντας ουσιαστικά την πρόταση της τελευταίας για την Τράπεζα Πειραιώς. «Οικονομική υποδούλωση»

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επικαλέστηκε τον κίνδυνο να περάσει «σε ξένα χέρια» η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας προτού λυθεί το Κυπριακό. Μίλησε ακόμη και για «οικονομική υποδούλωση» αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και πρόσθεσε: «Κάλεσα τον λαό να είναι σε εγρήγορση, κι αν οι μετοχές φουσκώσουν να μην τις πουλήσουν για να μην έλθει σε ξένα χέρια η Τράπεζα Κύπρου. Πρέπει να βλέπουμε μακριά. Αυτή είναι η συμβουλή της Εκκλησίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε χθες πως «η επιθυμία της Εκκλησίας Κύπρου είναι να αφεθούν ελεύθερες οι κυπριακές τράπεζες να διεξάγουν το έργο τους στην Κύπρο κι όταν λήξει το εθνικό θέμα ας κάνουν ό,τι θέλουν. Ό,τι δεν πέτυχαν οι εχθροί της Κύπρου με το δημοψήφισμα ή το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να το καταφέρουν με το οικονομικό, γιατί αν μας υποδουλώσουν οικονομικά, το εθνικό μας θέμα θα πάει σε άλλα χέρια και ο λαός μας θα αναζητήσει πατρίδες αλλού».

Προβάδισμα Πειραιώς

Αργά χθες το απόγευμα με ανακοίνωσή της ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου άναψε κόκκινο φως στην πρόταση της Μarfin για την Κύπρου, θεωρώντας ότι παραβιάζει τον κανονισμό του χρηματιστηρίου και είναι άκυρη. Επιπλέον, επέβαλε στη Μarfin πρόστιμο 10.000 κυπριακών λιρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πρόταση της Πειραιώς για τη Μarfin θα τρέχει μόνη της τουλάχιστον 60 ημέρες, ενώ αν στο διάστημα αυτό υποβληθεί από άλλη εταιρεία (π.χ. μια άλλη τράπεζα) δημόσια πρόταση για τη Μarfin Ρopular Βank, η διαδικασία παρατείνεται άλλες 45 ημέρες. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες ώσπου να τρέξουν οι προτάσεις της Μarfin για την Πειραιώς αλλά και την Κύπρου. Αναφερόμενοι στην απόφαση της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στελέχη της Μarfin Ρopular Βank απάντησαν χαρακτηριστικά «ουδέν σχόλιο».

«Απαράδεκτη προσφορά»

Την άρνηση της Τράπεζας Κύπρου απέναντι στις προτάσεις της Μarfin επιβεβαίωσε και ο γενικός διευθυντής του ομίλου κ. Χαρίλαος Σταυράκης, δηλώνοντάς στο πρακτορείο Reuters ότι «αυτή η προσφορά δεν είναι σοβαρή. Είναι μία τελείως απαράδεκτη προσφορά για τους μετόχους μας». Και προσέθεσε ότι η Κύπρου βρίσκεται «προ των πυλών» για την ανάπτυξή της στη ρωσική αγορά, όπου ήδη έχει περίπου 30.000 πελάτες στα βιβλία της μέσω του κυπριακού offshore επιχειρηματικού κλάδου ενώ στο επόμενο τρίμηνο περιμένει την επίσημη άδεια των ρωσικών αρχών για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της.

Νέα πτώση για τις μετοχές της Μarfin


ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ δέχτηκαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι μετοχές του ομίλου Μarfin καθώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών της Σοφοκλέους. Η Μarfin Ρopular έκλεισε με απώλειες 3,86% στα 7,98 ευρώ, ενώ η Μarfin Financial Group υποχώρησε 4,85% κλείνοντας στα 47,46 ευρώ. Η Εγνατία υποχώρησε 0,74%, ενώ οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου έκλεισαν με απώλειες 0,15% και 0,87% αντίστοιχα.

Ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους υποχώρησε χθες 0,56% και διαμορφώθηκε στις 4.612,59 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 380 εκατ. ευρώ.

● Χθες εξάλλου ο πρόεδρος του συνδέσμου των χρηματιστών κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στις διοικήσεις των τραπεζών Μarfin Ρopular Βank, Πειραιώς και Κύπρου για να ενημερώσουν τα μέλη του ΣΜΕΧΑ αναφορικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποδέχτηκε ήδη την πρόσκληση και πραγματοποιεί σήμερα εταιρική παρουσίαση στα μέλη του ΣΜΕΧΑ.

«Η συμβουλή της Εκκλησίας»


ΜΕΙΖΟΝ εθνικό θέμα είναι η πρόταση της Μarfin για την Τράπεζα Κύπρου σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο (φωτογραφία δεξιά πάνω), ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του:

● ΣΥΝΕΔΕΣΕ το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τράπεζας Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού ● ΜΙΛΗΣΕ για οικονομική υποδούλωση αν πουληθεί η Τράπεζα Κύπρου ● ΚΑΛΕΣΕ τον κυπριακό λαό να μην πουλήσει τις μετοχές του, για να μην περάσει η τράπεζα σε ξένα χέρια