Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία αποτέλεσαν τους αγαπημένους στρατιωτικούς «προορισμούς» των περισσότερων πολιτικών, ενώ το Πεζικό είχε χαρακτήρα τιμωρίας. Για τους πιο πολλούς η θητεία είχε μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα, αφού οι ημέρες που πέρασαν εκτός στρατοπέδου στη διάρκειά της ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που πέρασαν εντός. Ίσως έτσι να εξηγείται και η αδυναμία των περισσοτέρων να βρουν κάποια φωτογραφία τους από την εποχή στο χακί.


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό την περίοδο 19771979 επί πρωθυπουργίας του θείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Δεν ήταν απ΄ αυτούς που βλέπαμε συχνά στο στρατόπεδο» λένε άνθρωποι που υπηρέτησαν μαζί του, αλλά τον θυμούνται ως ιδιαίτερα ευχάριστο στην παρέα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πεζικού στην Καλαμάτα, όμως πραγματοποίησε μεγάλο μέρος της θητείας του στον Έβρο το διάστημα 1978-79. Ο ίδιος σπάνια αναφέρεται σε αυτή την περίοδο της ζωής του, αλλά θεωρεί εξαιρετικά εποικοδομητική εμπειρία το πέρασμά του από τις μονάδες του Έβρου. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

Ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπηρέτησε στο Πεζικό την περίοδο 1982-1984 όντας ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΟΝΝΕΔ. Όπως όμως λένε άνθρωποι που συνυπηρέτησαν, «ο Βαγγέλης πέρασε τον περισσότερο χρόνο της θητείας του στο γραφείο τού τότε υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γ. Πέτσου», που ήταν συγγενής του.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Εμπειρία σε γραφείο υπουργού απέκτησε και ο υπ. Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος. Ως σμηνίτης στην Πολεμική Αεροπορία μπορεί να μην έμαθε πολλά για τα αεροπλάνα αλλά πέρασε τη θητεία του στο γραφείο του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.

ΣΠΗΛΙΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο προκάτοχος του Μεϊμαράκη Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος υπήρξε αρχηγός της τάξης τους στη Σχολή Ικάρων και συμπλήρωσε 3.500

ώρες πτήσης σε διάφορες μαχητικές μοίρες προτού αναλάβει υπασπιστής του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στη συνέχεια αποφασίσει να πολιτευτεί.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό υπηρέτησε και ο Γιάννος Παπαντωνίου. Παρουσιάστηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και στη συνέχεια υπηρέτησε στη Διοίκηση Υποβρυχίων. Μάλιστα για την εργασία του «Σχέδιο διαχείρισης ανταλλακτικών Πολεμικού Ναυτικού» έλαβε 20ήμερη τιμητική άδεια.

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, ως αντιστασιακός που εστερήθη την ιθαγένειά του από τη χούντα και εξόριστος, εξαγόρασε τη θητεία του με βάση νόμο του 1974-75. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

Ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Χάριν των γνώσεών του στις ξένες γλώσσες πήρε απόσπαση στο στρατιωτικό γραφείο του βασιλιά Παύλου με ειδικότητα μεταφραστή.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

Θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό υπηρέτησε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης. Συχνά πυκνά μάλιστα αναφέρεται και στην περίοδο εκείνη της ζωής του και επιδεικνύει φωτογραφία του μπροστά από τη διάσημη «αράχνη» των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών όπου υπηρέτησε. Βατραχάνθρωπος πάντως των ΟΥΚ δεν υπήρξε, όπως κατά καιρούς έχει ισχυριστεί ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ

Τριάντα μήνες υπηρέτησε στην Πολεμι- κή Αεροπορία και ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Έτερος υπουργός με θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό είναι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Παρουσιάστηκε στο Στρατόπεδο Παλάσκα το 1985 και έλαβε την ειδικότητα διαχειριστής Β΄. Μέχρι την απόλυσή του το 1987 υπηρετούσε σε πλοίο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ

Το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται πως ήταν το αγαπημένο Σώμα της οικογένειας Καραμανλή καθώς σε αυτό υπηρέτησε και ο εξάδελφος του Πρωθυπουργού και υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η θητεία στην Πολεμική Αεροπορία έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους πολιτικούς να γνωρίσουν εκτός της Ελλάδα και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπηρέτησε τη θητεία του την περίοδο 1978-1980 αρχικά στην Αθήνα και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Η Αεροπορία έστειλε στο Παρίσι και τον βουλευτή Ευβοίας της Ν.Δ. Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος υπηρέτησε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του σε «μάχιμη» θέση, στην ελληνική πρεσβεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατετάγη για να υπηρετήσει τη θητεία του το 1992 επί πρωθυπουργίας του πατέρα του, μάλλον είχε τις καλύτερες αναμνήσεις από την Πολεμική Αεροπορία. Είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που στην προσωπική τους ιστοσελίδα διαθέτουν φωτογραφία από θητεία. Το απολυτήριο του Κ. Μητσοτάκη είναι από την 346η Μοίρα F-16 της 111 Π.Μ. στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης κατετάγη σε σχετικά μεγάλη ηλικία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικής Αεροπορίας στην Τρίπολη και υπηρέτησε στην Αεροπορία 12 μήνες. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ Εμπειρία σαφώς πιο ευχάριστη στο Πεζικό έχει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ

Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, ύστερα από την ολοκλήρωση της θητείας του, φέρει τον τίτλο τού κατ΄ απονομήν συνταγματάρχη.

Σε τάγμα ανεπιθυμήτων


ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Ο Αλέκος Αλαβάνος μαζί με ακόμη 70 μέλη του αντιδικτατορικού αγώνα υποχρεώθηκε από τη χούντα να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 1973 στο Πεζικό σε ένα από τα αποκαλούμενα τάγματα ανεπιθυμήτων. Λίγες εβδομάδες όμως ύστερα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με εντολή των συνταγματαρχών, απολύθηκε οριστικά από τον Στρατό.

Σε τάγμα ανεπιθυμήτων στη Λήμνο, εξαιτίας των πολιτικών του πιστεύω, ολοκλήρωσε τη θητεία του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που πέρασε 13 μήνες ως πεζικάριος στο ακριτικό νησί.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Στην κατηγορία των ανεπιθυμήτων συμπεριελήφθη και ο Αλέκος Παπαδόπουλος που βρέθηκε για περίπου 2 χρόνια σε στρατόπεδο της Καβάλας και είχε αναλάβει να προμηθεύει με απαγορευμένα από τη χούντα πολιτικά βιβλία τον διοικητή του.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου υπηρέτησε τη θητεία του στη μεταπολίτευση, όταν υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τον χαρακτηρισμό του ως ανεπιθυμήτου, που του επιφύλαξε θητεία πεζικάριου στη Δαδιά Έβρου.