ΠΑΝΩ από 25.000 τόνοι απορριμμάτων αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους του Λεκανοπεδίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο προσωρινός χώρος στη Φυλή έβαλε από χθες λουκέτο, εντείνοντας το πρόβλημα με τις μαύρες σακούλες που ήδη ξεχειλίζουν από τους κάδους της πρωτεύουσας. Την απόφαση να διακοπεί έως την Παρασκευή η λειτουργία του προσωρινού κυττάρου στη Φυλή έλαβε χθες ο φορέας διαχείρισης του χώρου (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), καθώς οι σωροί σκουπιδιών ξεπέρασαν τα 158 μέτρα, δηλαδή έφτασαν τρία μέτρα πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ασφαλείας, και για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να σφραγιστεί ο χώρος προκειμένου να αποτραπούν κίνδυνοι για τους εργαζόμενους και τους οδηγούς απορριμματοφόρων. Ο νέος χώρος, ωστόσο, που θα παραδοθεί αύριο θα προσφέρει λύση στο Λεκανοπέδιο για διάστημα μόνο δύο μηνών.

Αιχμές για την κατάσταση με τα σκουπίδια άφησε χθες ξανά ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Επαναλαμβάνοντας πως «βρισκόμαστε στο κόκκινο» και ζητώντας άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κακλαμάνης απηύθυνε παράλληλα έκκληση στους δημότες να μην κατεβάζουν τις επόμενες ημέρες τα σκουπίδια τους.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αρμόδιοι βλέπουν ξανά λύση στη Δυτική Αττική. Αποφεύγοντας το κόστος που θα συνόδευε επιλογή νέων ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική, η κυβέρνηση προωθεί την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών σε ενδιάμεση λύση στη Φυλή. Ωστόσο, όπως τονίζει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, σταθερή αναφορά παραμένει η πανεπιστημιακή μελέτη που ορίζει τη διαπεριφερειακή διαχείριση των σκουπιδιών, δηλαδή τη μεταφορά τους στη Ριτσώνα! Φωτιά στους Ταγαράδες

Στο μεταξύ, φωτιά ξέσπασε χθες το πρωί στη χωματερή των Ταγαράδων, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προήλθε από ανάφλεξη βιοαερίου. Τους καπνούς αντιλήφθηκε οδηγός βυτιοφόρου που ειδοποίησε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τη διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός των εργαζομένων οι οποίοι άμεσως έριξαν χώμα στη μικρή εστία και κατέσβεσαν τη φωτιά.