Π ρωτοφανή για τον χώρο του τένις επεισόδια σημάδεψαν την πρεμιέρα των αγώνων του αυστραλιανού Όπεν. Ο περυσινός φιναλίστ της διοργάνωσης Μάρκος Παγδατής προκρίθηκε εύκολα στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Κροάτης Ιβάν Λιούμπισιτς, νούμερο 4 στο ταμπλό, αποτελεί το πρώτο θύμα έκπληξης.

Κροάτες και Σέρβοι προκάλεσαν μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση στον περιβάλλοντα χώρο του Μelbourne Ρark τη στιγμή που οι πρώτοι παρακολουθούσαν από γιγαντοοθόνη την προσπάθεια του Μάριο Άντσιτς στον αγώνα με τον Ιάπωνα Γκο Σοέντα.

Οι Σέρβοι προκάλεσαν τους Κροάτες φωνάζοντας «Να πεθάνετε Κροάτες, να πεθάνετε». Σε δευτερόλεπτα ο περιβάλλων χώρος μετατράπηκε σε ρινγκ ενώ έπεσαν βροχή κουτιά από μπίρες, ξύλα και ό,τι άλλο βρισκόταν μπροστά στους μαινόμενους «φίλους» τους τένις.

Με την επέμβαση της αστυνομίας αποβλήθηκαν 150 άτομα, η πλειονότητα των οποίων ήταν Σέρβοι, ενώ δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί και συλλήψεις.

Στα κορτ ο αγαπημένος αθλητής των φαν του αυστραλιανού Οπεν, Μάρκος Παγδατής έφτασε εύκολα στη νίκη με 6-4, 2-6, 6-3, 6-2 επί του Γερμανού Ράινερ Σούτερ, φιναλίστ το 2003 στην ίδια διοργάνωση. Ο Σούτερ εμφανίστηκε τραυματισμένος στο πόδι και ζήτησε στη διάρκεια του αγώνα τις υπηρεσίες του φυσικοθεραπευτή, ενώ αντιμετώπιζε και κρυολόγημα.

Τη νίκη του Κύπριου τενίστα παρακολούθησε και ο πατέρας του από την εξέδρα, γεγονός που δεν… χαροποίησε τον Μάρκο γιατί όπως έχει δηλώσει τον γεμίζει άγχος η παρουσία των γονέων του στις εξέδρες. Επόμενος αντίπαλος του Παγδατή θα είναι ο Γάλλος Γκαέλ Μονφίς.

Ο Κροάτης Ιβάν Λιούμπισιτς έπεσε για έβδομη φορά τα οκτώ τελευταία χρόνια θύμα έκπληξης στη Μελβούρνη στους πρώτους γύρους. Αυτή τη φορά ηττήθηκε από τον Αμερικανό Μάρντι Φις με 4-6, 7-6 (7-2), 6-4, 6-4.