Ούτε τις ελλείψεις ποδοσφαιριστών, ούτε τη διακοπή του πρωταθλήματος επικαλέστηκε ο Φερέρ για να δικαιολογήσει την ήττα της ΑΕΚ μέσα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ με 2-0. «Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και νίκησε δίκαια. Του αξίζουν συγχαρητήρια» ήταν τα λόγια του Ισπανού προπονητή και αυτή ήταν η αλήθεια όσον αφορά το σαββατιάτικο ντέρμπι των «Δικεφάλων» στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό του από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα. Απέναντι σε μια πιο τεχνική, πιο δεμένη και πιο έμπειρη ομάδα, οι γηπεδούχοι αυτό που είχαν να αντιτάξουν ήταν το πάθος, το κυνήγι της μπάλας σε όλο το γήπεδο και οι αντεπιθέσεις. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά έχοντας τέσσερις αγωνιστικές να γευτεί τη χαρά της νίκης και με δύο συνεχόμενα στραβοπατήματα μέσα στην Τούμπα με αντιπάλους τον Πανιώνιο (1-1) και τον Ατρόμητο (0-3) δεν είχε άλλα περιθώρια. Μια πιθανή ήττα από τον ΑΕΚ θα οδηγούσε τον Βούκοτιτς στην έξοδο και τους περίπου δεκαοκτώ χιλιάδες οπαδούς που βρέθηκαν στις κερκίδες της Τούμπας έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας.

Τέλος καλό όμως, όλα καλά, για την ομάδα της Θεσσαλονίκης που μπήκε με το δεξί στο 2007 αποδεικνύοντας ότι το αήττητο σερί έξι αγώνων που είχε κάνει όταν ανέλαβε ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς την ομάδα δεν ήταν τυχαίο. Ο Σέρβος τεχνικός στο χθεσινό παιχνίδι χρησιμοποίησε για δεύτερη φορά τον Ζαγοράκη ως κρυφό κυνηγό και δικαιώθηκε για την επιλογή του.

Οι Μπαλάφας και Ηλιάδης πήγαν πολύ καλά ως αμυντικά χαφ, οι Μελίσσης και Μπαρκαουάν συνεργάστηκαν άψογα στο κέντρο της άμυνας, ενώ από τα δεξιά οι Αραμπατζής και Χαραλαμπίδης και από αριστερά οι Κωνσταντινίδης και Χαραλάμπους δούλεψαν υποδειγματικά. Ο Μίετσελ ήταν μοναδικός σέντερ φορ με τον Ζαγοράκη να βρίσκεται πλάι του σε κάποιες στιγμές ως παρτενέρ.

ΣΥΝΕΧΗ ΠΙΕΣΗ

Η ΑΕΚ μπλοκαρίστηκε από τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΟΚ και παρασύρθηκε σε έναν ρυθμό και έναν τρόπο ανάπτυξης που δεν την ευνοούσε. Ο γρήγορος ρυθμός με συνεχή πίεση δεν ταίριαζε στην ομάδα της «Ένωσης». Οι γηπεδούχοι πολλές φορές θυσίαζαν μπαλιές προκειμένου να παίξουν γρήγορα και αμέσως μετά πίεζαν σε όλο το γήπεδο για να ξαναπάρουν την μπάλα. Οι παίκτες της ΑΕΚ όμως δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν έτσι. Δεν είχαν την απαραίτητη ηρεμία να επιβάλουν το δικό τους παιχνίδι και παρασύρθηκαν από το παιχνίδι των παικτών του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα να ηττηθούν με 2-0 και να κινδυνεύσουν να δεχθούν και περισσότερα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης.

Ο Χιώτης βρέθηκε σε άσχημη μέρα. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Τσιρίλο και Δέλλα δεν εντυΑντώνης πωσίασε, ενώ οι Παουτάσο και Τζιωρτζιόπουλος από τα άκρα αντιμετώπισαν προβλήματα ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο.

Η μεσαία γραμμή με τους Τόζερ, Λάκη, Κυριακίδη και Ζούλιο Σέζαρ είχε πρόβλημα από την πιεστική άμυνα των γηπεδούχων με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να τροφοδοτήσει σωστά τους Λυμπερόπουλο και Καπάνταη.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Το πρώτο ημίχρονο ήταν άχρωμο. Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε δυνατά, πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει την εστία του Χιώτη εκτός από το 24΄ όταν έπειτα από λάθος μεταβίβαση του τερματοφύλακα της ΑΕΚ η μπάλα έφτασε στον Ζαγοράκη ο οποίος με ψηλοκρεμαστό σουτ δεν μπόρεσε να σκοράρει και από το 37΄ όταν έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Χαραλαμπίδη ο Μελίσσης πήρε την κεφαλιά μέσα στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ αλλά έστειλε την μπάλα στα χέρια του Χιώτη.

Από το 30΄ και μετά οι φιλοξενούμενοι πίεσαν περισσότερο και ο ΠΑΟΚ περιορίστηκε σε αμυντικό παιχνίδι με αντεπιθέσεις. Δύο καλές στιγμές για την ΑΕΚ ήταν στο 33΄ με τον Σέζαρ και στο 44΄ με τον Λάκη.

ΣΟΥΠΕΡ ΓΚΟΛ

Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι διατήρησαν την κυριαρχία τους όμως ήταν πιο ουσιαστικοί στις αντεπιθέσεις τους. Στο 48΄ έπειτα από νέο λάθος του Χιώτη ο Μίετσελ πήρε την μπάλα αλλά την έστειλε άουτ. Στο 65΄ έγινε η φάση που σημάδεψε το παιχνίδι.

Ο Αραμπατζής με μακρινό σουτ που δεν φαινόταν και τόσο επικίνδυνο έστειλε την μπάλα στο δεξί παραθυράκι της εστίας του Χιώτη κάνοντας το 1-0. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα πόδια των παικτών του ΠΑΟΚ λύθηκαν, ενώ αντίθετα οι παίκτες της ΑΕΚ έχασαν την όποια ηρεμία είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στο 78΄ ο Μίετσελ με κεφαλιά ύστερα από σέντρα του Χαραλαμπίδη σε αντεπίθεση έκανε το 2-0 και η ΑΕΚ κατέρρευσε. Ο Φερέρ προσπάθησε να ρισκάρει ζητώντας από τους παίκτες του να βγουν όλο και πιο μπροστά, αφήνοντας όμως διαδρόμους που εκμεταλλεύτηκαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Βέβαια και η ΑΕΚ δημιούργησε ευκαιρίες όπως στο 68΄ με την εκτέλεση φάουλ του Ζούλιο Σέζαρ που υποχρέωσε τον Φερνάντεζ σε δύσκολη απόκρουση και στο 75΄ με τον Λυμπερόπουλο, την κεφαλιά του οποίου έδιωξε με δυσκολία σε κόρνερ ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ.

Στο 84΄ οι γηπεδούχοι έχασαν μια ακόμη καλή ευκαιρία για να σκοράρουν, όταν ο Γκονζάλες έδωσε πάσα ακριβείας στον Χαραλαμπίδη ο οποίος αφύλακτος στην περιοχή της ΑΕΚ έστειλε την μπάλα άουτ.

Τώρα και επιτελικός!


Ο Θοδωρής Ζαγοράκης ετοιμάζεται να κάνει νέα καριέρα, όχι όμως ως αμυντικό χαφ αλλά ως επιτελικός μέσος. Στο χθεσινό παιχνίδι ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς τον χρησιμοποίησε για δεύτερη φορά ως «δεκάρι» και ο αρχηγός τα πήγε περίφημα. Ο Ζαγοράκης δεν έχει πλέον το κουράγιο να τρέχει όσο έτρεχε για να καλύψει τα ανασταλτικά καθήκοντά του στο κέντρο. Από την άλλη μεριά, έχει την εμπειρία και την ικανότητα να τροφοδοτεί τον Μίετσελ με κάθετες πάσες, είναι πάντοτε επικίνδυνος για να σκοράρει και έτσι απασχολεί τους αντίπαλους αμυντικούς, ενώ δεν χρειάζεται να κουράζεται όσο ως αμυντικό χαφ. Η μεταγραφή που ήθελε ο Βούκοτιτς για το κέντρο του μάλλον θα είναι ο Ζαγοράκης, η παρουσία του οποίου μπροστά από τους αντίπαλους αμυντικούς στο παιχνίδι εναντίον της ΑΕΚ ήταν ένας από τους λόγους που δημιουργούνταν αρκετές φορές διάδρομοι για τον Μίετσελ.

«Θέλω “δεκάρι” όχι επιθετικό»


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Με τις οικονομικές δυνατότητες που έχουμε, αν μου φέρουν ένα δεκάρι δεν θέλω τίποτε άλλο» δήλωσε ο Μόμτσιλο Βούκοτιτς, ο οποίος για πολλοστή φορά ζητά από την διοικούσα επιτροπή του ΠΑΟΚ έναν επιτελικό μέσο, αλλά ο Νίκος Βεζυρτζής και οι συνεργάτες του έφεραν μέχρι τώρα ένα δεξί μπακ χαφ και διαπραγματεύονται να του φέρουν ένα σέντερ φορ. «Αν δεν έρθει ο παίκτης που μπορεί να μας βοηθήσει εκεί που πάσχουμε δεν θέλω να κανέναν άλλον» συμπλήρωσε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ενώ όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ασυνεννοησία με τη διοίκηση της ομάδας όσον αφορά τις μεταγραφές, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αργότερα, όταν ρωτήθηκε γιατί ενώ ζητά δεκάρι του έφεραν δεξί μπακ χαφ, είπε: «Είχα ζητήσει και δεξί μπακ χαφ. Από δεξιά στον πρώτο γύρο είχαμε αρκετά προβλήματα. Ο Αραμπατζής πήγε καλά στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, πέτυχε το γκολ, όταν όμως μπαίνει ένα γκολ δεν το βάζει ο ένας ή ο άλλος παίκτης αλλά η ομάδα. Μέχρι τώρα είχαμε δύο παίκτες για δύο θέσεις στα δεξιά. Τώρα έχουμε τρεις παίκτες για δύο θέσεις και πρέπει όλοι, όπως και ο Αραμπατζής να δουλέψουν σκληρά για να πάρουν θέση στην 11άδα». Ο προπονητής του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε και στην αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών του, κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες αγωνιστικές λέγοντας: «Πρέπει να στείλω ένα μήνυμα στους παίκτες μου. Η νίκη επί της ΑΕΚ ήταν τρεις βαθμοί, όπως είναι απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Στην αρχή είχαμε έξι παιχνίδια αήττητοι, με πέντε νίκες και μία ισοπαλία, και όλοι πίστεψαν ότι θα μπορούσαμε να παίξουμε διαφορετικά με αποτέλεσμα να κάνουμε άσχημες εμφανίσεις και να χάσουμε βαθμούς με εύκολο πρόγραμμα. Πρέπει να καταλάβουν ότι αν παίζουμε έτσι όπως παίξαμε σήμερα μπορούμε να κερδίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο, ενώ αν δεν παίζουμε έτσι μπορούμε να χάσουμε από οποιονδήποτε αντίπαλο. Δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα παιχνίδια».

ΥΠΟΚΛΙΣΗ

Ο Σέρα Φερέρ μιλώντας για την υπόθεση του τίτλου δήλωσε:

«Έχουμε χάσει πολύ έδαφος, αλλά δεν πετάμε λευκή πετσέτα». Όσον αφορά τον αγώνα στην Τούμπα είπε: «Ήταν ένα παιχνίδι διεκδικήσεων που κρίθηκε στη σωματική δύναμη και όχι στην ποιότητα. Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες ήταν ισοδύναμες. Στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ πέτυχε ένα μεγάλο γκολ, διατήρησε την πίεσή του και ανέβασε το σκορ. Δεν μπορέσαμε να αντιδράσουμε σωστά και ο ΠΑΟΚ είναι δίκαια ο νικητής».