« Το γινάτι βγάζει μάτι», λέει ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας σχολιάζοντας τους χειρισμούς του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη στα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη περιπέτειά του στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου βρέθηκε με χειροπέδες, υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη θα χρειαστεί μαθήματα αυτοάμυνας…», θεωρεί δε, πως δεν ιδρώνει το αυτί των κερδοσκόπων επειδή «το άτιμο το χρήμα είναι… δροσερό».


΄Επρεπε να… τιναχτεί η αγορά στον αέρα για να επέλθει προσωρινή ανακωχή στα λιμάνια;

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες με τεράστια ζημιά για το πρώτο λιμάνι της χώρας και μια σειρά επιχειρήσεων, για να κάνει η κυβέρνηση αυτό που φωνάζαμε εδώ και καιρό και όφειλε να είχε κάνει, δηλαδή διάλογο με τους εργαζόμενους και τους φορείς για το μοντέλο ανάπτυξης.

Αλλά το «γινάτι βγάζει μάτι», που λέει και ο λαός μας.

Πώς εξηγείτε τη στάση των Βέλγων αστυνομικών στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Προτιμάτε πλέον τους Έλληνες αστυνομικούς;

Ευτυχώς που στις Βρυξέλλες δεν έχουν… ζαρντινιέρες και οι Βέλγοι δεν διαθέτουν ισχυρό άλλοθι.

Ύστερα από την περιπέτεια που ζήσατε σκοπεύετε να ξεκινήσετε μαθήματα αυτοάμυνας;

Η Ευρώπη θα χρειαστεί μαθήματα αυτοάμυνας για να υπερασπιστεί τη δημοκρατική… ακεραιότητά της από φασίζουσες νοοτροπίες, τρομοϋστερίες και από τον «μεγάλο αδελφό». Τα ληγμένα έχουν γεμίσει την αγορά;

Τα ληγμένα είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Το δύσκολο είναι να μπει… ημερομηνία λήξης σε νοοτροπίες και συμπεριφορές που πλήττουν τους καταναλωτές.

Μπορείτε να προστατεύσετε τον καταναλωτή;

Τουλάχιστον εμείς προσπαθούμε… Και ο καταναλωτής ξέρει πια ότι βρισκόμαστε στο πλευρό του. Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός;

Γιατί το άτιμο το χρήμα είναι… δροσερό. Γι΄ αυτό φωνάζουμε για πιο αυστηρές ποινές.

Η μάχη με τους κερδοσκόπους είναι άνιση; Η μάχη είναι ήδη δύσκολη και πολύ φοβάμαι ότι θα γίνει δυσκολότερη αν η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της για αποποινικοποίηση των παραβάσεων.

Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε εκτός από την επιβολή χρηματικών προστίμων;

Εξαντλούμε κάθε νόμιμη δυνατότητα κυρώσεων. Θα έχετε ασφαλώς ακούσει για τα λουκέτα της Νομαρχίας Πειραιά. Όμως δεν σταματάμε σ΄ αυτό. Το βασικότερο για εμάς είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε οι καταναλωτές και η ίδια η αγορά να απομονώσουν όσες επιχειρήσεις επιμένουν να λειτουργούν με ασυνειδησία και ανευθυνότητα.

Σας στηρίζει η κυβέρνηση σ΄ αυτόν τον αγώνα;

Ελπίζουμε στην υλοποίηση των υποσχέσεών της.

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για έλλειψη κτηνιάτρων στις υπηρεσίες ελέγχου…

Δυστυχώς τα ευρωπαϊκά όργανα δικαιώνουν τις διαμαρτυρίες μας και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας.

Ξεχασμένη υπόθεση πλέον η λυματολάσπη στην Ψυττάλεια; Θα το θέλαμε, αλλά δεν μας αφήνει η έντονη δυσοσμία. Πόσοι τόνοι έχουν συσσωρευτεί;

300.000 και αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η λυματολάσπη πέφτει στη θάλασσα; Ο Αργοσαρωνικός πεθαίνει;

Για να μην πέσει η λυματολάσπη στην θάλασσα, για να μην πεθάνει ο Αργοσαρωνικός, δημιουργούμε το Δίκτυο Σαρωνικός SΟS για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, προχωρώντας και σε βιολογικούς καθαρισμούς στα νησιά μας. Τι γίνεται τώρα πάνω στην Ψυττάλεια;

Και τι δεν γίνεται.

Ασβεστοποιήσεις, τάφροι πνιγμένοι στη λυματολάσπη, σάκοι με λυματολάσπη διάσπαρτοι στο νησί, δυσοσμία, συνθέτουν το σκηνικό της ντροπής.

Η Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να λύσει τα προβλήματα; Έχει και το κάνει. Η προστασία του καταναλωτή, για παράδειγμα, ήταν άγνωστη λέξη μέχρι που εμείς ξεκινήσαμε τους ελέγχους.

Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα που μπορώ να απαριθμήσω στην κοινωνική προστασία, στην παιδεία, στην υγεία, στο περιβάλλον.

Η ομάδα δένει καλύτερα με Φασούλα;

Θέλει και ρώτημα; Τι τον συμβουλεύετε; Δεν μ΄ αρέσει ο ρόλος του συμβουλάτορα. Στέκομαι με όλες μου τις δυνάμεις στο πλευρό του, μαζί με όλους τους Πειραιώτες που θέλουν η πόλη τους να γυρίσει επιτέλους σελίδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νομαρχία;

Η ανεργία που, όπως εύστοχα έγραψε o Μπρεχτ, «είναι πληγή και παιδεμός του τόπου».

Πού θα επικεντρωθείτε στη νέα τετραετία;

Στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, στην εντατικοποίηση της προσπάθειας για την προστασία των καταναλωτών, στην προάσπιση της διαφάνειας σε όλες μας τις δράσεις. Και φυσικά στον πολιτισμό και την παιδεία, απ΄ όπου περνούν οι δρόμοι του μέλλοντος.

Μετά τη Νομαρχία, τι; Όπου τα οράματα των πολιτών και τα δικά μου γίνονται πραγματικότητα.