Πρόκριση-θρίλερ για τον Παναθηναϊκό στην Καλαμαριά, με πρωταγωνιστή τον Πιερ Εμπέντε! Οι «πράσινοι» πήραν το εισιτήριο για τις «8» του Κυπέλλου στο πέμπτο και τελευταίο πέναλτι (3-2 το σκορ από τα 11 βήματα), που εκτέλεσε ο Χαλαουανί και απέκρουσε ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας. Το παιχνίδι στην κανονική διάρκειά του είχε λήξει ισόπαλο (1-1), ενώ στην παράταση το σκορ δεν άλλαξε. Μια πρόκριση που πανηγύρισαν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται ικανή να σβήσει την κακή εικόνα των «πρασίνων» στα 120 λεπτά του αγώνα. Ο Απόλλων Καλαμαριάς, που είχε φύγει με την ισοπαλία (0-0) από το ΟΑΚΑ, αποχώρησε από το Κύπελλο με ψηλά το κεφάλι και με έντονη πίκρα για την ατυχία του, καθώς στην κανονική διάρκεια του ματς έχασε πολλές ευκαιρίες να πετύχει κι αλλά γκολ!

Με εξαίρεση τον Πιερ Εμπέντε, που επανεμφανίστηκε στην 11άδα του Παναθηναϊκού, η άμυνα των «πρασίνων» έμοιαζε με ανέκδοτο. Αν οι Πόντιοι ήταν περισσότερο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια και ο Εμπέντε δεν βρισκόταν σε τόσο καλή βραδιά, ο Παναθηναϊκός πιθανότατα να πάθαινε ό,τι και στην Κέρκυρα. Άτυχος και ο Κόβατς, που έπιασε δύο πέναλτι (Βίκτορ, Παπαδόπουλου), αλλά είδε την πρόκριση να πηγαίνει σε ξένα χέρια…

ΑΜΥΝΑ… ΑΝΕΚΔΟΤΟ Το κεντρικό δίδυμο (Γκούμας- Μόρις) παρέπαιε και κάθε σέντρα των γηπεδούχων προκαλούσε ταραχή στη μεγάλη περιοχή του ΠΑΟ, ενώ τα άκρα έδειχναν ευάλωτα, με τον Λεοντίου υποχρεωτικά και

ΚΑΚΟΙ

Η πρόκριση δεν φαίνεται ικανή να σβήσει την κακή εικόνα των «πρασίνων» στα 120 λεπτά του αγώνα

λόγω τού (πρόωρου μάλιστα) τραυματισμού του Δάρλα να προσπαθεί να δώσει- ανεπιτυχώςλύσεις στην αριστερή πλευρά. Ο Μπούσι αλώνιζε, έβγαζε σέντρες ανενόχλητος, ενώ πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ με γυριστό σουτ στο 14΄ (10). Οι Ουέλινγκτον και Περόνε κυρίως είχαν τις πιο κλασικές ευκαιρίες και μάλιστα μερικές ήταν τετ α τετ! Στο 5΄, το 16΄ και το 19΄ η Καλαμαριά είχε τρεις καλές ευκαιρίες με τον Περόνε, στο 60΄ ο Ουέλινγκτον από λάθος του Γκούμα σούταρε άουτ, ενώ στο 46΄ χρειάστηκε η παρέμβαση του Βύντρα την τελευταία στιγμή για να αποσοβηθεί το γκολ, έπειτα από σέντρα του Περόνε προς τον Ουέλινγκτον. Ο Μάκης Κατσαβάκης βλέποντας πως οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έκαναν εύκολα το λάθος έδωσε εντολή για πίεση ψηλά, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη των «πρασίνων» να καταστεί ακόμα πιο δύσκολη. Από την άλλη πλευρά ο Βίκτορ Μουνιόθ έχοντας 9 αλλαγές (!) σε σχέση με τη σύνθεση που παρέταξε κόντρα στο Αιγάλεω και βλέποντας ότι κινδυνεύει να χαθεί η παρτίδα, έκανε πολύ νωρίς τις αλλαγές του. Ο Βίκτορ είχε πάρει από το 20΄ τη θέση του Δάρλα, ενώ στο 46΄ οι έμπειροι Παπαδόπουλος και Σαλπιγγίδης προτιμήθηκαν από τον Ισπανό, αντί των Θεοδωρίδη, Τσίγκα. Ο 16χρονος Σωτήρης Νίνης δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Ισπανό προπονητή, που προφανώς δεν ήθελε να ρίξει τόσο μεγάλο βάρος στον μικρό με την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα, ποντάροντας στα πιο… πλούσια συμβόλαιά των «πρασίνων». Και κατά κάποιον τρόπο τα κατάφερε, αν και βλέποντας την εξέλιξη θα είχε μετανιώσει όχι μόνο για τις πολλές αλλαγές αλλά και γιατί άφησε στην Αθήνα τον Σέριτς (αριστερό μπακ) και τον φορμαρισμένο Ίβανσιτς. Ο Παπαδόπουλος σκόραρε και ο Σαλπιγγίδης ευστόχησε στο τελευταίο κρίσιμο πέναλτι… Στο 65΄ η άμυνα της Καλαμαριάς πιάστηκε στον ύπνο! Έπειτα από καταπληκτική σέντρα του Μάντζιου από δεξιά ο Σαλπιγγίδης πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Παπαδόπουλος, που επέστρεψε μετά την αρθροσκόπηση στην οποία είχε υποβληθεί, έκανε από κοντά το 1-1.

Ωστόσο ούτε αυτό το γκολ άλλαξε την κακή εικόνα του ΠΑΟ, που ήταν ασύνδετος, με αργή και προβλέψιμη ανάπτυξη παιχνιδιού (ψάχνοντας με σέντρες το κεφάλι του Μάντζιου), ενώ οι ποδοσφαιριστές του στο κέντρο (Μπόβιο, Βίκτορ, Ρομέρο) έχαναν εύκολα την μπάλα απέναντι στους δραστήριους Σαρακατσάνο, Κόλτση, Φυτανίδη και Βέλα Τζούνιορ.

Στο πρώτο μέρος της παράτασης οι «πράσινοι» είχαν δύο ευκαιρίες με τον Μάντζιο, αλλά στην πρώτη ο Κόβατς απέκρουσε από κοντά το πλασέ του και στη δεύτερη μέσα από την περιοχή η μπάλα χτύπησε σε αμυντικό, δύο φάσεις που ξεκίνησαν από τον Ρομέρο.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Η διαδικασία των πέναλτι κατά σειρά: Βίκτορ (απέκρουσε ο Κόβατς), Φαβάλι (άουτ), Παπαδόπουλος (απέκρουσε ο Κόβατς), Ορφανός (1-0), Μόρις (1-1), Φυτανίδης (άουτ), Μπόβιο (2-1), Γαλανόπουλος (2-2), Σαλπιγγίδης (3-2), Χαλαουανί (απέκρουσε ο Εμπέντε).

Ο διαιτητής Κοντογιαννίδης (Ξάνθης) σωστά δεν υπέδειξε πέναλτι που ζήτησε η Καλαμαριά στο 100΄, καθώς ο Λεοντίου δεν φάνηκε να ανατρέπει τον Χαλαουανί. Κίτρινες κάρτες πήραν οι Σαρακατσάνος, Βίκτορ, Γαλανόπουλος, Φυτανίδης. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Κόβατς, Γαλανόπουλος, Φυτανίδης, Καραλιόπουλος, Κόλτσης, Σαρακατσάνος, Βέλα Τζούνιορ (78΄ Χαλαουανί), Μπούσι (84΄ Φαβάλι), Ορφανός, Ουέλινγκτον, Περόνε (106΄ Γαϊδαρτζής).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:Εμπέντε, Βύντρα, Δάρλας (20΄ Βίκτορ), Μόρις, Γκούμας, Μπόβιο, Λεοντίου, Θεοδωρίδης (46΄ Σαλπιγγίδης), Ρομέρο, Μάντζιος, Τσίγκας (46΄ Παπαδόπουλος).