Ο ΛΕΠΤΟΣ διοπτροφόρος Βρετανός ιστορικός Φελίπε Φερνάντες-Αρμέστο δεν έχει εγκληματική όψη. Όμως, στα μάτια ενός Αμερικανού αστυνομικού που τον είδε να διασχίζει έναν δρόμο της Ατλάντας από σημείο που δεν είναι ενδεδειγμένο για πεζούς, ο καθηγητής Φερνάντες-Αρμέστο δεν ήταν παρά άλλος ένας παραβάτης. Όπως διηγήθηκε ο καθηγητής, ο αστυνομικός τον κλώτσησε, τον έριξε κάτω και μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους του τού πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν σαν κοινό εγκληματία στο κρατητήριο όπου έμεινε για οκτώ ώρες. Όπως εξήγησε αργότερα, δεν κατάλαβε ότι ο άνθρωπος που του φώναζε πως δεν έπρεπε να περάσει από εκείνο το σημείο ήταν ένας αστυνομικός, με πολιτική περιβολή. «Τον ευχαρίστησα και συνέχισα τον δρόμο μου», λέει ο Φερνάντες-Αρμέστο, καθηγητής της Ιστορίας του Περιβάλλοντος στο Κουίν Μέρι Κόλετζ του Λονδίνου. Τα πράγματα όμως χειροτέρεψαν όταν εκείνος ο άνθρωπος πλησίασε τον καθηγητή και του είπε ότι είναι αστυνομικός.

Άρχισαν να τον χτυπούν

Ο καθηγητής ζήτησε να δει την ταυτότητά του, όμως εκείνος δεν φάνηκε να είναι και πολύ συγκαταβατικός. «Από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκα με πέντε σωματώδεις αστυνομικούς από πάνω μου να με κρατούν καρφωμένο στο έδαφος και να με χτυπούν», λέει ο καθηγητής. «Μου φαίνεται απίστευτο που επεφύλαξαν τέτοια αποτρόπαιη μεταχείριση σε έναν ηλικιωμένο και ήπιο άνθρωπο αμέμπτου διαγωγής».

Ο καθηγητής, που έχει συγγράψει βιβλία για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική αλλά και για εξερευνήσεις, βρέθηκε σε ένα βρώμικο αυτοκίνητο με το οποίο τον οδήγησαν στη φυλακή. Την άλλη ημέρα προσήχθη στο δικαστήριο και περιέγραψε τι του συνέβη στον δικαστή. Εκείνος συμφώνησε να αρθεί η δίωξη.