ΤΟ ΤΣΑΪ μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους για καρδιακές ασθένειες και εγκεφαλικά, μόνο όμως όταν δεν προστίθεται γάλα στο ρόφημα, ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Γερμανία. Σύμφωνα με την έρευνα των ειδικών στο Νοσοκομείο Charite του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, το τσάι βελτιώνει τη ροή του αίματος και την κατάσταση των αρτηριών, όταν όμως προστίθεται γάλα, οι προστατευτικές του ιδιότητες κατά των καρδιαγγειακών ασθενειών περιορίζονται. «Τα οφέλη της κατανάλωσης μαύρου τσαγιού εκμηδενίζονται με την προσθήκη γάλακτος», δήλωσε η δρ Βερένα Στανγκλ, καρδιολόγος στο νοσοκομείο. «Αν θέλετε να πιείτε τσάι και να επωφεληθείτε πλήρως από τις ιδιότητές του, θα πρέπει να το πιείτε χωρίς να προσθέσετε γάλα. Αυτό φαίνεται καθαρά στα πειράματα που κάναμε», διευκρίνισε. Το τσάι είναι το δεύτερο υγρό μετά το νερό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση διεθνώς, μάλιστα στη Βρετανία είναι τόσο διαδεδομένο με την προσθήκη γάλακτος, που υπολογίζεται ότι το 98% όσων το προτιμούν καθημερινά το πίνουν με γάλα.

Οι πρωτεΐνες

Η δρ Στανγκλ και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες καζεΐνες που περιέχονται στο γάλα, αλληλεπιδρούν με τις κατεχίνες του τσαγιού και τις περιορίζουν. Οι κατεχίνες όμως είναι οι φυτικές ουσίες που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενισχύουν τις ιδιότητες του τσαγιού κατά των καρδιαγγειακών ασθενειών. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα επισήμαναν ακόμη ότι με τη μελέτη τους εξηγείται το γιατί χώρες, όπως η Βρετανία, όπου καταναλώνεται πολύ τσάι με γάλα, δεν έχουν να επιδείξουν χαμηλούς δείκτες καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικών από την κατανάλωση τσαγιού. Η μελέτη των ειδικών δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Εuropean Ηeart Journal.