O λόγος στους αναγνώστες. Ο Οδ.Μανωλίτσης, Κολοκοτρώνη 23, Λευκάδα, γράφει:

«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ, όταν κάποιοι αρχιερείς απενεργοποιούν την πνευματική τους πατρότητα και απολυτοποιούν δυστυχώς τον “Δεσπότη”. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο.

Θεολόγος καθηγητής, που υπηρετεί στο Αίγιο, έκρινε δημόσια και γραπτώς κάποιεςκατά τη γνώμη του- άστοχες ενέργειες του οικείου επισκόπου. Τέτοιας λογής αποκοτιές, ωστόσο, μαθαίνοντας… σφόδρα ταράχτηκε ο Δεσπότης. Γιατί, όπως λέει ο διαιώνιος τραγικός λόγος του Ευριπίδη, “οι γαρ πνέοντες μεγάλα τους κρείσσους λόγους/ πικρώς φέρουσι…”. (Τα λόγια τα σωστά δεν τα υποφέρουν/ οι δυνατοί).

(Ευριπίδου, Ανδρομάχη, Μετάφρ. Τ. Ρούσσου).

“Εν σπουδή” ο Μητροπολίτης καλεί τον θεολόγο να περάσει από το γραφείο του, να συζητήσουν (;) θεολογικά “τινά ζητήματα”. Ο κ. καθηγητής αρνείται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και ευγενικά απαντά: “Δεν θα έρθω.

Γιατί σκέφτηκα πως ό,τι είχα να πω, το είπα δημόσια και δημόσια απάντηση δεν πήρα”. Η απάντηση αυτή εξοργίζει τον Δεσπότη. Και “εξαρθείς υπό μεγαλαυχίας και επαιρόμενος τιμαίς” (Πλάτων)

δεσποτικές, αφορίζει τον θεολόγο. “Κηρύσσομεν ασυγχώρητον τον καθηγητήν… διά την επιδειχθείσαν ασέβειαν”. Αλήθεια, για ποια ασέβεια; Τι ήθελε δηλαδή ο Μητροπολίτης; Να σκύψει το κεφάλι και να λουφάξει το πνευματικό του παιδί; Δεν το έκανε, γιατί πιστεύει ότι στην Εκκλησία δεν έχει θέση “τύφος (άπαρση) αρχόντων, ουδέ αρχομένων δουλοπρέπεια” (Ι.

Χρυσόστομος).

Ε! Αυτό δεν μπόρεσε να το αντέξει ο κ. Αμβρόσιος και κάνει πράξη το “αποφασίζομεν και αφορίζομεν”. Οποία εγωπάθεια “φυτεύει” ο δεσποτισμός “ει πολλών υπερπλησθή μάταν,/α μη ΄πίκαιρα μηδέ συμφέροντα, /ακρότατα… αναβοίς” (που στην τρέλα του κατάκορου/ αδιάφορος για το άκαιρο και φθοροποιό/ ξεπερνάει το μέτρο).

(Σοφοκλέους, Οιδίπους Τύραννος, Μετάφρ. Στ. Ράμφου). Σημειώνουμε ότι τον αφορισμό ο Δεσπότης, τον συνέταξε το βράδυ της Μ. Τετάρτης. Μέρες Πάθους, Αγάπης του Θεανθρώπου! Δεν πέρασε από το μυαλό του αγίου Καλαβρύτων το “επιεικές” του Ευαγγελίου, το “φιλάνθρωπον” των Πατέρων, η “διάκρισις” των Ασκητών; Κύριε ελέησον.

Σημειώνει ο Μητροπολίτης: “… Ο Σεβ. Μητροπολίτης επέβαλε στον θεολόγο καθηγητή κ. Π.Σ. το επιτίμιο του μικρού αφορισμού ή της ακοινωνησίας, δηλ.

απαγόρευσε τη μετάδοση των Αχράντων Μυστηρίων και την τέλεση των λοιπών αγιαστικών πράξεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μέχρι νεωτέρας…”».