Νέα χρονιά- νέος Παναθηναϊκός! Η νίκη (1-0) απέναντι στο Αιγάλεω στο ΟΑΚΑ μπορεί μεν να δείχνει- και εν μέρει να είναι- αγχωτική, όμως οι «πράσινοι» με την εμφάνισή τους στο δεύτερο ημίχρονο έδειξαν ότι μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Το γκολ του Βαγγέλη Μάντζιου στο 80΄ αποδείχθηκε λυτρωτικό και δίνει την ευκαιρία στους «πράσινους» να ξαναμπούν στο πρωτάθλημα, καθώς «έπιασαν» την ΑΕΚ στον βαθμολογικό πίνακα και μείωσαν στους 6 βαθμούς τη διαφορά από τον Ολυμπιακό.

Ο Βίκτορ Μουνιόθ κατάλαβε το λάθος τού πρώτου ημιχρόνου και έβαλε ως στήριγμα στον Σαλπιγγίδη, δεύτερο επιθετικό, τον Βαγγέλη Μάντζιο (αντί του Μπόβιο), ο οποίος τον δικαίωσε με την εξαιρετική εμφάνισή του και το γκολ που πέτυχε με προβολή (έπειτα από σέντρα του Ίβανσιτς) 10 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα. Λίγα δευτερόλεπτα πιο πριν, το Αιγάλεω είχε χάσει την τρίτη και φαρμακερή ευκαιρία με τον Μουστόγιαννη σε αντεπίθεση, φάση που έβγαλε τον Γιώργο Χατζάρα από τα… ρούχα του. Συγκεκριμένα, ο προπονητής ξέσπασε και έβγαλε το σακάκι του, ενώ στην εξέλιξη της φάσης οι «πράσινοι» πέτυχαν το χρυσό γκολ. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο… Ο Χατζάρας στη συνέχεια απεβλήθη, αφού δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα νεύρα του.

Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο έκανε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του· και σε αυτό είχε σημαντικό μερίδιο ο νεαρός Σωτήρης Νίνης. Καθαρό μυαλό, περίτεχνες ενέργειες από τη δεξιά πλευρά, στα χαφ, που ξεσήκωσαν τους φίλους του Παναθηναϊκού. Μεγάλη εμφάνιση από τους Αντρέας Ίβανσιτς, Αλέξανδρο Τζιόλη και κατά διαστήματα από τους Βίκτορ Σάντσεθ, Νασίφ Μόρις, ο οποίος αγωνίστηκε λόγω ελλείψεων (Βύντρα, Νίλσον) στη θέση του δεξιού μπακ. Ο Νοτιοαφρικανός δεν απέφυγε τα λάθη, καθ΄ όσον δεν αγωνίστηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού, όμως βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και είχε πάθος.

Οι «πράσινοι» στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου 45λεπτου… πετούσαν. Δημιούργησαν πολλές φάσεις, έγιναν ωραίοι συνδυασμοί, ο κόσμος ζεστάθηκε και άρχισε να φωνάζει θετικά συνθήματα για την ομάδα. Αν δεν ήταν ο Γιάννου ο οποίος πραγματοποίησε εκπληκτικές αποκρούσεις με το ένα, με τα δύο χέρια, με τα πόδια, ο Παναθηναϊκός θα είχε ανοίξει νωρίτερα το σκορ. Όμως και από την άλλη πλευρά οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να έχουν τον Γκαλίνοβιτς σε μεγάλη βραδιά. Ο Κροάτης γκολκίπερ, που επέστρεψε ως βασικός, ύστερα από πολλούς μήνες, είπε «όχι» σε τρεις φάσεις με τον Μουστόγιαννη, απέκρουσε απευθείας φάουλ του Σέζαρεκ στο 49΄, έδιωξε στο 55΄ μονοκόμματο βολέ του Σκοπελίτη και γενικά άγγιξε το «Άριστα»!

Ο Παναθηναϊκός είχε δύο οριζόντια δοκάρια. Στο 58΄ έπειτα από φάουλ του Ίβανσιτς ο Τζιόλης πιο ψηλά απ΄ όλους έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι, ενώ στο 62΄ και έπειτα από μεγάλη πίεση των «πρασίνων», ο Σέζαρεκ στην προσπάθειά του να διώξει πριν από τον Βίκτορ έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Ο Γιάννου απέκρουσε βολίδες του Ίβανσιτς στο 62΄ και στο 65΄, ενώ το απευθείας κτύπημα φάουλ του Αυστριακού έφυγε σύρριζα άουτ από το αριστερό δοκάρι του τερματοφύλακα του Αιγάλεω. Οι «πράσινοι» έδειξαν αδυναμίες στην άμυνα, όμως απουσίαζαν οι δύο βασικοί κεντρικοί αμυντικοί (Γκούμας- Μόρις) και στη θέση τους έπαιξαν για πρώτη φορά οι Μπίσκαν- Άντονσον. Εκτός από τον Γκούμα, απουσίασαν και οι Βύντρα, Νίλσον, Δάρλας, Γκονζάλεζ, Παπαδόπουλος.

Το Αιγάλεω θα μπορούσε να είχε πάρει το βαθμό της ισοπαλίας ή ακόμη και τη νίκη, αν είχε την τύχη μαζί του. Όμως, δεν εκμεταλλεύτηκε τις αντεπιθέσεις και την αμυντική αδράνεια (σε κάποιες φάσεις) των «πρασίνων».

ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Ο Βίκτορ Μουνιόθ παρέταξε τον Παναθηναϊκό με μοναδική αιχμή του δόρατος τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Ισπανός προπονητής αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο κέντρο, παίζοντας δηλαδή 4-5-1 με τον Βίκτορ Σάντσεθ σε πιο ελεύθερο ρόλο και ουσιαστικά πίσω από τον Θεσσαλονικιό επιθετικό.

Παρά το γεγονός ότι οι «πράσινοι» κατάφεραν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου να ελέγξουν τον ρυθμό, εντούτοις ο Σαλπιγγίδης δεν κατάφερε να αξιοποιήσει μια-δυο ευκαιρίες όπου ήταν πρωταγωνιστής και το υπόλοιπο διάστημα φάνηκε να παλεύει μόνος… Χωρίς στηρίγματα, ο διεθνής σέντερ φορ δεν κατάφερε να πετύχει κάτι περισσότερο από το να πιέζει τους αμυντικούς του Αιγάλεω κάνοντάς τους να νιώθουν την ανάσα του, όμως τίποτα άλλο. Υπάρχει ωστόσο η εξής διαφορά: ο Παναθηναϊκός δεν αγωνιζόταν εκτός έδρας αλλά εντός, στο σπίτι του στο ΟΑΚΑ, αν και το σύστημα που ακολούθησε ο Μουνιόθ στο πρώτο ημίχρονο φάνηκε στα μάτια μας ιδανικότερο για δύσκολες εκτός έδρας αποστολές…

Στο 4΄ ο Σαλπιγγίδης προσπάθησε να πλασάρει (να «κρεμάσει») τον Γιάννου αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ, ενώ στο 23΄ από εκπληκτική σέντρα του Νίνη ο Κουμπαρούλης επενέβη πριν από τον Σαλπιγγίδη, παίρνοντάς του την μπουκιά από το στόμα μέσα από τη μικρή περιοχή!

Και στο 34΄, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Σαλπιγγίδη (ύστερα από κομπίνα) η μπάλα από κόντρα κατέληξε στον Νίνη, που έπιασε μονοκόμματο σουτ, αλλά ο Γιάννου απέκρουσε με τις άκρες των δακτύλων του σε κόρνερ.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Το Αιγάλεω είχε τις πιο μεγάλες ευκαιρίες για να πετύχει γκολ στο πρώτο ημίχρονο με τον Μουστόγιαννη, στα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα και στις καθυστερήσεις, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε!

Συγκεκριμένα, 20΄΄ μετά την έναρξη του αγώνακι ενώ οι παίκτες του Παναθηναϊκού φαίνεται πως είχαν μείνει στα…αποδυτήρια- ο Μουστόγιαννης βρέθηκε τετ α τετ με τον Γκαλίνοβιτς, όμως ο Κροάτης απέκρουσε το σουτ· στη συνέχεια ο επερχόμενος Σέζαρεκ με κεφαλιά προσπάθησε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, όμως ο Μόρις έδιωξε σε κόρνερ!

Στις καθυστερήσεις και πάλι από λάθος της άμυνας του ΠΑΟ, συγκεκριμένα του Άντονι Σέριτς, ο Χρήστος Μουστόγιαννης βρέθηκε ξανά απέναντι στον Γκαλίνοβιτς, όμως το πλασέ του ήταν χλιαρό και μπλόκαρε ο τερματοφύλακας των «πρασίνων».

Ένα αστεράκι ανατέλλει στον πράσινο γαλαξία


Μεταγραφικό μπαμ έκανε ο Παναθηναϊκός! Ο 16 χρόνων- και κάτι- Σωτήρης Νίνης έκλεψε την παράσταση χθες στο ΟΑΚΑ, αρπάζοντας από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο Μουνιόθ.

Ο νεαρός χαφ που δεν έχει γίνει ούτε 17 ετών καλά καλά (γεν. 3 Απριλίου 1990) και υπέγραψε πριν από τα Χριστούγεννα επαγγελματικό 5ετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε χθες βασικός στη δεξιά πλευρά στα χάφ (αντί του Ρομέρο) και αλώνισε!

Όλο το παιχνίδι των «πρασίνων» έγινε από εκεί. Ο Ποπόφ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα απέναντι στον ταχύτατο, μικρόσωμο χαφ, που έδειξε ότι διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, φαρμακερή σέντρα και πολύ καλό σουτ! Ο Χατζάρας στο δεύτερο ημίχρονο έβαλε αντί του Ποπόφ τον Εντουσέι, που επίσης τα βρήκε σκούρα. Αν δεν ήταν ο Γιάννου, ο Νίνης θα είχε χριστεί και σκόρερ καθώς ο τερματοφύλακας του Αιγάλεω απέκρουσε δυνατά σουτ του μικρού στο 35΄ και στο 62΄.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού από την πρώτη στιγμή συμπαραστάθηκε στον Νίνη, τον χειροκρότησε, επιβράβευσε κάθε προσπάθειά του και όταν προς τη λήξη πήγε να εκτελέσει κόρνερ προς την πλευρά όπου βρίσκονταν πολλοί φίλοι των «πρασίνων» δέχθηκε την αποθέωση. Ο Νίνης, όπως και ο Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, αγωνιζόταν στην ομάδα Νέων του Παναθηναϊκού και στις 22 Δεκεμβρίου και οι

ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ

«Ήταν όνειρο η συμμετοχή μου και ειλικρινά δεν το περίμενα. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και θα συνεχίσω έτσι. Πάγωσα όταν έμαθα πως ήμουν στην 11άδα» δήλωσε με απίστευτη ωριμότητα ο 16χρονος ποδοσφαιριστής

δύο εκλήθησαν από την ΠΑΕ και υπέγραψαν τα πολυετή επαγγελματικά συμβόλαιά τους, αφού εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα εξελίξιμους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που δεν πρέπει να χαθούν.

«ΘΕΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ»

Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια, λέει ένα λαϊκό ρητό. Ο μικρός Σωτήρης Νίνης έκλεψε την παράσταση και στις δηλώσεις, εκτός αγωνιστικών χώρων δηλαδή, λέγοντας αλήθειες. «Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Οι ομάδες πιέζονται και δεν ρισκάρουν ώστε να δώσουν ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές» είπε ο μικρός και σίγουρα έχει απόλυτο δίκιο.

Ο Βορειοηπειρώτης χαφ χαρακτήρισε όνειρο ζωής τη συμμετοχή του στον αγώνα με το Αιγάλεω, καθώς είναι σίγουρο ότι η χθεσινή βραδιά θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του. «Ήταν όνειρο η συμμετοχή μου και ειλικρινά δεν το περίμενα. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και θα συνεχίσω έτσι. Πάγωσα όταν έμαθα πως ήμουν στην 11άδα και δεν το περίμενα. Ένιωσα δέος. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και ακόμη καλύτερα και είμαι αισιόδοξος. Ήταν θέμα χρόνου το γκολ και παίξαμε καλύτερα από το Αιγάλεω».

Επίσης αναφέρθηκε στον κόσμο του Παναθηναϊκού, που τον χειροκρότησε. «Ευχαριστώ τον κόσμο και θα προσπαθήσω να πάω τον Παναθηναϊκό ψηλά. Υπάρχουν πολλά καλά νέα παιδιά και πρέπει να δοθούν ευκαιρίες για να δείξουν τις δυνατότητές τους. Ο προπονητής μού είπε ΄΄παίξε όπως στην προπόνηση΄΄ και τον άκουσα» κατέληξε.

Ο «ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ»

Για τον Σωτήρη Νίνη μίλησαν ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βαρδινογιάννης, αλλά και ο προπονητής του στην ομάδα Νέων του Παναθηναϊκού Κώστας Ταράσης. Ο «Καπετάνιος» είπε: «Ο Νίνης είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που γίνεται καθημερινά στην Παιανία».

Ο προπονητής του στους Νέους υποστήριξε: «Η ακαδημία δουλεύει όλο τον καιρό σε ευρωπαϊκά πρότυπα και είναι θέμα πολιτικής της διοίκησης αν θα πάρει και άλλα παιδιά στην πρώτη ομάδα».

Πάντως, το ρεκόρ του Κώστα Αντωνίου παραμένει ακατάρριπτο, καθώς ήταν μόλις 15 ετών όταν είχε ντεμπουτάρει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε αγώνα με αντίπαλο τη Βέροια (5/2/1978).

ΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

Την έκπληξή του για την εμφάνιση του Νίνη δεν έκρυψε ο Μίκαελ Άντονσον. Ο Σουηδός κεντρικός αμυντικός των «πρασίνων» τόνισε χαρακτηριστικά: «Πραγματικά με εξέπληξε ο Νίνης. Έκανε εξαιρετική εμφάνιση και δεν περίμενα ότι θα έπαιζε τόσο καλά. Μπράβο του».

Εκτός από τον Άντονσον συγχαρητήρια στον νεαρό έδωσαν και οι περισσότεροι συμπαίκτες του στα αποδυτήρια, χαϊδεύοντάς τον φιλικά στο κεφάλι.

●●● «Νέα αρχή» ζήτησε από τους τρεις αρχηγούς (Γκούμα, Παπαδόπουλο, Μόρις) ο Γιάννης Βαρδινογιάννης κατά την επίσκεψή του στην Παιανία, μία μέρα πριν από το πρώτο ματς του 2007 με το Αιγάλεω. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ζήτησε επίσης απόλυτη πειθαρχία στα νέα μέτρα του Βίκτορ Μουνιόθ.

Μαθητής Λυκείου


Ο Νίνης γεννήθηκε στη Χειμάρρα και σε μικρή ηλικία μετακόμισαν με την οικογένειά του στη Ζάκυνθο. Εκεί έμειναν ένα χρόνο και στη συνέχεια πήρε το δρόμο για την Αθήνα και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στη Ριζούπολη στις ακαδημίες του Γιάννη Παθιακάκη, ενώ στις ακαδημίες του ΠΑΟ είναι από το 2003. Οι γονείς του ζουν στην Νέα Ιωνία, ο ίδιος τον περισσότερο καιρό μένει στην Παιανία, ενώ ο πατέρας του εργάζεται ως σερβιτόρος σε εστιατόριο. Το καθημερινό του πρόγραμμα, εκτός από τις προπονήσεις, περιλαμβάνει την εκπλήρωση των μαθητικών του υποχρεώσεων, καθόσον είναι μαθητής της Β΄ Λυκείου.

«Όποιος αξίζει έχει θέση στην πρώτη ομάδα»


Mήνυμα στους βασικούς και μέχρι χθες αναντικατάστατους ποδοσφαιριστές έστειλε ο Βίκτορ Μουνιόθ με τη χρησιμοποίηση του Σωτήρη Νίνη, αλλά και με τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου λέγοντας: «Όποιος παίκτης αξίζει, θα παίζει στην πρώτη ομάδα».

Ο Ισπανός προπονητής αναφέρθηκε στα προβλήματα απουσιών, λόγω καρτών και τραυματισμών, που έφεραν στη μεγάλη ομάδα εσπευσμένα τον Νίνη: «Περάσαμε δύο εβδομάδες με προβλήματα και αναγκαστικά πήραμε από τις ακαδημίες τον Κατράνα και τον Νίνη. Ο Νίνης φάνηκε πιο έτοιμος και τα κατάφερε. Αν κάποιος αξίζει, έστω και μικρός, έχει θέση στην πρώτη ομάδα» τόνισε ο Μουνιόθ που είδε τον μικρό να μεγαλουργεί στις προπονήσεις και αποφάσισε να τον ρίξει στα βαθιά…

Ο προπονητής των «πρασίνων», αναφερόμενος στη νίκη της ομάδας του, δήλωσε: «Στο τέλος καταφέραμε να πετύχουμε τον στόχο μας, για τον οποίο δουλέψαμε όλο αυτό το διάστημα. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι. Στην επανάληψη βγήκε η κούραση του Αιγάλεω, ενώ βοήθησε η αλλαγή του Μάντζιου αλλά και η επιμονή μας». Ο ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Ο Γιώργος Χατζάρας δήλωσε απογοητευμένος με το αποτέλεσμα και μίλησε για μεγάλη ευκαιρία, που πήγε χαμένη: «Είμαστε απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα, γιατί είχαμε ευκαιρίες. Αυτό έγινε και με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και γι΄ αυτό στενοχωρηθήκαμε. Ο Παναθηναϊκός μάς δυσκόλεψε στα στημένα. Συγχαρητήρια στον ΠΑΟ για τη νίκη, παρά τα προβλήματά του. Εμείς χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία».

Ο προπονητής του Αιγάλεω μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Νίνη: «Είναι μια όαση να βλέπεις τέτοιους νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές».

Και παραδέχθηκε: «Ο Νίνης με ανάγκασε να αλλάξω τον Ποπόφ με τον Εντουσέι». Σε ό,τι αφορά την αποβολή του από τον διαιτητή, ο Έλληνας τεχνικός δεν θέλησε να προσθέσει κάτι, λέγοντας απλά: «Σέβομαι τις αποφάσεις των διαιτητών…».

Επέστρεψε δριμύτερος


Στον αγώνα με τη SΚΟDΑ Ξάνθη στις 9 Σεπτεμβριου 2006 είχε αγωνιστεί για τελευταία φορά στο πρωτάθλημα ο Μάριο Γκαλίνοβιτς. Ο Κροάτης, που είχε τραυματιστεί στο ματς με τη Μέταλουργκ Ζαπορίζια, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση βασικού από τον Εμπέντε. Το ντεφορμάρισμα του Καμερουνέζου, αλλά και το γεγονός ότι στο ματς Κυπέλλου με την Καλαμαριά (τελευταίο της χρονιάς) ο Εμπέντε δεν είχε εμφανιστεί στο γήπεδο, επειδή είχε αποκλειστεί από την αποστολή, ήταν οι βασικοί λόγοι της επανεμφάνισης του «Σούπερ Μάριο».