Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΟΙΝΗ της 15ετούς κάθειρξης επιβλήθηκε χθες από γερμανικό δικαστήριο στον Μαροκινό Μουνίρ ελ Μοτασαντέκ, ο οποίος καταδικάστηκε για συνέργεια στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήταν φίλος τριών εκ των αεροπειρατών, όμως αρνείται ότι γνώριζε τα σχέδιά τους.

Η ποινή της 15ετούς κάθειρξης είχε επιβληθεί στον 32χρονο και πρωτοδίκως το 2003τότε ήταν και το μοναδικό άτομο που είχε καταδικαστεί σε σχέση με τις επιθέσεις- ωστόσο, ύστερα από μια μακρά διαδρομή δικαστικών αποφάσεων και ακυρώσεων, καθώς και την προσωρινή αποφυλάκιση του Μοτασαντέκ, το ομοσπονδιακό Εφετείο της Καρλσρούης έκρινε τον Νοέμβριο τον Μαροκινό ένοχο για συνέργεια στον θάνατο 246 επιβατών και πληρώματος σε τέσσερα αεροσκάφη τα οποία συνετρίβησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Μοτασαντέκ υπήρξε μέλος ομάδας ριζοσπαστών Αράβων φοιτητών στο Αμβούργο, στην οποία ανήκαν τρεις από τους αεροπειρατές που οργάνωσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Άτα. Ωστόσο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τα σχέδιά τους και η συνήγοροί του δήλωσαν πως ίσως προσφύγουν σε ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο Αμπού Μουσάμπ Αμπντούλ Γουαντούντ, ηγέτης της ακραίας αλγερινής οργάνωσης Σαλαφιστές για το Κήρυγμα και τη Μάχη, που διατηρεί διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ζήτησε μέσω του Ίντερνετ να πραγματοποιηθούν επιθέσεις κατά των Γάλλων και των συμμάχων τους στην Αλγερία. Ο ίδιος τόνισε πως η οργάνωσή του έχει ήδη στα χέρια της οπλισμό και περιμένει οδηγίες από τον Οσάμα μπιν Λάντεν…