Μια Σέρβα της διπλανής πόρτας…


Έχει κάνει, απ΄ το ΄80 που ξεκίνησε, πάνω από πενήντα ταινίες- μπήκα στο Ιnternet κι έψαξα. Ηθοποιός του Κουστουρίτσα, έχει παίξει στο «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές», στο «Underground», στο «Η ζωή είναι ένα θαύμα», έχει παίξει στην «Πυριτιδαποθήκη» του Γκόραν Πασκάλιεβιτς . Το ομολογώ και ντρέπομαι: δεν τη θυμόμουνα τη Μιριάνα Καράνοβιτς. Φέτος έτυχε να τη δω μέσα σε δυο μήνες σε δυο ταινίες. Και ανακάλυψα μια ηθοποιό μεγάλου διαμετρήματος που τιμάει τη χώρα της, τη Σερβία- από το θέατρο, βέβαια, ξεκίνησε και θέατρο συνεχίζει να κάνει, μου είπε η Γκάγκα Ρόσιτς, ο «κρίκος» μας με το σερβικό θέατρο και τα σερβικά γράμματα. Στη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ, την είδα στο «Φροϊλάιν», μια εξαιρετική πρώτη ταινία της βοσνιοκροατικής καταγωγής Ελβετίδας Αντρέα Στάκα που ζει στην Ελβετία, ταινία που δεν νομίζω ότι την πήρε είδηση κάποιο γραφείο μας διανομής. Παίζει μια ξινή, στυγνή, σφιχτή και σφιγμένη κόμπο Σέρβα που έχει στρώσει δουλειά από χρόνια στη Ζυρίχη- ιδιοκτήτρια μιας καντίνας- και που η επαφή με μια κοπελίτσα υπάλληλό της την απελευθερώνει, την «ανοίγει» σιγά σιγά, τη «λύνει», την κάνει να ξαναβρεί την ανθρωπιά της, να ανθίσει.

Μια ερμηνεία συ-γκλο-νι-στι-κή.

…με μάτια- πληγές

Προχθές την είδα στο «Σαράγεβο σ΄ αγαπώ», επίσης πρώτη ταινία της Βόσνιας Γιασμίλα Σμπάντιτς. Μια όχι Μεγάλη ταινία, αλλά με πολλή ανθρωπιά και με λεπτές αποχρώσεις. Και με μια συντριπτική, εντελώς τσεχωφική, ανάμεσα στον σπαραγμό και τον σαρκασμό, πολύ σύντομη σκηνή, όπου η γυναίκα που η Μιριάνα Καράνοβιτς παίζει κι ένας άντρας που συναντάει μιλάνε για την αναγνώριση των πτωμάτων των πατεράδων τους, θυμάτων του Εμφυλίου και για μια παρεξήγηση που έγινε. Εδώ είναι αλλιώτικη: μια ταπεινή, βασανισμένη Βόσνια του βαριά πληγωμένου Σαράγεβου που έχει βιαστεί από τους Σέρβους στον Εμφύλιο κι έχει ένα παιδί, ένα κορίτσι – έφηβη πια…- από τον βιασμό αυτό. Πενηντάρα, όχι καμιά κουκλάρα, όχι καμιά κορμάρα, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας η Μιριάνα Καράνοβιτς. Και όμως… Τι Ηθοποιός! Τι βλέμμα! Τι συγκίνηση! Η Κυρία Μιριάνα Καράνοβιτς που καθυστερημένα την «ανακαλύπτω», με αφόπλισε. Και τα μάτια της με ακολουθούν. Γιατί είδα να καθρεφτίζουν τις χαίνουσες πληγές της πατρίδας της. Που κάποτε την έλεγαν Γ ιουγκοσλαβία. Πληγές που θ΄ αργήσουν πολύ να κλείσουν.

Πιτσιρίκια σινεφίλ


Τ ο «Σινεάκ» της συμπρωτεύουσας εδρεύει και φέτος στην αίθουσα «Ολύμπιον» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Και κάθε Κυριακή στις 1 2 το μεσημέρι περιμένει τους μικρούς σινεφίλ για κινηματογραφικές περιπλανήσεις με οικονομικό μάλιστα εισιτήριο- 3 ευρώ… Την Κυριακή που μας έρχεται2 1/1- θα προβληθεί η ταινία «Πέρα από τον φράχτη». Και μέχρι τις 15 Απριλίου θα είναι το στέκι των μικρών σινεφίλ με φετινές ή παλαιότερες ταινίες. Ανάμεσά τους «Η εποχή των παγετώνων 2: Η απόψυξη», «Μαδαγασκάρη», «Αστερίξ εναντίον Βίκιγκς», «Ο πόλεμος των πουλιών», «Σαμψών και Σάλι» κ.ά.