Η ΧΘΕΣΙΝΗ παραίτησημυστήριο του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμη βραχυκύκλωμα στην πολύπαθη, την τελευταία διετία, δημόσια επιχείρηση. Από το 2005 η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας έχει πάρει την κάτω βόλτα. Το έτος αυτό εμφάνισε μεγάλη μείωση κερδοφορίας ύστερα από χρόνια συνεχούς αύξησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Πρόκειται για την εποχή της διοίκησης Παλαιοκρασσά όπου η σκανδαλολογία και οι διώξεις στελεχών της επιχείρησης ήταν σε ημερήσια διάταξη, αναβάλλοντας επ΄ αόριστον κάθε κρίσιμη απόφαση και βυθίζοντας στο σκοτάδι την άλλοτε πιο κερδοφόρα ΔΕΚΟ. Αλλά και η διοίκηση Μανιατάκη που την διαδέχθηκε δεν έβγαλε τη ΔΕΗ από την καθοδική της πορεία. Και το 2006 τα κέρδη της αναμένεται να σημειώσουν νέα δραματική πτώση πάνω από 50%!

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι το μείζον πρόβλημα στη ΔΕΗ είναι η ανικανότητα της κυβερνητικής πολιτικής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε μια από τις πιο κρίσιμες επιχειρήσεις της χώρας.

Αντίθετα, συνέβαλε στην επιδείνωσή τους. Είναι απογοητευτικό ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να χαράξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση για τον τομέα της ενέργειας σε μια περίοδο όπου τα ενεργειακά ζητήματα ως θέματα ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικοπολιτικών εξελίξεων.

Αυτό θα ήταν μια πραγματική μεταρρύθμιση!