Συμμορίες της… εποχής του χαλκού αλωνίζουν το τελευταίο διάστημα σε αντλιοστάσια, σχολεία, μέχρι και σε εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Τα μέλη τους χρησιμοποιώντας ακόμη και γερανούς κλέβουν υλικά που περιέχουν χαλκό, τον οποίο στη συνέχεια πωλούν σε διάφορες μάντρες στη μαύρη αγορά.


«Πετούν ένα σίδερο στα καλώδια, προκαλούν βραχυκύκλωμα και στη συνέχεια αφαιρούν με τον γερανό τον μετασχηματιστή», περιγράφει ο κ. Δημήτρης Μπελίδης, δήμαρχος Κουφαλίων Θεσσαλονίκης. Στις αρχές της εβδομάδας τρία χωριά του δήμου έμειναν επί δύο ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό, επειδή άγνωστοι έκλεψαν τους μετασχηματιστές από δύο αντλιοστάσια με σκοπό να πωλήσουν τον χαλκό- περίπου εκατόν πενήντα κιλά- που έχουν τα πηνία των μετασχηματιστών και τα καλώδιά τους. «Μπορεί τα κέρδη των κακοποιών να μην υπερβαίνουν τα 700 ευρώ, αλλά η ζημιά για τη ΔΕΗ και τον δήμο φτάνει τις 30.000 ευρώ, χώρια την ταλαιπωρία των κατοίκων», λέει ο κ. Μπελίδης. Στην ίδια περιοχή, πολλοί αγρότες έχουν χάσει με τον ίδιο τρόπο τα καλώδια που συνδέουν μικρά ιδιωτικά αντλιοστάσια με τις κολόνες της ΔΕΗ. «Είχαμε

ΓΕΡΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ

Από την κλοπή δύο μετασχηματιστών εισπράττουν για τον χαλκό 700- 900 ευρώ, ενώ για μια σιδερένια σχάρα 190 ευρώ

τουλάχιστον 15 κλοπές το τελευταίο τετράμηνο», λέει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Προχώματος Κουφαλίων κ. Γιώργος Κατιρτζίδης.

Οδυνηρή έκπληξη περίμενε και τους υπευθύνους των σχολείων στον Δήμο Αχαρνών. Όπως διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών έκαναν φτερά τα αλεξικέραυνα 32 σχολείων που περιείχαν χαλκό, όπως και οι μετασχηματιστές. Το κόστος για την εγκατάσταση νέων αλεξικέραυνων στις Αχαρνές ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.

Από ερημικές περιοχές

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει προκληθεί τους τελευταίους μήνες στα αντλιοστάσια ύδρευσης και άρδευσης, από τα οποία οι κακοποιοί αφαιρούν μετασχηματιστές. Σε πολλές περιοχές, στους Νομούς Δράμας, Σερρών, Κιλκίς και Πέλλας, οι δράστες έχουν αφαιρέσει τον εξοπλισμό εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι βρίσκεται σε ερημικές περιοχές.

«Η τιμή του χαλκού την τελευταία διετία έχει αυξηθεί και αυτό αποτελεί μια αιτία για τις αυξημένες κλοπές», λέει αστυνομικός που έχει χειριστεί τέτοιες υποθέσεις. Η τιμή του χαλκού στην αγορά ξεπερνά τα 3,5 ευρώ το κιλό, αλλά οι μάντρες τον αγοράζουν από τους κακοποιούς για λιγότερο από 3 ευρώ το κιλό.

Στις περιπτώσεις που οι δράστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για Τσιγγάνους και ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Στόχος τους μάλιστα έχουν γίνει εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Στη Θεσσαλονίκη έκλεψαν κουλούρες καλωδίων πολλών μέτρων που χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση του συστήματος τηλεειδοποίησης των σιδηροδρόμων, με κίνδυνο να προκληθούν ακόμη και ατυχήματα. Τον περασμένο Οκτώβριο συνελήφθησαν στην Αθήνα δύο νεαροί Τσιγγάνοι, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι ήταν αυτοί που είχαν κλέψει καλώδια χαλκού από εργοτάξια κατασκευής του προαστιακού και από τμήματα του δικτύου του ΟΣΕ.

«Χρυσάφι» από σχάρες και καπάκια υπονόμων


ΣΧΑΡΕΣ υπονόμων, σιδερένια καπάκια υπόγειων δικτύων δημοσίων οργανισμών ήταν οι πρώτοι στόχοι συμμοριών. Στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα ήταν τόσα, ώστε οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης υπέβαλαν μηνύσεις κατ΄ αγνώστων. Αργότερα σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος Τσιγγάνων.

Παράλληλα είχαν παρατηρηθεί κλοπές σιδερένιων καπακιών υπονόμων, που πωλούνται σε μάντρες σιδηρικών για χυτοσίδηρο. Οι μάντρες τα λειώνουν και τα προωθούν σε βιομηχανίες μετάλλων. Η τιμή τόσο του σιδήρου στις μάντρες όσο και του μαντεμιού (μασίφ σίδηρος) από το οποίο κατασκευάζονται τα καπάκια, φτάνει αυτή τη στιγμή σε 1,90 ευρώ το κιλό. Οι σχάρες των υπονόμων ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά η καθεμιά.