Σε νέα κρίση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου οδηγεί το νομοσχέδιο περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης: Λάδι στη φωτιά ρίχνει μία νέα επιστολή, αυτή τη φορά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Με αυτήν ο Αρχιεπίσκοπος απαντά στην επιστολή που του είχε στείλει ο κ. Βαρθολομαίος στις αρχές Δεκεμβρίου και του ζητούσε να του σταλεί το νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος απαντά με άλλη επιστολή και στους 13 «φιλοπατριαρχικούς» μητροπολίτες που είχαν απευθυνθεί στο Φανάρι.

Ο Αρχιεπίσκοπος περνάει στην αντεπίθεση και απαντώντας στο αυστηρό αίτημα

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ 13 ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος επιτέθηκε και στους 13 μητροπολίτες που απευθύνθηκαν στο Πατριαρχείο αγνοώντας την Ιερά Σύνοδο

που του είχε απευθύνει ο Πατριάρχης- να του σταλεί άμεσα το νομοσχέδιο- αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι αυτοκέφαλη, έχει καταστατικό χάρτη και ότι η Ιεραρχία είναι αυτή που αποφασίζει για τα σημαντικά ζητήματα. Τονίζει δηλαδή στον κ. Βαρθολομαίο ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από την Ιεραρχία. Στην επιστολή πάντως ο Αρχιεπίσκοπος δεν δείχνει διάθεση να αποστείλει το νομοσχέδιο και ρίχνει το… μπαλάκι για την ενημέρωση του Πατριαρχείου στο υπουργείο Παιδείας.

Εξοργίστηκε ο Πατριάρχης

Η επιστολή πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το Φανάρι, έχει ενοχλήσει και εξοργίσει τον κ. Βαρθολομαίο. Ήδη μάλιστα υπάρχουν σκέψεις να υπάρξει άμεση αντίδραση στην επιστολή Χριστόδουλου.

Επιστολή έστειλε όμως ο Αρχιεπίσκοπος, όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε μέσω της Συνόδου, και στους 13 μητροπολίτες που είχαν απευθυνθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Με ένα κείμενο 8 σελίδων ο Αρχιεπίσκοπος καταγγέλλει την κίνηση των 13 μητροπολιτών ως αντιδεοντολογική και αντικανονική επειδή, όπως αναφέρει, δεν έπρεπε να επικοινωνήσουν απευθείας με τον Πατριαρχείο αλλά μέσω της Ιεράς Συνόδου.

Ο κ. Χριστόδουλος αναφέρει επίσης ότι δεν έχει νόημα να τοποθετούνται εκ των υστέρων οι ιεράρχες, αφού τα άρθρα του νομοσχεδίου έχουν ήδη εγκριθεί από την Ιεραρχία και ότι το θέμα είναι εσωτερικό. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα παραπάνω, επιχειρεί μια εκτενή αναφορά στη συνοδική πράξη του 1928 και λέει ότι ουσιαστικά δεν επιτρέπεται η απ΄ ευθείας υποβολή εγγράφου προς το Πατριαρχείο.

Η «καταιγίδα» επιστολών όμως δεν σταματάει εδώ. Στη νέα επιστολή που έχει στείλει από προχθές στον Αρχιεπίσκοπο (την έχει κοινοποιήσει σε όλους τους μητροπολίτες και την έχει στείλει και στο Πατριαρχείο) ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος απαντάει με σκληρό τρόπο στα επιχειρήματα Χριστόδουλου και του λέει ότι δεν τηρεί τη συνοδική πράξη του 1928 και ότι οι δρόμοι τους μέσα στην Εκκλησία είναι εντελώς διαφορετικοί…

Κόντρες και στη Σύνοδο

Διπλή επίθεση μητροπολιτών κατά Χριστόδουλου χθες στη Σύνοδο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την άποψη ότι ήταν ριζικά αντίθετος με το ταξίδι στο βατικανό τονίζοντας ότι εκκλησιολογικά και κανονικά αρμόδια προκειμένου να αποφασίσει για την επίσκεψη ήταν η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Φιλίππων ζήτησε να κληθεί η Ιεραρχία και να εξεταστούν εκεί όλες οι παράμετροι του ταξιδιού αλλά και τα κείμενα που έως τώρα έχουν σταλεί.

Ωστόσο, η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή. Παρόμοια άποψη με τον Μητροπολίτη Φιλίππων εξέφρασε χθες στη Σύνοδο και ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος.