«Το όμορφο εκκλησάκι του κτήματός μας θα δώσει έναν ρομαντικό τόνο στον γάμο ή τη βάπτισή σας…». Έτσι διαφημίζουν στα έντυπα και στις ιστοσελίδες τους οι υπεύθυνοι κτημάτων τη δυνατότητα που προσφέρουν στους πολίτες να τελέσουν τους γάμους ή τα βαφτίσια στα εκκλησάκια που διαθέτουν.


Από χθες όμως γάμοι και βαφτίσια στα κτήματα… τέλος! Με απόφαση που πήρε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, απαγορεύονται στο εξής οι τελέσεις αυτών των μυστηρίων «σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και υπαίθριους χώρους»- θα επιτρέπονται μόνον στους ναούς των ενοριών.

Όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως

«ΧΑΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ»

«Οι εκκλησίες χάνουν χρήματα με την τέλεση μυστηρίων στα κτήματα. Εμείς δεν χρεώνουμε το μυστήριο» λέει ιδιοκτήτης κτήματος

κ. Άνθιμος, η απόφαση ελήφθη ύστερα από διαμαρτυρίες μητροπολιτών επειδή «δημιουργούνται πολλά προβλήματα που αποϊεροποιούν τα μυστήρια όταν τελούνται σ΄ αυτούς τους χώρους. Δηλαδή σε ιδιωτικά εκκλησάκια, σε κτήματα. Τα μυστήρια χάνουν την ιερότητά τους».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Συνόδου εξήγησε λεπτομερώς γιατί χάνουν τα μυστήρια την ιερότητά τους. Όπως είπε, σ΄ αυτά τα μέρη «δεν χωράει όλος ο κόσμος στον ναό, πολλοί μασούν μαστίχα, μιλούν στο κινητό, άλλοι καπνίζουν…».

Όπως τονίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση της Συνόδου, η εγκύκλιος με την οποία θα απαγορεύεται η τέλεση των μυστηρίων σε ιδιωτικά παρεκκλήσια και υπαίθριους χώρους αναμένεται να σταλεί σε όλες τις μητροπόλεις.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ήδη πάντως οι ιδιοκτήτες κτημάτων αντιδρούν στην απόφαση της Συνόδου. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» η ιδιοκτήτρια κτήματος (Σβορώνου) στο Λαγονήσι, το οποίο διαθέτει εκκλησάκι, κ. Ιωάννα Τόμπρου, «περιμένουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η απόφαση. Εάν ισχύσει για όλα τα κτήματα δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως υπάρχουν εξαιρέσεις θα αντιδράσουμε. Το λέω αυτό γιατί στο παρελθόν μάς δινόταν η άδεια από τη μητρόπολη για την τέλεση των μυστηρίων με μεγάλες δυσκολίες, ενώ σε άλλα κτήματα-ονόματα οι άδειες δίνονταν πολύ εύκολα».

Η ίδια προσθέτει ότι περίπου 30% των ζευγαριών που κάνουν στο κτήμα το γαμήλιο τραπέζι πραγματοποιούν εκεί και το μυστήριο. «Αυτό το κάνουν κυρίως για να αποφύγουν την ταλαιπωρία των μετακινήσεων για τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης κτήματος στο Κορωπί κ. Ι. Στεριώτης λέει ότι η απόφαση της Συνόδου ελήφθη επειδή «οι εκκλησίες χάνουν χρήματα με την τέλεση των μυστηρίων στα κτήματα. Εμείς, για την τέλεση του μυστηρίου δεν χρεώνουμε τίποτα το ζευγάρι». Μάλιστα, ο κ. Στεριώτης έχει βρει και… φόρμουλα για να αντιμετωπίσει την απόφαση της Συνόδου: Προτείνει να κάνουν τα ζευγάρια τον γάμο στην ενορία τους σε… πολύ στενό κύκλο, πιο νωρίς την ίδια ημέρα ή σε άλλη ημερομηνία. Στη συνέχεια, στο εκκλησάκι του κτήματος να… επαναλάβουν συμβολικά την τελετή, υπό τη μορφή ευχής από ιερέα, με την παρουσία όλων των καλεσμένων τους!

Ο τιμοκατάλογος των ενοριών


ΜΠΟΡΕΙ σε αρκετά κτήματα η τέλεση μυστηρίου στα εκκλησάκια να είναι δωρεάν, σε αρκετούς ενοριακούς ναούς ωστόσο η τέλεση ενός γάμου κοστίζει αρκετά ευρώ. Κι αυτό διότι ατύπως ή επισήμως στις ενορίες υπάρχουν τιμοκατάλογοι μυστηρίων. Για παράδειγμα, οι μελλόνυμφοι μπορεί να χρεωθούν περισσότερο εάν είναι αναμμένα όλα τα φώτα, εάν τελέσει το μυστήριο μητροπολίτης, εάν στρωθεί χαλί. Το ποσό εκκίνησης είναι τα 30- 40 ευρώ. Επιπλέον, το ζευγάρι πληρώνει πρόστιμο στην ενορία- μπορεί να ξεπεράσει τα 30 ευρώ- εάν πραγματοποιήσει τον γάμο σε διαφορετική ενορία απ΄ αυτήν στην οποία ανήκει η νύφη. Όσο για το ποσό που δίνουν οι κουμπάροι στον ιερέα, αρχίζει από τα 30 ευρώ και ανεβαίνει ειδικά σε περιπτώσεις που οι κουμπάροι είναι πολλοί.