Αντιφατικά μηνύματα για τις εκλογές έδωσε χθες η κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής έδωσε σήμα για πάγωμα των εκλογικών σεναρίων με την απόφασή του να γίνει το τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή όμως, έσπευδε να ανακοινώσει την πρώτη λίστα υποψηφίων, κάτι που παραπέμπει σε πρόωρες εκλογές.


Με προφανή στόχο να μπει φρένο στην ακατάσχετη εκλογολογία που οδηγούσε σε ακινησία την κυβερνητική μηχανή, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. ότι στα τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου θα διεξαχθεί το τακτικό Συνέδριο του κόμματος. Η απόφαση εγκρίθηκε ομοφώνως και ερμηνεύθηκε σχεδόν από όλα τα μέλη του κορυφαίου κομματικού οργάνου της κυβερνητικής παράταξης ως κίνηση που κλείνει οριστικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον προσεχή Μάιο ή Ιούνιο και μεταθέτει την ημερομηνία

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Έκριναν ότι ο Πρωθυπουργός μετέθεσε τον χρόνο των εκλογών για το φθινόπωρο- Δεν αποκλείεται αιφνιδιασμός

των εκλογών στους φθινοπωρινούς μήνες.

Τη βεβαιότητα, εντός και εκτός Ν.Δ.,

ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία ενίσχυσε και η κίνηση του κ. Καραμανλή να ανακοινώσει τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα θέσουν υποψηφιότητα τρία μέλη της κυβέρνησης (Ντόρα Μπακογιάννη, Θόδ. Ρουσόπουλος, Ι. Βαληνάκης) και τρεις ευρωβουλευτές (Αντ. Σαμαράς, Κων. Χατζηδάκης, Γ. Δημητρακόπουλος).

Πανηγυρικό κλίμα

Όπως σημείωναν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το Συνέδριο θα έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και βασικό στόχο να ανασυνταχθεί το κόμμα και να εκτονωθούν οι πικρίες και οι δυσαρέσκειες πολλών στελεχών, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Δεδομένου ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κεντρική Επιτροπή, γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο, επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης υποστήριζαν πως πλέον δεν υπάρχει περιθώριο για εκλογές έως τις αρχές του καλοκαιριού. «Το σενάριο της επίσπευσης των εκλογών για Μάιο – Ιούνιο μόνο με αναβολή του τακτικού Συνεδρίου μπορεί να συμβαδίσει. Μια απόφαση για αναβολή, όμως, υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί από την κοινή γνώμη ως μικροκομματική μεθόδευση και ο Κων. Καραμανλής δεν έχει κανένα λόγο να πάρει αυτό το ρίσκο…», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Με αυτό το σκεπτικό, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη έκριναν ότι ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή απόφασή του μετέθεσε τον χρόνο των εκλογών για το προσεχές φθινόπωρο, με πιθανότερο διάστημα το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί πολιτικά και τη ΔΕΘ, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Ακόμη εκτιμούσαν ότι το σενάριο για εκλογές το φθινόπωρο ενισχύει και η μετάθεση του χρόνου άρσης της επιτήρησης από τις Βρυξέλλες, η οποία πλέον δεν αναμένεται να γίνει πριν από τον Ιούλιο. Τα ίδια στελέχη φρόντιζαν να κρατούν ανοιχτό και το σενάριο για εξάντληση της τετραετίας, αν και παραδέχονταν ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Ο Κων. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «στη μέση μιας δύσκολης προσπάθειας», ενώ ακόμη μία φορά έδωσε έμφαση στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στην Παιδεία και στην πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 16.

«Φρένο» για εκλογικό νόμο Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε εκ νέου χθες να βάλει φρένο και στη συζήτηση που γίνεται για αλλαγή του εκλογικού νόμου, με πρωταγωνιστές κυβερνητικά στελέχη. Το ζήτημα έθεσε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο κ. Άγγ. Μοσχονάς, ζητώντας να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση σε τροποποίηση του νόμου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρώτου κόμματος. Υπέρ της αλλαγής του νόμου έσπευσε να συνηγορήσει ο υπουργός Άμυνας, αλλά ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά έκλεισε τη συζήτηση, επικαλούμενος την θέση της Ν.Δ. ότι αλλαγή εκλογικού νόμου πρέπει να γίνεται στην αρχή μιας τετραετίας.

«Πράσινο» για να διεκδικήσουν ψήφο


«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» για να μπουν και επισήμως στη μάχη του σταυρού άναψε ο Πρωθυπουργός στον υπουργό Επικρατείας κ. Θόδ. Ρουσόπουλο (Υπόλοιπο Ατττικής) και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ι. Βαληνάκη (Δωδεκάνησα), ενώ στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών επιστρέφει έπειτα από πέντε χρόνια η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης, ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε την επιστροφή από τις Βρυξέλλες των ευρωβουλευτών κ.κ. Αντ. Σαμαρά (Μεσσηνία), Κ. Χατζηδάκη (Β΄ Αθηνών) και Γ. Δημητρακόπουλου (Λάρισα). Ο κ. Ρουσόπουλος, με δήλωσή του, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την απόφασή του, επισημαίνοντας ότι είχε ζητήσει να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια έχει τη δυνατότητα μιας «πιο αυθεντικής και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους πολίτες». Συγκινημένος από την (εκλογική) επιστροφή του στη Μεσσηνία δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ «μεγάλη προσωπική πρόκληση» χαρακτήρισαν την επιλογή τους οι ευρωβουλευτές κ.κ. Κ. Χατζηδάκης και Γ. Δημητρακόπουλος.