Ερχόμενος σε αντίθεση με τους στρατηγούς του, την αμερικανική κοινή γνώμη, τους ειδικούς, ακόμα και την ιρακινή ηγεσία, ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρεί ακάθεκτος με τη δική του νέα στρατηγική για νίκη στο Ιράκ. Τα παίζει «όλα για όλα», σε ένα παιχνίδι όπου τελικός στόχος είναι η εξασφάλιση της υστεροφημίας του.


«H στρατηγική του προέδρου Τζορτζ Μπους για το Ιράκ είναι ένα τραγικό λάθος», δήλωσε χθες ο Τζόζεφ Μπίντεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας όπου κατέθεσε και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, σχετικά με το σχέδιο του Τζορτζ Μπους να αποστείλει 21.500 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ.

Σχετικά με τη νέα αυτή στρατηγική, αναλυτές επισήμαναν ότι ο Μπους φαίνεται πως είχε το μυαλό

ΤΖΟΖΕΦ ΜΠΙΝΤΕΝ

«Η στρατηγική Μπους είναι «τραγικό λάθος» είπε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας

του στην Ιστορία, και όχι στην τρέχουσα πολιτική, κάνοντας μια τολμηρή, στα όρια της θρασύτητας, τελική προσπάθεια να αναστρέψει το κλίμα όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, που θα κρίνει την προεδρία του. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών αντιτάσσεται στην αποστολή περισσότερων δυνάμεων στο Ιράκ. Οι Δημοκρατικοί καταδίκασαν την πρόταση και δεσμεύθηκαν ότι θα την απορρίψουν σε μία- μη δεσμευτική- ψηφοφορία στο Κογκρέσο, σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τους Ρεπουμπλικανούς είτε να διαφωνήσουν με τον πρόεδρο ή να συνταχθούν με τις επιλογές του που θα έχουν υψηλό πολιτικό κόστος, ενώ αρχίζουν να προβάλλουν στον ορίζοντα οι προεδρικές εκλογές του 2008. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 12 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, αν όχι περισσότεροι, θα εκφράσουν τη διαφωνία τους με τη νέα στρατηγική του Μπους, καθιστώντας τον ακόμα πιο αδύναμο ενώ εισέρχεται στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του.

Καθαρή πρόκληση

Με ανάληψη δράσης κατά οποιασδήποτε χώρας που επιζητεί την αποσταθεροποίηση του Ιράκ, προειδοποίησε η Κοντολίζα Ράις λίγες ώρες μετά την επιδρομή και τις συλλήψεις που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο ιρανικό προξενείο στην πόλη Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Στη διάρκεια της επιδρομής που πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα, οι Αμερικανοί συνέλαβαν πέντε υπαλλήλους του ιρανικού προξενείου και κατέσχεσαν έγγραφα. Η Τεχεράνη μίλησε για καθαρή πρόκληση, ενώ έντονη αντίδραση υπήρξε και από την τοπική κουρδική κυβέρνηση- από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στο Ιράκ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ακολούθως μαζί με τον νέο υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, η Ράις τόνισε: «Οι ΗΠΑ θα προασπίσουν τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα των φίλων και συμμάχων τους σε αυτήν τη ζωτική περιοχή».

Θα αυξηθούν οι απώλειες


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ του προέδρου Μπους να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη Βαγδάτη να αντιμετωπίσουν, από κοινού με τους Ιρακινούς στρατιώτες, σουνίτες αντάρτες και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη φάση την κατάσταση στο Ιράκ, με μάχες που θα διαρκέσουν μήνες στους δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας. Αυτό τουλάχιστον προειδοποιούν εν ενεργεία και απόστρατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι τονίζουν πως, ακόμα κι αν η νέα στρατηγική λειτουργήσει ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο, θα υπάρξουν πολύ περισσότερες- ιρακινές και αμερικανικές- απώλειες.

Μάλιστα, αυτό που επισημαίνουν οι στρατιωτικοί είναι ότι η επιμονή του Λευκού Οίκου να τα βάλει ταυτόχρονα με όλους τους αντάρτες και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, σιιτικές και σουνιτικές, μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση σε σημείο που ο αμερικανικός στρατός να μάχεται κατά του στρατού Μάχντι του ακραίου κληρικού σιίτη Μοκτάντα αλ Σαντρ- μία παραστρατιωτική οργάνωση που ορισμένοι στο Πεντάγωνο θεωρούν πιο αποτελεσματική από τον ιρακινό στρατό.

[ ΓΝΩΜΗ ] Η στρατηγική της τρέλας


Στο νεκροταφείο του Ιράκ, ο Τζορτζ Μπους, ο διοικητής τους, θα στείλει άλλους 20.000 στρατιώτες. Η τρέλα θα συνεχιστεί. Θα υπάρξουν χρονοδιαγράμματα, προθεσμίες, όρια, στόχοι τόσο για την Αμερική όσο και για τους Ιακινούς σατράπεις που επέβαλε. Αλλά ο πόλεμος κατά του τρόμου μπορεί ακόμα να κερδηθεί. Θα υπερισχύσουμε. Νίκη ή θάνατος. Και θα είναι θάνατος.

Είναι της μόδας αυτές τις ημέρες να έρχεται στο μυαλό μας το Βιετνάμ, οι ψεύτικες νίκες, το μέτρημα των πτωμάτων, τα βασανιστήρια και τους φόνους, αλλά η Ιστορία είναι γεμάτη με ισχυρούς άνδρες που νόμιζαν ότι μπορούσαν να νικήσουν παρ΄ όλα τα αντικειμενικά εμπόδια. Στον νου έρχεται ο Ναπολέων, όχι ο αυτοκράτορας που υπαναχώρησε από τη Μόσχα, αλλά ο άνθρωπος που πίστευε ότι οι σκληροί αντάρτες της γαλλοκρατούμενης Ισπανίας, μπορούν να αφανιστούν. Τους βασάνισε, τους εκτέλεσε, έστησε μία τοπική ισπανική διοίκηση- όπως η κυβέρνηση του αλ Μαλίκι. Δικαίως κατηγόρησε τους εχθρούς του- τους Μουρ και Ουέλινγκτον- για υποστήριξη στους αντάρτες. Και όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την ήττα, ο Ναπολέων έλαβε την απόφαση «να επανεκκινήσει τη μηχανή» και άρχισε την προέλαση για να ανακαταλάβει τη Μαδρίτη, ακριβώς όπως ο Μπους τώρα σκοπεύει να ανακαταλάβει τη Βαγδάτη. Βέβαια, το εγχείρημα έληξε σε καταστροφή δύο χρόνια αργότερα. Και ο Τζορτζ Μπους δεν είναι Ναπολέων Βοναπάρτης. Επομένως λοιπόν, κι άλλοι Αμερικανοί στρατιώτες πρέπει να πεθάνουν, θυσιαζόμενοι γι΄ αυτούς που έχουν ήδη πεθάνει. Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε αυτούς που έχουν ήδη σκοτωθεί. Είναι φυσικά ψέμα. Κάθε απελπισμένος άνδρας συνεχίζει να τζογάρει, κατά προτίμηση με τις ζωές άλλων.