Αλλαγές στον προτεινόμενο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ επεξεργάζεται η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, έπειτα από εντολή του Κώστα Καραμανλή, ούτως ώστε να κατευνάσει τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.


Μια εξέλιξη που θα δώσει την ευχέρεια στον κ. Καραμανλή- όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές- να έχει ανοιχτές όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες (για πρόωρες εκλογές ή εξάντληση της τετραετίας) και να μην είναι υποχρεωμένος να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες όπως στην περίπτωση που υπήρχε μια έκρυθμη κατάσταση στην Παιδεία. Οι κινητοποιήσεις

Καταλύτης, όπως σημείωναν συνομιλητές του Πρωθυπουργού, στην απόφαση του κ. Καραμανλή να «νερώσει» τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ και να χρυσώσει το χάπι της πανεπιστημιακής κοινότητας υπήρξε η προχθεσινή κινητοποίηση με αφορμή το άρθρο 16. Το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις ήσαν μικρότερες απ΄ ό,τι αναμενόταν- δεν συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 5.000 φοιτητές και καθηγητές- διέψευσε τις προβλέψεις της κυβέρνησης για μαζική αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις και ενεθάρρυνε το Μέγαρο

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ

Αλλαγές σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της αυτονομίας των Τμημάτων- Κατάργηση των εξωτερικών κριτών στην ανέλιξη των καθηγητών

Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός, εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προδιέγραψε μια τέτοια εξέλιξη προχθές, όταν έκανε λόγο για «διάλογο» και «αποφυγή βιαστικών κινήσεων».

«Είδε» διέξοδο

Συνομιλητές του Πρωθυπουργού υποστήριζαν χθες πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ο Κώστας Καραμανλής δεν φαίνεται να ενστερνίστηκε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές· θα προχωρούσε ωστόσο σε μια τέτοια ενέργεια αν η υπόθεση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έφθανε στο «μη παρέκει». Από τη στιγμή όμως που θεώρησε- σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές- πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος από αυτήν τη διελκυστίνδα, επέστρεψε- λένε – και πάλι στον αρχικό σχεδιασμό του- και ζητεί και από τους υπουργούς προγραμματισμό μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Στελέχη της κυβέρνησης, άλλωστε, δε θεωρούσαν τυχαίες τις προχθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Δημήτρη Μανιατάκη, περί αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς της επιχείρησης. Όπως έλεγαν, όλες αυτές οι αλλαγές, απαιτούν χρόνο· ενώ προσέθεταν με νόημα: «Θα έθιγε το θέμα ο κ. Μανιατάκης, εάν δεν εκτιμούσε πως διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο;».

«Υποσχετικές»

Μία ακόμη σαφής ένδειξη πως οι κάλπες έχουν «μετατεθεί» για το 2008 είναι κι οι «υποσχετικές» που έχουν λάβει κάποιοι υπουργοί από την Πλατεία Συντάγματος, πως μόλις η χώρα βγει από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα για να «κλείσουν τρύπες»· κάτι που δεν μπορούν να κάνουν σήμερα με αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Δεδομένου ότι η επίσημη άρση της επιτήρησης δεν προβλέπεται πριν από τον Μάιο- και ο κ. Αλογοσκούφης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται την επομένη να θίξει τις Βρυξέλλες κάνοντας ό,τι ακριβώς τις ενοχλεί- οι «υποσχετικές» αυτές δεν αναμένεται να υλοποιηθούν πριν από τον Οκτώβριο.

Κρατούν ζεστές τις μηχανές των κινητοποιήσεων


ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ζεστές τις μηχανές των κινητοποιήσεών τους μέχρι τον Μάρτιο επιχειρούν τώρα οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές που αντιδρούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Οργανώνουν νέο συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα και προσπαθούν, παρά την έναρξη της εξεταστικής περιόδου που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρατεταμένες καταλήψεις, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και με άλλες μορφές, ώστε στα τέλη Φεβρουαρίου και ειδικά τον Μάρτιο, οπότε αναμένεται η ψήφιση της αναθεώρησης, να επιστρέψουν δυναμικά στις καταλήψεις και τις απεργίες.

Χθες, το συντονιστικό όργανο των φοιτητών ανακοίνωσε ότι οι συμβολικές καταλήψεις (σε περίπου 200 Σχολές) συνεχίζονται και πιθανότατα θα παραταθούν και την ερχόμενη εβδομάδα, εν όψει του νέου συλλαλητηρίου.

Μέσα στην Εξεταστική

Επίσης οι φοιτητές αποφάσισαν να κάνουν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, καλούν για κλιμάκωση της πολύμορφης αγωνιστικής δραστηριότητας- σε καθημερινή βάση και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, με συλλαλητήρια, αποκλεισμό δρόμων και καταλήψεις- σωματεία, συνδικάτα, συλλόγους εκπαιδευτικών και 15μελή μαθητών σε συσκέψεις συντονισμού, για να οργανωθεί συλλογική αντίδραση στην αναθεώρηση του άρθρου 16, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες για ενημέρωση και κάλεσμα των εργαζομένων σε κοινή δράση κ.ά. 24ωρη απεργία

Οι πανεπιστημιακοί, από την πλευρά τους, έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη. Αυτή τη φορά, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που συμπορεύτηκαν έως τώρα, δεν έχουν αποφασίσει (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) να συμμετάσχουν στην απεργία. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν η ΑΔΕΔΥ θα τους στηρίξει αποφασίζοντας νέα απεργία όπως έκανε προχθές, κάτι που όμως δεν είναι βέβαιο. Τέλος, η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης στις χώρες της Ε.Ε. ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει τη συμπαράσταση όλων των ευρωπαϊκών, εκπαιδευτικών, συνδικαλιστικών οργανώσεων στον αγώνα των Ελλήνων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για τη στήριξη της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και τη μη τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Παραμένουν οι ρυθμίσεις για άσυλο και αιώνιους φοιτητές


ΣΤΑ ΥΠΟ… απόσυρση μέτρα του νόμου- πλαισίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι κυρίως όσα αφορούν τον περιορισμό της αυτονομίας των πανεπιστημιακών Τμημάτων. Έτσι, για παράδειγμα, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει τους καθηγητές αναμένεται προχωρήσει στην κατάργηση της πρόβλεψης του νόμου- πλαισίου περί ενιαίου καταλόγου βιβλίων από τα οποία θα επιλέγουν οι φοιτητές- αντί του ενιαίου συγγράμματος- και στη θέση του να μπει λίστα βιβλιογραφίας που θα συντάσσεται από τους διδάσκοντες του Τμήματος. Αναμένεται επίσης να καταργηθεί η πρόβλεψη για εξωτερικούς κριτές στην ανέλιξη των πανεπιστημιακών, να υπάρξει μείωση της φοιτητικής συμμετοχής στην ανάδειξη μελών ΔΕΠ, αλλά και να τροποποιηθεί η ρύθμιση για εισαγωγή μάνατζερς στη διοίκηση των πανεπιστημίων.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν, πάντως, πως δεν συζητείται οποιαδήποτε αλλαγή στις προβλέψεις για το άσυλο και τους αιώνιους φοιτητές. Κι εξηγούσαν πως οι ρυθμίσεις αυτές μπορούν μεν να συναντούν την αντίδραση μέρους των φοιτητών, αλλά βρίσκουν σύμφωνο το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας- και, κυρίως, τους ψηφοφόρους της Ν.Δ.