ΜΙΝΙ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗ στην κόντρα του με το Πατριαρχείο επιχειρεί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος- με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ιερά Σύνοδος – αλλά ταυτόχρονα επιμένει στη θέση του, να μη στείλει δηλαδή το νομοσχέδιο περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης στον κ. Βαρθολομαίο.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η ανακοίνωση εξεδόθη χθες, μόλις τρεις ημέρες μετά τις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες το θέμα του νομοσχεδίου δεν συζητήθηκε!

Ο κ. Χριστόδουλος επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης τονίζοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ανέκαθεν εξέφραζε τον σεβασμό και την αγάπη της προς το Πατριαρχείο και ότι τηρεί την Πατριαρχική Πράξη του 1928. Η αναφορά στην Πράξη του ΄28 δεν γίνεται τυχαία από τον Αρχιεπίσκοπο. Κι αυτό διότι ο κ. Βαρθολομαίος τόσο στην τελευταία επιστολή του όσο και προσφάτως, μέσω συνεργατών, του ζητούσε από τον Αρχιεπίσκοπο την τήρηση των όρων της Πράξης.

Μάλιστα η Σύνοδος εκφράζει προβληματισμό και έκπληξη για τα πρόσφατα φαινόμενα «παρερμηνειών των ενεργειών της» και υποστηρίζει ότι «επιχειρείται κλίμα υπονόμευσης των καλών σχέσεων με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως». Στην ίδια ανακοίνωση ο Αρχιεπίσκοπος ρίχνει ξανά το μπαλάκι για την αποστολή του νομοσχεδίου στο υπουργείο Παιδείας. Αναφέρει πως η Ιερά Σύνοδος έχει ήδη ενημερώσει το Πατριαρχείο ότι την ευθύνη για την επεξεργασία και την τελική διαμόρφωση του προσχεδίου την έχει το υπουργείο. Και συμπληρώνει ότι η Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει από την κ. Γιαννάκου «την αποστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου όταν τούτο καταρτισθεί οριστικώς».

Ακόμη στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο θέμα των αποσπάσεων κληρικών σε μητροπόλεις του εξωτερικού- θέμα που έχει προκαλέσει και στο παρελθόν προστριβές με το Πατριαρχείο- και τονίζεται ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την ελληνική Πολιτεία.