Από τη Δύση στην… Άπω Ανατολή βρέθηκε ο Κώστας Παπαδόπουλος για τις σπουδές του. Ο γιος του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου είναι ήδη πέντε μήνες στο Πεκίνο και δηλώνει πανευτυχής!


«Είναι ένας εντελώς άλλος κόσμος. Όταν βρεθείς εδώ και ζήσεις από κοντά τούς ανθρώπους και τον τρόπο ζωής, καταλαβαίνεις ότι πράγματα που θεωρείς αυτονόητα στον δυτικό κόσμο, απλώς δεν υπάρχουν», έλεγε στα «ΝΕΑ» από την κινεζική πρωτεύουσα. Δεν χρειάστηκε πολύν καιρό για να καταλάβει πως «στην Ελλάδα είναι ωραία για διακοπές και γιατί εκεί είναι οι δικοί σου άνθρωποι, στο Λονδίνο καλύτερα και από την άποψη της επαγγελματικής αποκατάστασης και στην Κίνα ακόμη καλύτερα»!

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι νέοι- τόσο από την Ελλάδα όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη – που μεταναστεύουν στην Κίνα για σπουδές. Μόνο στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος ανταλλαγής, πέντε Έλληνες φοιτητές πηγαίνουν κάθε χρόνο στο Πεκίνο, ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των φοιτητών που πηγαίνουν εκεί με δικά τους έξοδα. Το σίγουρο είναι ότι το πανεπιστήμιο της κινεζικής πρωτεύουσας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα δυτικά πανεπιστήμια, ενώ το κόστος ζωής για τους φοιτητές στην Κίνα είναι υποδεκαπλάσιο!

Για ένα πολύ καλό διαμέρισμα τριών δωματίων στο Πεκίνο ο Κώστας Παπαδόπουλος πληρώνει 350 ευρώ τον μήνα- όσο δηλαδή κοστίζει μια μικρή γκαρσονιέρα στην Αθήνα. Στο Λονδίνο έμενε με άλλους δύο φοιτητές σε ένα απλό διαμέρισμα. Πλήρωναν 1.000 ευρώ ο καθένας!

Οι ξένοι στην Κίνα έχουν πολύ καλές προοπτικές εργασίας καθώς και μόνο το γεγονός ότι γνωρίζουν αγγλικά αποτελεί σπουδαίο προσόν

Τζάμπα το φαγητό. Με ενάμισι ευρώ το πολύ πολύ να αγοράσει κανείς μια… τυρόπιτα στην Ελλάδα. Με τα ίδια χρήματα τρώει ένα πιάτο κανονικό φαγητό στο Πεκίνο- στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης δύο άτομα τρώνε με 50 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν τρώει καθημερινά έξω ένας φοιτητής στην Κίνα, δεν θα φτάσει ποτέ τα 200 ευρώ τουλάχιστον που ξοδεύει για φαγητό ένας Έλληνας που σπουδάζει εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του. Μισό ευρώ κοστίζει ένα μπουκάλι μπίρα στα καφέ ή τα μπαρ του Πεκίνου- στην Ελλάδα δεν πέφτει κάτω από 4 ή 5 ευρώ ενώ ανάλογα με το μαγαζί, η τιμή του ποτού μπορεί να φτάσει και τα 15 ευρώ.

Μετά το πτυχίο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ο 26χρονος Κώστας Παπαδόπουλος έφυγε για το Λονδίνο όπου απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στις Διεθνείς Πολιτικές και τα Οικονομικά της Υγείας και την Επιδημιολογία- Στατιστική. Σήμερα σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Κουλτούρας του Πεκίνου όπου στοχεύει να τελειοποιήσει τα κινεζικά που άρχισε να μαθαίνει από τότε που ήταν ακόμη στην Ελλάδα. «Δεν είναι και τόσο δύσκολη γλώσσα όσο νομίζουμε, αφού έχει εύκολη γραμματική αλλά δεν έχει κλίσεις. Χρειάζεται όμως να έχεις πολύ γερή μνήμη για να μάθεις κινεζικά».

Μεταπτυχιακό σε 3 χρόνια. Η επιστροφή προς τη… Δύση είναι μάλλον μακριά ακόμη για τον Κώστα αφού μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πεκίνο σκέφτεται να… κατηφορίσει προς τη Σαγκάη για περαιτέρω πανεπιστημιακές σπουδές- οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Κίνα διαρκούν τρία χρόνια! «Περνάω απίστευτα καλά εδώ. Μπορεί να φαντάζει πολύ μακρινό ταξίδι, αλλά αξίζει τον κόπο». Ο ίδιος δεν ξέρει ακόμη αν θα αναζητήσει δουλειά στην Κίνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ξένοι στην Κίνα έχουν πολύ καλές προοπτικές εργασίας καθώς και μόνο το γεγονός ότι γνωρίζουν αγγλικά αποτελεί σπουδαίο προσόν- μεγαλύτερο από το να γνωρίζεις κινεζικά στην Ευρώπη! Για την ίδια θέση, ο μισθός του ξένου είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με αυτόν του Κινέζου.

Περιζήτητοι στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας οι κινεζοσπουδαγμένοι


Σ την Ευρώπη οι κινεζοσπουδαγμένοι έχουν αρχίσει να γίνονται περιζήτητοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αγγλία ξένες γλώσσες όπως γαλλικά ή γερμανικά έχουν αρχίσει να μη θεωρούνται καλό προσόν για ένα βιογραφικό. Έτσι οι Άγγλοι φοιτητές παίρνουν τον δρόμο της Ανατολής όπου όχι μόνο εξασφαλίζουν τη γνώση μιας σπάνιας- και ανερχόμενης στη διεθνή αγορά εργασίας- ξένης γλώσσας αλλά και αποκτούν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Την τελευταία τριετία έχουν υπερδιπλασιαστεί οι Άγγλοι φοιτητές στην Κίνα ενώ οι «μετοχές» του Πανεπιστημίου του Πεκίνου ανεβαίνουν σταθερά στη διεθνή κατάταξη. Ήδη διάσημα βρετανικά πανεπιστήμια δρομολογούν προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών με το Πεκίνο. Θετικές επιστήμες όπως Βιολογία και Γενετική αλλά και η Αεροδιαστημική Τεχνολογία είναι από τους κλάδους των κινεζικών πανεπιστημίων που έχουν διεθνή αναγνώριση.