Η εμπλοκή τού ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου για δεύτερη φορά στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, οδήγησε τα μέλη του Συμβουλίου Εφετών στην απόφαση της επιβολής περιοριστικών όρων, καθώς δεν πείστηκαν ότι η ανάμειξή του ήταν αποτέλεσμα πολιτικής σκοπιμότητας, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.


Τριάντα τρεις μέρες μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την ποινική μεταχείριση του Π. Μαντούβαλου, ύστερα και από τη δεύτερη απολογία του κατηγορουμένου, το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του αποφάσισε να του επιβάλει περιοριστικούς όρους, που είναι απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή χρηματικής εγγύησης 70.000 ευρώ.

Οι δικαστές τάχθηκαν υπέρ της θέσης του εφέτη-ανακριτή Γιάννη Σίδερη, ο οποίος είχε τη γνώμη ότι ο Π. Μαντούβαλος έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (100.000 ευρώ εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) σε αντίθεση με τον εισαγγελέα Κυριάκο Καρούτσο, ο οποίος, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του κατηγορουμένου, είχε τη γνώμη ότι δεν χρειάζεται να του επιβληθεί κανένας όρος, όπως και την πρώτη φορά που είχε απολογηθεί για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Συμφώνησαν στις ενδείξεις

Ανακριτής και εισαγγελέας όμως, μπορεί να είχαν διαφορετική γνώμη ως προς την ποινική μεταχείριση του Π. Μαντούβαλου, αλλά συμφωνούσαν ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος του. Επιπλέον, ο ανακριτής Γ. Σίδερης είχε επισημάνει σε έγγραφό του, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ότι: «Από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διωκομένων πράξεων και τον εξακολουθητικό τρόπο τέλεσής τους, σε χρόνο μάλιστα που ο κατηγορούμενος είχε τη βουλευτική ιδιότητα, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η επιβολή σε αυτόν περιοριστικών όρων».

Στην κρίση των δικαστικών λειτουργών μέτρησαν ακόμη τα αποδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ενώ- όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται- δεν πείστηκαν από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τού κατηγορουμένου, ο οποίος αποδίδει την ανάμειξή του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος σε πολιτικές σκοπιμότητες. Επιπλέον, τα μέλη του συμβουλίου έλαβαν υπόψη τους και το τελευταίο υπόμνημα που κατέθεσε ο συνεργάτης του βουλευτή και συγκατηγορούμενός του στην ίδια υπόθεση, δικηγόρος Χρήστος Χατζηπαναγιώτου, ο οποίος ουσιαστικά έχει αναιρέσει τον αρχικό ισχυρισμό του σχετικά με το πρόσωπο που του έδωσε τα 7.000.000 δραχμές για να τα καταθέσει σε λογαριασμό του προφυλακισμένου Ευάγγελου Καλούση.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτου αναφέρει: «Δεν μπορώ να αποκλείσω την περίπτωση να μη μου

ΟΙ ΟΡΟΙ

Είναι από τις σπάνιες φορές που η Δικαιοσύνη επιβάλλει όρους (απαγόρευση εξόδου και εγγύηση 70.000 ευρώ) σε εν ενεργεία βουλευτή, ο οποίος αντιμετωπίζει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική του δραστηριότητα

έχουν δοθεί τα χρήματα από την Αναστασία Δέλλη (σ.σ.: συνεργάτιδα στο γραφείο Μαντούβαλου, η οποία είχε αποβιώσει λίγες μέρες πριν από την απολογία του Χρ. Χατζηπαναγιώτου), αλλά από τον κ. Μαντούβαλο ή από άλλον ιεραρχικά προϊστάμενό μου».

●●● Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την υπόθεση της δωροδοκίας του Ευ. Καλούση, ο βουλευτής φέρεται ότι ζήτησε χρήματα από συγγενείς κατηγορουμένου για να φροντίσει να μην προφυλακιστεί, ενώ η τρίτη περίπτωση αφορά τη διαμεσολάβηση του βουλευτή, έναντι 300.000

ευρώ, σε υπόθεση πλαστών πτυχίων Ιατρικής από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

«Εμπάθεια…»


ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ με σκληρές εκφράσεις πέρασε χθες, μετά τις εις βάρος του δικαστικές εξελίξεις, ο Π. Μαντούβαλος, φωτογραφίζοντας εσωκομματικούς αντιπάλους. «Ουαί και αλίμονο! Αν βρω αποδεδειγμένα στον δρόμο μου αυτόν τον πολιτικό κακοποιό και απατεώνα- ή αυτούς- που δημιούργησε στα παιδιά μου και στην οικογένειά μου αυτό το αίσχος, δεν ξέρω αν θα προλάβει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη», είπε στον Αθήνα 9,84 ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ακραία και άδικη» την απόφαση του ανακριτή Γ. Σίδερη, αφήνοντας αιχμές και για τον τρόπο που διεξάγει τη δικαστική έρευνα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κάνει το καθήκον του. Ίσως λανθασμένα, ίσως και με κάποια εμπάθεια…».