Αφροδισιακά; Μύθος κι αυτά, με βάση τη σύγχρονη επιστήμη. Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, μόνο το στρείδι απ΄ όλες τις τροφές που συνδέθηκαν με τη λίμπιντο διαθέτει τις ιδιότητες που απαιτούνται για να ονομάζεται αφροδισιακό. Όλα τα άλλα έχουν να κάνουν με τη μύτη, τις οσμές και φυσικά με το μυαλό.


Τα κεριά βρίσκονται στη θέση τους, η μουσική είναι ανάλογη των διαθέσεων και το κρασί παγώνει στο ψυγείο. Όσο για το δείπνο, γιατί να μην αρχίσει με κάτι αδιαμφισβήτητα αφροδισιακό, όπως στρείδια.

Η συνέχεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει φιλέτο με μουστάρδα, πλούσια καυτή και πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ξηρούς καρπούς. Ίσως και λίγο μέλι. Όσο για το επιδόρπιο, τι καλύτερο από φρούτα του δάσους με κρέμα και μαύρη σοκολάτα;

Παραδοσιακά αφροδισιακά όλα τα παραπάνω, πιστεύεται ότι

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

δεν θέλουν να καταστρέψουν τη «ροζ» ιδέα που έχουν για τις συγκεκριμένες τροφές

ξυπνούν τη σεξουαλική επιθυμία. Ακόμη και το μαρούλι στη σαλάτα καταλέγεται ανάμεσά τους όπως και το καρότο και ο βασιλικός. Είναι όμως πράγματι έτσι; Είναι δηλαδή αποτελεσματικά ή αδίκως διατηρούν τον τίτλο του αφροδισιακού; Ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής γύρω από τις ιδιότητές τους, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ίσως αυτό να σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να καταστρέψουν τη «ροζ» ιδέα που έχουν για τις συγκεκριμένες τροφές.

Ωστόσο, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Το 1989 ανακοίνωσε πως κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση π.χ. μαρουλιού εντείνει τη σεξουαλική επιθυμία. Μόλις πέρυσι η ίδια υπηρεσία ήρθε να σκοτώσει ό,τι είχε μείνει όρθιο από τη ρομαντική ιδέα για τα αφροδισιακά: έκρινε αξιόπιστο ως αφροδισιακό ένα άχρωμο, άοσμο υγρό το οποίο εισπνέεται με σπρέι από τη μύτη (του έδωσαν μάλιστα το κακόηχο όνομα «bremelanotide»). Εφόσον λάβει την έγκριση της FDΑ, το σπρέι αυτό μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά τα επόμενα χρόνια, απευθυνόμενο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Η ντοπαμίνη

Σε αυτό που δεν μπορεί πάντως να απαντήσει η αμερικανική υπηρεσία είναι στο πώς τα κατ΄ όνομα άλλα αφροδισιακά κατάφεραν να επικρατήσουν επί αιώνες, αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι δεν είναι. Ορισμένα μάλιστα συνοδεύονται από ισχυρισμούς που τα θέλουν ενεργά επί 4.000 χρόνια! Μία απάντηση θα μπορούσε να είναι πως διατήρησαν τον χαρακτηρισμό, προκαλώντας συνειρμούς με το σχήμα τους… Αν πιστέψουμε πως η σεξουαλική επιθυμία περνάει από τα μάτια και το μυαλό, τότε δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς διατηρήθηκαν στη συλλογική μνήμη ως τροφές που ενεργοποιούν τη λίμπιντο.

Και γιατί είναι τροφές και όχι, για παράδειγμα, λουλούδια; Οι ειδικοί απαντούν πως όταν τρώμε και όταν κάνουμε σεξ, ο εγκέφαλος παράγει μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης στο κέντρο που συνδέεται με την απόλαυση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, αρκεί και η εικόνα του φαγητού για να παραχθεί η ντοπαμίνη. Σε πειράματα που έγιναν σε τρωκτικά, οι ειδικοί ανακάλυψαν πως όταν παρεμποδίζεται η δράση της ντοπαμίνης τα τρωκτικά χάνουν την επιθυμία τόσο για φαγητό όσο και για σεξ.

Το σεξ βγαίνει από… τη μύτη!


ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ, που μπορεί να κάνει ασταμάτητους συνειρμούς, ένα άλλο σημείο που συνδέεται με το σεξ είναι η μύτη. Έχει μάλιστα ένα κοινό με τα γεννητικά όργανα, λένε οι επιστήμονες: στυτικό ιστό, που είναι εξαιρετικά ευερέθιστος καθώς διογκώνεται με αίμα πριν και κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης η μυρωδιά παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικα- σία: σχεδόν όσοι χάνουν την αίσθηση της όσφρησης χάνουν σε μεγάλο βαθμό και τη σεξουαλική επιθυμία.

Τη γλίτωσαν τα… στρείδια


ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΤΡΟΦΗ γλιτώνει τον αποκλεισμό από τα αφροδισιακά: τα στρείδια. Επιστημονικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως περιέχουν τις χημικές ουσίες ασπαρτικό οξύ και υποδοχείς ΝΜDΑ (Ν-εθυλ-δ-ασπαρτικό οξύ), οι οποίες επιδρούν στον εγκέφαλο ενθαρρύνοντας την απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών, οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Το μόνο που δεν έχει διευκρινιστεί από τις έρευνες είναι η ποσότητα των συγκεκριμένων ουσιών που περιέχουν τα στρείδια.