O λόγος στους αναγνώστες.

Ο Λ.Παπαμερκουρίου, Ακτή Π. Ράλλη 38, Ερμούπολη, γράφει:

«Διάβασα δύο επιστολές, στις οποίες οι επιστολογράφοι κατακρίνουν τους δημοσιογράφους για την κριτική των δηλώσεων του Μίκη Θεοδωράκη, που χαρακτήρισε “κυβερνητική ελεημοσύνη” την περικοπή του ποσού για τις 17 συναυλίες του. Οι δημοσιογράφοι αυτοί είναι τελείως άσχετοι για να μιλήσουν, επειδή βλέπουν το θέμα από τη στενή καπιταλιστική σκοπιά: πόσα δώσαμε στον Θεοδωράκη, πόσα μας έδωσε; Έτσι καταλαβαίνουν την τέχνη.

Μήπως τελικά χρωστάει στο κράτος ο Μίκης;

Η Δεξιά, δηλαδή η Ν.Δ., δίνει απλόχερα στους “γαλάζιους”:

“500.000.000 ευρώ κάθε χρόνο για… επιδόματα κάτω από το τραπέζι” (“ΤΟ ΒΗΜΑ” 3/11/06). Εάν έδινε ολόκληρο αυτό το μικρό ποσό για τις συναυλίες του Μίκη δεν θα μιλούσε κανείς και δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι πολύ: “Ας κάνουμε οικονομία να σώσουμε τον Αλογοσκούφη και τον Καραμανλή” θα έγραφαν;

Βγήκαν ξαφνικά όλοι να υπερασπιστούν την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τις οικονομίες που κάνει για να σωθεί η Ελλάδα… Υπάρχει όμως και μία άλλη λογική, που εμείς ο αντιστασιακοί και βασανισθέντες στη Μακρόνησο, όπως ο Μίκης, μπορούμε- μόνο εμείς, φαίνεται- να την κατανοήσουμε: ελληνικό κράτος, ελληνική Πολιτεία δεν υφίσταται, εφ΄ όσον έχει αποσιωπήσει το Νταχάου της Μακρονήσου, δεν τιμώρησε τους βασανιστές και παριστάνει ότι δεν συνέβη τίποτε.

Ο Μίκης ύστερα από αυτά που έπαθε (τα οποία αγνοούν οι δημοσιογράφοι) έπρεπε, όταν επέζησε και συνήλθε, να γίνει ο σκληρότερος τρομοκράτης και να τινάξει στον αέρα τη Βουλή των Ελλήνων. Ποια Βουλή, ποιων Ελλήνων; Αυτήν που τα μέλη της κάνουν μέχρι σήμερα τους ανίδεους γι΄ αυτά που συνέβησαν στη Μακρόνησο. Ο Μίκης, αντίθετα, συγχώρησε τους βασανιστές του, συγχώρησε την ελληνική Πολιτεία που συγκάλυψε τα βασανιστήρια, συγχώρησε τη Βουλή των Ελλήνων η οποία προέκυψε ελεύθερη, μετά την πολύχρονη ανελεύθερη, εγκληματική δεξιά διακυβέρνηση της χώρας, που κατέληξε στη δεξιά προδοτική χούντα.

Δυστυχώς ο κ. Γ. Παπανδρέου, που πήγε στη Χιλή και επισκέφθηκε τον χώρο των βασανιστηρίων του Πινοσέτ- όπου, όπως και στη Μακρόνησο, έκαιγαν με βενζίνη τους κρατούμενους δημοκράτεςμίλησε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά μέχρι σήμερα παριστάνει πως αγνοεί ότι ακριβώς τα ίδια βασανιστήρια έκανε στη Μακρόνησο το “ελληνικό κράτος” στους Έλληνες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Όπως στη Χιλή επέζησε η σημερινή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέ, έτσι και στην Ελλάδα επέζησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Εδώ όμως συνεχίζεται καθεστώς Πινοσέτ; Στη Χιλή τα θύματα ήταν 5.000, στην Ελλάδα 10.000. Τίποτε δεν άκουσες, κύριε Παπανδρέου;».