Την αφετηρία μιας σειράς κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο πάγωμα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων συνιστά για ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμό η πρόσφατη πρότασή τους για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στο καυτό ζήτημα των υποκλοπών.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη των δύο κομμάτων παρά το γεγονός ότι στη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 διατυπώνουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και μάλιστα ο ΣΥΝ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει συνάψει έναν ιδιότυπο αρραβώνα με τη Νέα Δημοκρατία. Εν προκειμένω τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, διαβλέποντας τον κίνδυνο να σφραγιστεί ο φάκελος «τηλεφωνικές υποκλοπές» που συγκλόνισε την πολιτική ζωή της χώρας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν- τουλάχιστον στο Κοινοβούλιο - την τακτική του σκαντζόχοιρου και να συμπλεύσουν για να ριχθεί φως στην υπόθεση. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επισημαίνουν χαριτολογώντας ότι «οι κοριοί μάς έφεραν πιο κοντά», ωστόσο παραδέχονται πλέον ότι η ενιαία αντιπολιτευτική γραμμή σε επίπεδο Βουλής είναι επιτακτική «για να αποτραπούν πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου».

Από τον Σεπτέμβριο.
Το κοινό σημείο αναφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα βρέθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και συσκέψεις αναφορικά με την ακριβή διατύπωση της πρότασής τους, ώστε να ικανοποιηθούν και οι δύο πλευρές. Οι συζητήσεις άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μπροστά στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση επιχειρούσε να κλείσει με ταχείες διαδικασίες το θέμα των υποκλοπών. Τον Ιούνιο είχε προηγηθεί πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΝ Φώτη Κουβέλη για μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σε Εξεταστική Επιτροπή, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ εκδήλωσαν ενδιαφέρον τον Σεπτέμβριο. Τότε και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ενιαία πρόταση για να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής πρόσωπα πολιτικά και μη, που εμπλέκοντο στην υπόθεση των υποκλοπών. Ωστόσο, η πλειοψηφία συνέταξε πόρισμα με το οποίο ουσιαστικά επιχειρούσε να στείλει το όλο ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.

Αμέσως μετά και τα τρία κόμματα εκτίμησαν ότι η ορθότερη πολιτική παρέμβαση είναι η πρόταση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Στην πορεία όμως παρουσιάστηκαν απώλειες. Τις διαβουλεύσεις έκαναν αρχικώς οι Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Ρέππας, Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ και Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης από τον ΣΥΝ. Ωστόσο, στο παρά πέντε το ΚΚΕ αποχώρησε και κατέθεσε παράλληλη πρόταση με τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.
Θα πυκνώσουν οι κοινές δράσεις

Π ρωτοβουλίες για τη λήψη κοινών δράσεων εντός Βουλής έχουν ληφθεί από τα δύο κόμματα και στο πρόσφατο παρελθόν.

Τις διαβουλεύσεις έκαναν οι Μιλτ. Παπαϊωάννου, Δ. Ρέππας, Απ.Κακλαμάνης και Φ. Κουβέλης, Δ. Χατζησωκράτης Στη συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ζήτησαν, εφόσον θα μεσολαβούσε η κύρωση της Συνθήκης από τη Βουλή, να τεθεί προς δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Βεβαίως σε εκείνη την περίπτωση το κοινό τους αίτημα είχε αντίθετο σκοπό. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε το μυαλό της στο «ναι» για το Ευρωσύνταγμα και ο ΣΥΝ το «όχι». Τα δύο κόμματα κατέθεσαν κοινή ερώτηση πριν από τις ημέρες των εορτών και για το θέμα της κρίσης στα λιμάνια αξιώνοντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα που είχε προκληθεί και στην αγορά.

● Αντιθέτως, παρά το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ διαφωνούσαν με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για τις μονάδες απεξάρτησης και τα άσυλα, κατέθεσαν δύο παράλληλα κείμενα σχεδόν ταυτόσημου περιεχομένου ζητώντας να παρουσιαστεί στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος για να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από