ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η κυβέρνηση στο «πραξικόπημα» για την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, το οποίο έρχεται μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα, το υπουργείο Εσωτερικών βάφτισε χθες «απλές παρατηρήσεις» τις ενστάσεις του ανώτατου δικαστικού οργάνου και προχωρά κανονικά στην αποστολή του κειμένου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και μετά το «χαστούκι» του ΣτΕ, το οποίο ζήτησε να τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα και να οριστεί η αναλογική εκπροσώπηση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας των δημοτικών συμβουλίων, από το υπουργείο Εσωτερικών γινόταν χθες λόγος για… επιτυχία.

Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου υποστήριζαν πως η βασική επιχειρηματολογία της ΚΕΔΚΕ αλλά και του ΠΑΣΟΚ απερρίφθη πανηγυρικά από το ΣτΕ. Έτσι, το υπουργείο δηλώνει πως αναμένει το πρακτικό του Συμβουλίου, για να προσαρμόσει τις διατάξεις του Διατάγματος στις παρατηρήσεις και εξακολουθεί να αγνοεί το αίτημα της ΚΕΔΚΕ για άμεση απόσυρσή του.

Αντιδημοκρατική μεθόδευση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος κατήγγειλε για άλλη μία φορά την αντιδημοκρατική μεθόδευση, η οποία-όπως είπε- δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ κάλεσε «να σταματήσουν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί των περιφερειαρχών προς τους αιρετούς, γιατί συνιστούν πλήγμα για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατικοί λειτουργοί προσεγγίζουν αιρετούς μικρών δήμων ή νεοεκλεγέντες και τους υπόσχονται αυξημένες επιδοτήσεις εάν δώσουν την ψήφο τους στους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος.

«Κόλαφο» για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «η πιο κρίσιμη και ουσιαστική ρύθμιση του διατάγματος, που επιχειρούσε να μεταβάλει τις αναλογίες εκπροσώπησης στους μεγάλους δήμους, κρίθηκε αντισυνταγματική τινάζοντας συνεπώς το σχέδιο διατάγματος συνολικά στον αέρα».