ΤΗΝ ΩΡΑ που παρατηρείται διεθνής κινητικότητα για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ παραδέχεται πως η ύπαρξη του Ισραήλ είναι πραγματικότητα, όμως τονίζει πως η επίσημη αναγνώριση μπορεί να έλθει μόνο μετά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει μία οντότητα που ονομάζεται Ισραήλ. Το πρόβλημα είναι ότι ένα παλαιστινιακό κράτος δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα», δήλωσε από τη Δαμασκό όπου βρίσκεται ο Μεσάαλ, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε μία απρόβλεπτη μεταβολή στάσης της Χαμάς σε μελλοντική αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, στα Παλαιστινιακά Εδάφη ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγε απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την αποφυγή ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου. «Οι διαφορές υπάρχουν, είναι εκεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλυθούν με τα όπλα», είπε πριν από την έναρξη συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Μόνο τον περασμένο μήνα 35 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Χαμάς και του πιο μετριοπαθούς κινήματος της Φατάχ που έχει επικεφαλής τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Οι δηλώσεις του Ισμαήλ Χανίγε έγιναν μία ημέρα αφότου προσκείμενοι στη Χαμάς ένοπλοι μαχητές μίλησαν για πρώτη φορά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ισραηλινός δεκανέας Γκιλάντ Σαλίτ, που βρίσκεται υπό ομηρεία σχεδόν για έξι μήνες.