Συναγερμός σήμανε χθες στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς διαπιστώθηκε ότι ένα γυναικολογικό φάρμακο συσκευάστηκε σε λάθος κουτί και διατέθηκε ως καρδιολογικό για τις αρρυθμίες!


Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Οργανισμό, σε κουτιά του φαρμάκου DigoxinSandoz (χάπια των 0,25 μιλιγκράμ) της παρτίδας 6Κ542 με ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2011 διαπιστώθηκε ότι είχαν τοποθετηθεί δισκία του φαρμάκου Μethergin, το οποίο είναι γυναικολογικό φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας ύστερα από τοκετό ή άμβλωση.

Το Digoxin-Sandoz χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες- και ιδίως κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι από τις πιο επικίνδυνες μορφές αρρυθμίας.

Η συγκεκριμένη παρτίδα παρασκευάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και διατέθηκε μέσα στον Δεκέμβριο. Συνολικά περιλαμβάνει 60.000

κουτιά ενώ προς το παρόν το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε ένα καρτοκιβώτιο των 2.200 κουτιών. Από αυτά, περίπου 100 έχουν διατεθεί στην αγορά και περίπου 50 έχουν ήδη εντοπιστεί. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία από την παρασκευάστρια εταιρεία για το αν αυτά τα 50 κουτιά έχουν διατεθεί στην αγορά. Επιπλέον, το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε ένα χαρτοκιβώτιο αλλά απομένει να διερευνηθούν από την πλευρά της εταιρείας όλα τα κουτιά συγκεκριμένης παρτίδας», ανέφεραν χθες στελέχη του Τμήματος Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΦ συνιστούν στους ασθενείς που λαμβάνουν το Digoxin να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ελέγχοντας τον αριθμό παρτίδας στα κουτιά που έχουν προμηθευτεί.

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΑΡΤΙΔΑ

διατέθηκε τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνει 60.000 κουτιά ενώ προς το παρόν το πρόβλημα εντοπίστηκε σε ένα κιβώτιο των 2.200 κουτιών

Σημειώνεται ότι στην εσωτερική διαφανή συσκευασία των προβληματικών κουτιών αναγράφεται η εμπορική ονομασία Μethergin. Επιπλέον, τα χάπια Digoxin έχουν λευκό χρώμα ενώ τα Μethergin είναι καφέ με στιλπνή επιφάνεια. Και πάλι όμως οι ασθενείς μπορεί να μπερδευτούν νομίζοντας ότι το φάρμακό τους απλώς έχει αλλάξει μορφή. Τόσο το Digoxin όσο και το Μethergin παρασκευάζονται από την εταιρεία ΦΑΜΑΡ- υπεύθυνη κυκλοφορίας είναι η πολυεθνική εταιρεία Νovartis. Ώς αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό το πώς και σε ποιο σημείο της παραγωγικής διαδικασίας έγινε το λάθος.

Μικρός ο κίνδυνος για τους ασθενείς


Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ για τους ασθενείς που τυχόν έχουν πάρει το λάθος φάρμακο είναι μικρός, εφόσον αυτό έχει χορηγηθεί για μικρό χρονικό διάστημα. Όπως εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Παναγιώτης Βάρδας, «το Digoxin χορηγείται συνήθως σε δόσεις του ενός χαπιού ημερησίως και για 5 μέρες την εβδομάδα.

Για ένα τέτοιο διάστημα ο κίνδυνος- τόσο από τη στέρηση του σωστού σκευάσματος όσο και από τη χορήγηση του λανθασμένου- είναι αμελητέος. Αν όμως κάποιος ασθενής λαμβάνει το φάρμακο για μεγάλο διάστημα- πάνω από ένα μήνα-, ο κίνδυνος εμφάνισης αρρυθμιολογικών προβλημάτων αυξάνεται, ιδιαίτερα για τους ασθενείς που πάσχουν από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια».