Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ αφιέρωσε χθες την πρώτη σελίδα της μεγάλης τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», στην καταπίεση των καλλιτεχνών στην Τουρκία, εκπληρώνοντας έτσι ένα παλιό όνειρό του να γίνει επαγγελματίας δημοσιογράφος, έστω και μόνο για μία ημέρα.

Στον πολυβραβευμένο συγγραφέα, ο οποίος αν και έχει σπουδάσει δημοσιογραφία δεν έχει εξασκήσει ποτέ το επάγγελμα, δόθηκαν εξουσία διευθυντή της εφημερίδας για μία ημέρα, για την κυριακάτικη έκδοση της «Ραντικάλ». Το πρώτο θέμα της εφημερίδας που επέλεξε, επέκρινε τον τουρκικό Τύπο και το κράτος για η φίμωση της ελεύθερης έκφρασης στην Τουρκία.

Στόχος των εθνικιστών για την υπεράσπιση της αρμενικής και της κουρδικής υπόθεσης, ο 54χρονος Παμούκ, δημιουργός ενός συγγραφικού έργου που περιγράφει με γλαφυρότητα τον οδυνηρό διχασμό της τουρκικής κοινωνίας ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανέλαβε την ευθύνη για όλα τα άρθρα που δεν άρεσαν στους αναγνώστες, και απένειμε τα εύσημα για όλα τα άρθρα που συγκέντρωσαν την επιδοκιμασία των αναγνωστών, στους εργαζόμενους στη «Ραντικάλ».