Όλοι λίγο πολύ έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τηλεοπτική εικόνα με χιόνι, κακή ανάλυση και με μονοφωνικό ήχο. Η λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι η ψηφιακή τηλεόραση, η οποία υπόσχεται ποιοτική εικόνα και διαδραστικές υπηρεσίες.


Η ψηφιακή τηλεόραση είναι η επόμενη μεγάλη εξέλιξη στον τηλεοπτικό μας χάρτη. Η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας μέσω των ερτζιανών, αλλά και η ανάγκη για καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, προϋποθέτει ότι το αναλογικό σήμα θα πρέπει σταδιακά να μετατραπεί σε ψηφιακό. Ήδη, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και δειλά δειλα στην Ελλάδα μέσω της ΕΡΤ έχουν αρχίσει οι ψηφιακές εκπομπές τηλεοπτικού σήματος, το οποίο όμως δεν μπορεί να παρακολουθήσει όποιος διαθέτει έναν συμβατικό αναλογικό τηλεοπτικό δέκτη.

Μια λύση είναι η αγορά εξωτερικού ψηφιακού δέκτη, τον οποίο θα συνδέσετε με την τηλεόρασή σας. Αν πάλι σκοπεύετε να αγοράσετε σύντομα καινούργια τηλεόραση, τότε πολύ πιο απλό και πρακτικό είναι να προτιμήσετε ένα μοντέλο που να ενσωματώνει, εκτός του αναλογικού, και ψηφιακό δέκτη.

Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν αρκετές τέτοιες τηλεοράσεις και στην ελληνική αγορά. Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι για την ώρα τηλεοράσεις με ψηφιακό δέκτη διατίθενται μόνο σε μεγάλες διαστάσεις, από 32 ίντσες και πάνω, καθώς στα μικρότερα μοντέλα το κόστος αποτελεί ακόμη αποτρεπτικό παράγοντα. Λογικά, μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε ψηφιακούς δέκτες, μαζί με τους απαραίτητους ακόμη αναλογικούς, και σε μικρότερες τηλεοράσεις . Στην Ελλάδα

Η κρατική τηλεόραση εκπέμπει ήδη ψηφιακά τρία κανάλια (πρίσμα+, σπορ+, σινέ+), αλλά και το ψηφιακό ΡΙΚ στην περιοχή της Αθήνας (στο κανάλι 48 UΗF), της Θεσσαλονίκης (στο κανάλι 56 UΗF) και της Θεσσαλίας (στο κανάλι 53 UΗF, από το Πήλιο). Σταδιακά, μέσα στο 2007 οι εκπομπές της αναμένεται να φτάσουν στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Σύντομα, θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα ιδιωτικά κανάλια, ώστε να εναρμονιστεί η χώρα μας με τις οδηγίες της Ε.Ε. Εκτιμάται ότι αυτήν τη στιγμή το 65% του πληθυσμού της χώρας έχει τη δυνατότητα λήψης των πιλοτικών ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ. Σύντομα επίσης αναμένεται να προσφερθεί και η υπηρεσία Ηλεκτρονικού Οδηγού Προγράμματος (ΕΡG) που προσφέρει πληροφορίες για το τηλεοπτικό πρόγραμμα του κάθε ψηφιακού καναλιού.

Τip

Ψηφιακά πλεονεκτήματα

● Καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας

● Βελτιωμένη λήψη

● Πολλά προγράμματα από μία συχνότητα/κανάλι

● Αμφίδρομες υπηρεσίες