ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ στις καταγγελίες της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος:

Οι συντάξεις που θα χορηγεί στο μέλλον ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών θα μειώνεται, έτσι όπως το πάει η κυβέρνηση.

Η ΓΣΕΒΕΕ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ, γεγονός που οδηγεί τη διοίκηση του ασφαλιστικού οργανισμού να προχωρήσει στην πώληση μετοχών.

Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με το Π.Δ.

258/2005, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων αναδρομικά στο μέσον ή και προς το τέλος του ασφαλιστικού βίου, κάτι που πρώτη φορά γίνεται τουλάχιστον σε ευρωπαϊκή χώρα, με αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 27% (από 23% έως 35%).

Παράλληλα αυξάνονται και οι εισφορές κατά 30%, πλέον των ετήσιων αυξήσεων που γίνονται με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ ή του υπουργείου Απασχόλησης.

Το υπουργείο Απασχόλησης διαψεύδει κατηγορηματικά την περίπτωση μείωσης ή μη καταβολής συντάξεων.

ΠΑΣΟΚ: Μείωση 15%

Για το ίδιο θέμα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μαρία Δαμανάκη σε δήλωσή της τονίζει ότι οι καταγγελίες της ΓΣΕΒΕΕ για τη μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αποκαλύπτουν πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης (υπουργός κ. Τσιτουρίδης 12/11/2006) δεν έχουν καμία αξία. Οι συντάξεις που δίνει ο ΟΑΕΕ στους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνονται τελικά κατά 15%. Κατά την κ. Δαμανάκη, η κυβέρνηση προχωρά στην ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ, χωρίς να διασφαλίζει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τον νόμο. Μάλιστα φαίνεται να εξαναγκάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ να πωλήσει περιουσιακά του στοιχεία, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.

Δύο ώρες στην ουρά

Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε και χθες τους ασφαλισμένους, οι οποίοι αποφάσισαν να μεταβούν στα γραφεία του ΤΕΒΕ προκειμένου να θεωρήσουν τα βιβλιάριά τους. Η αναμονή για χιλιάδες ασφαλισμένους ξεπερνούσε τις δύο ώρες, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να επισκεφθούν περισσότερες από μία φορές τα ταμεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως καθυστέρησε η εγκατάσταση του νέου μηχανογραφικού συστήματος.

Οι ενισχύσεις συντάξεων μέσα στο 2007


ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ εισοδηματικές ενισχύσεις στους συνταξιούχους του Δημοσίουπέρα από τις αυξήσεις-ψίχουλα τού 4% της φετινής εισοδηματικής πολιτικής- ανακοίνωσε για μία ακόμη φορά χθες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για λόγους εντυπώσεων.

Πρόκειται για 10 θεσμοθετημένες ενισχύσεις στους πολιτικούς συνταξιούχους που έχουν κατά καιρούς ανακοινωθεί ή άρχισαν να καταβάλλονται με δόσεις. Πρόκειται για:

1. Την καταβολή της τελευταίας δόσης του επιδόματος των 176 ευρώ στους στρατιωτικούς συνταξιούχους (πληρώθηκε στις 20-122006).

2. Την καταβολή της τρίτης δόσης της ειδικής εισφοράς του ΛΑΦΚΑ, η οποία θα πληρωθεί στις 22/6/2007.

3. Τη χορήγηση της τρίτης δόσης του επιδόματος ειδικών συνθηκών στους στρατιωτικούς συνταξιούχους, που θα περιληφθεί στη σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου του 2007.

4. Την αύξηση δευτερευουσών απολαβών των σιδηροδρομικών, η οποία θα καταβληθεί στις 24.1.2007.

5. Την αναπροσαρμογή των συντάξεων καθηγητών ΤΕΙ, Ειδικών Παρέδρων, καθηγητών Παιδαγωγικών Ακαδημιών (θα δοθεί αναδρομικά εντός του στους).

6. Την αύξηση του επιδόματος ανικανότητας και της σύνταξης κατά 20% που λαμβάνουν όσοι έχουν μείνει ανάπηροι από τρομοκρατική ενέργεια (πρώτο εξάμηνο 2007) 7. Την αύξηση του ΕΚΑΣ των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 35 ευρώ μηνιαίως (προωθείται σχετική κοινή υπουργική απόφαση).

8. Την αναπροσαρμογή της σύνταξης στρατιωτικών συνταξιούχων, βάσει μισθολογικών προαγωγών (εκκαθάριση).

9. Την καταβολή της πρώτης δόσης του ποσού των 140,80 ευρώ στους πολιτικούς συνταξιούχους. Η πληρωμή θα γίνει στις 22.6.07

με τη σύνταξη Ιουλίου.

10. Την καταβολή της πρώτης δόσης από την αύξηση του κατώτατου ορίου πολεμικών συντάξεων. Θα περιληφθεί στη σύνταξη Φεβρουαρίου 2007, η οποία θα καταβληθεί στις 24.1.2007 με αναδρομικά ενός μηνός.