Οι λεπτές επίπεδες τηλεοράσεις έχουν πλέον κυριαρχήσει πλήρως στον χώρο των συσκευών μεγάλων μοντέλων. Καλόγουστο και μοντέρνο ντιζάιν, οικονομία χώρου, αλλά και υψηλής ευκρίνειας εικόνα είναι τα πλεονεκτήματα που προσελκύουν τους καταναλωτές.


Ένα από τα πρώτα θέματα που χρειάζεται να ξεκαθαρίσει κάποιος αγοράζοντας μια τηλεόραση μεγάλων διαστάσεων είναι η τεχνολογία την οποία θα χρησιμοποιεί. Η επιλογή της τεχνολογίας LCD ή Ρlasma μπορεί να αποδειχθεί σπαζοκεφαλιά, καθώς και οι δύο διαθέτουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ οι διαφορές τους είναι πλέον μικρές.

Μια γενική κατεύθυνση είναι ότι στη μικρομεσαία κατηγορία (από 27 έως 37 ίντσες) οι LCD υπερέχουν, ενώ αντίστροφα στα πολύ μεγάλα μοντέλα (άνω των 45 ιντσών) οι Ρlasma αποτελούν τη βασική, αν όχι τη μοναδική, επιλογή. Τι γίνεται όμως στην ενδιάμεση κατηγορία τηλεοράσεων στις 40 – 42 ίντσες; Πώς μπορεί να επιλέξει κανείς την καλύτερη λύση όταν θέλει να αγοράσει ένα μοντέλο 42 ιντσών, που συνιστά και την κατηγορία σύγκρουσης των δύο τεχνολογιών σήμερα;

Προφανώς, βέλτιστη επιλογή δεν υπάρχει, διαφορετικά θα την είχε δώσει η ίδια η αγορά. Αυτό που μπορούμε να σημειώσουμε είναι ότι για να διαλέξει κανείς την τηλεόραση που του ταιριάζει, θα πρέπει να σκεφθεί τα χαρακτηριστικά του δωματίου που θα την τοποθετήσει και των συνθηκών θέασης.

Σε γενικές γραμμές, οι Ρlasma επιλέγονται για χώρους με πολύ φως, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη φωτεινότητα και αντίθεση, ενώ οι LCD αποδίδουν καλύτερα σε χρώματα και απόκριση σε σκοτεινούς χώρους. Καλύτερες είναι οι LCD και στην ανάλυση της εικόνας, αν και υπάρχουν άμεσα ανταγωνιστικές Ρlasma στο επίπεδο αυτό.

Επειδή ακριβώς οι διαφορές είναι μικρές, ο καλύτερος τρόπος να διαλέξει κανείς είναι να δει τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες και τα μοντέλα εν δράσει. Το nDigital παρουσιάζει από τρία μοντέλα και των δύο τεχνολογιών στην κατηγορία των 42 ιντσών.

Τip

Αν επιλέξετε μια τηλεόραση 42 ιντσών, LCD ή Ρlasma, φροντίστε η απόσταση θέασης να είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερη από τρία μέτρα.