Δεν ήταν ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία τα μέλη της κυβέρνησης που έπεσαν από τα σύννεφα το πρωί της Πέμπτης όταν άκουσαν τον Πρωθυπουργό να εξαγγείλει τακτικό συνέδριο τον Ιούνιο και να τερματίζειπρος το παρόν τουλάχιστον- τα σενάρια των εκλογών στις αρχές του καλοκαιριού. Πολλοί περισσότεροι ήταν οι βουλευτές που εξεπλάγησαν με την αιφνιδιαστική εξέλιξη καθώς εδώ και σχεδόν δύο μήνες έχουν μπει στη μάχη του σταυρού. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.

Όσοι συνομίλησαν χαλαρά τις ημέρες των εορτών με υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές, άκουσαν πολλές φορές με βεβαιότητα τη φράση: «Τρέχουμε, φαίνεται ότι πάμε για εκλογές τον Μάιο ή αρχές Ιουνίου».


Αυτή η βεβαιότητα για εκλογές στις 20 Μαΐου ή τις 3 Ιουνίου, πολλών υπουργών και βουλευτών της Ν.Δ. που ξεκίνησε λίγο μετά της δημοτικές εκλογές είχε οδηγήσει σε παράλυση την κρατική μηχανή και σε διάλυση της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί είχαν βάλει στο ράφι τους φακέλους των δύσκολων θεμάτων που έπρεπε να χειριστούν και τα υπουργικά γραφεία είχαν μετατραπεί σε πολιτικά γραφεία με προεκλογική λειτουργία. Οι υπουργοί ασχολούνταν κυρίως με την επίλυση των προβλημάτων της περιφέρειάς τους, ενώ στον ελεύθερο χρόνο τους έκαναν δημόσιες σχέσεις για την προβολή του… έργου τους.

«Υπεύθυνη στάση».

Ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος φλέρταρε για ένα πολύ μικρό διάστημα με τη «δελεαστική», όπως την αποκαλούν στην κυβέρνηση, ιδέα των εκλογών τον Μάιο τις ημέρες των γιορτών πήρε την απόφαση να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα. «Δεν ήταν εύκολη απόφαση να αποφύγει τον πειρασμό της εύκολης νίκης τον Μάιο», υποστήριζε χθες κορυφαίος υπουργός και πρόσθετε: «Υπήρχε τρόπος να γίνουν εκλογές στις 20 Μαΐου ή τις 3 Ιουνίου. Εάν εμείς θέλαμε να πυροδοτήσουμε τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν πολύ εύκολο να το κάνουμε. Θα καταθέταμε τώρα εν θερμώ τον νόμο Γιαννάκου και μόλις οι αντιδράσεις θα ήταν γενικευμένες ο Πρωθυπουργός θα ζητούσε την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία».

Οι μεταρρυθμίσεις.

Πράγματι ο Πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις από κορυφαίους υπουργούς και βουλευτές και να αιφνιδιάσει με εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο με τα εξής επιχειρήματα: πρώτον, ότι «αυτή θα είναι μια εύκολη νίκη πριν προλάβει να ανασυνταχθεί το ΠΑΣΟΚ μετά τις αλλαγές στην ηγετική ομάδα του κ. Γ. Παπανδρέου και δεύτερον, ότι η κυβέρνηση θα λάβει δεύτερη ισχυρή εντολή να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία, Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις χωρίς καμία αντίδραση».

Ο κ. Καραμανλής αφού άκουσε την περίοδο των γιορτών τις απόψεις όλων των κορυφαίων υπουργών και των στενων συνεργατών του, κατέληξε στην απόφαση να βάλει τέλος στο σενάριο εκλογές τον Μάιο.

Γιατί απέφυγε τον «μεγάλο πειρασμό»


Έξι λόγοι- όλοι εξίσου σημαντικοί- οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να αποφύγει «τον μεγάλο πειρασμό», όπως αποκαλεί στενός συνεργάτης του τις εκλογές τον Μάιο.

●●● Ο πρώτος λόγος είναι τα φαινόμενα κυβερνητικής παραλυσίας, τα οποία, όπως εκτίμησε, το προσεχές διάστημα θα έπαιρναν τη μορφή χιονοστιβάδας καθώς σχεδόν όλα τα μέλη της κυβέρνησης κινούνται προεκλογικά με βασικό μέλημα την επανεκλογή τους.

●●● Ο δεύτερος λόγος ήταν η πεποίθηση που έχει καλλιεργηθεί στο Μαξίμου κυρίως από τις δημοσκοπήσεις, ότι εάν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο δεν παίρνει κανένα μεγάλο ρίσκο ο κ. Κ. Καραμανλής, διότι μέχρι τότε είναι αρκετά δύσκολο να μεταβληθούν οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος, το οποίο αυτή την ώρα δίνει προβάδισμα στη Ν.Δ. ●●● Ο τρίτος λόγος είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι κατά πάσα πιθανότητα θα αρθεί η επιτήρηση της χώρας από τις Βρυξέλλες γεγονός που εκτιμούν στο Μαξίμου ότι θα δημιουργήσει ένα θετικό ψυχολογικό κλίμα στην κοινωνία. ●●● Ο τέταρτος λόγος είναι ότι το φθινόπωρο θα υπάρχουν ορατά αποτελέσματα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών δηλαδή, όπως πιστεύουν κορυφαίοι υπουργοί, θα έχει λειτουργήσει το πακέτο των αυξήσεων σε συντάξεις ΟΓΑ, ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας κ.λπ.

●●● Ο πέμπτος λόγος είναι ότι θα έχει ο Πρωθυπουργός στη διάθεσή του το βήμα της ΔΕΘ για απολογισμό του έργου του και νέες υποσχέσεις. ●●● Ο έκτος λόγος είναι ότι ο Πρωθυπουργός εκτιμά πως με την κίνηση αυτή θα ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, καθώς συνεργάτες του υπουργοί και βουλευτές με κάθε ευκαιρία θα αναφέρουν ότι ο κ. Κ. Καραμανλής «προσπέρασε μια εύκολη νίκη τον Μάιο διότι είναι υπεύθυνος ηγέτης και δεν παίζει με τους θεσμούς».