ΞΑΝΘΗ Η Ξάνθη διατήρησε το αήττητο στα Πηγάδια και το χθεσινό ματς με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό που έληξε ισόπαλο με 0-0 άφησε ικανοποιημένους τους δύο προπονητές Κωφίδη και Λεμονή, οι οποίοι έκαναν ντεμπούτο σε Skoda και «Θρύλο», αντίστοιχα.

Ο Τάκης Λεμονής επέστρεψε στο γήπεδο της Ξάνθης και ένιωσε κάπως άβολα καθώς αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς της πρώην ομάδας του. Ήταν η πρώτη ισοπαλία του πρωτοπόρου Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Η πειραϊκή ομάδα αύξησε τη διαφορά από την ΑΕΚ σε έξι βαθμούς (λόγω της ήττας στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ), αλλά μειώθηκε η διαφορά στους έξι βαθμούς από τον Παναθηναϊκό (λόγω της νίκης επί του Αιγάλεω).

Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν με νέο αγωνιστικό προφίλ στο τερέν. Ο Λεμονής, λάτρης του «4-4-2» και με δεδομένες τις απουσίες των Τζόρτζεβιτς, Κωνσταντίνου, χρησιμοποίησε στην ενδεκάδα τους Μάριτς, Νε.

Ο Ανατολάκης επανήλθε στο κέντρο της άμυνας ως παρτενέρ του Ζούλιο Σέζαρ, αφού ο Κωστούλας μετακόμισε στην Ξάνθη. Ο τελευταίος και ο «ερυθρόλευκος»- πλέον- Τοροσίδης δεν αγωνίστηκαν στο χθεσινό ματς λόγω συμφωνίας των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος στο α΄ ημίχρονο. Οι φιλοξενούμενοι είχαν φρεσκάδα και ποιότητα στις κινήσεις τους, αλλά δεν βρήκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Ριβάλντο έπαιξε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από το επιθετικό δίδυμο Οκκά, Καστίγιο. Ο Βραζιλιάνος άσος δεν μπόρεσε να βρει τον ρυθμό του και έμεινε μακριά από την εστία του Μάλαρτζ. Καλά μπλοκαρισμένοι ήταν οι Καστίγιο και Οκκάς από τους Άντζα και Ζουέλα με αποτέλεσμα η πειραϊκή ομάδα να μείνει… άσφαιρη.

Το ματς είχε πάθος και δύναμη ιδιαίτερα στο α΄ ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός είχε μεταφέρει το παιχνίδι στην εστία της Skoda το πρώτο 45λεπτο, αλλά ο Οκκάς έχασε ευκαιρίες με σπουδαιότερη τη φάση του 33΄: o Ριβάλντο τροφοδότησε με πάσα-τρύπα τον Κύπριο επιθετικό, ο οποίος βρέθηκε μόνος του μέσα στην περιοχή της ακριτικής ομάδας. Αντί να πλασάρει γρήγορα, καθυστέρησε και ο Κοντοδήμος πρόλαβε να διώξει την μπάλα την τελευταία στιγμή. Στο 19΄ σε σέντρα του Καστίγιο, ο Οκκάς «έπιασε» κεφαλιά για να περάσει η μπάλα άουτ. Καλή ευκαιρία έχασε και στο 26΄: σε σέντρα του Ντομί ο Οκκάς σούταρε με δύναμη για να χτυπήσει η μπάλα στον Καστίγιο και να βγει άουτ.

Ο Τεροβίτσας έδειξε σωστά «παίζετε» σε ακούσιο χέρι μέσα στην περιοχή του Μαχράτζε (15΄). Ο Ριβάλντο δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και σε δύο περιπτώσεις ενήργησε επιπόλαια. Στο 20΄ δεν κατόρθωσε να πιάσει όπως ήθελε το σουτ (η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Μάλαρτζ). Τρία λεπτά αργότερα έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα χέρια του Πολωνού γκολκίπερ.

Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν τις επελάσεις και στο 29΄ ο Καστίγιο καρδιοχτύπησε τους οπαδούς της ακριτικής ομάδας. Ο Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός με σλάλομ βρέθηκε σε θέση βολής, σούταρε για να περάσει η μπάλα κοντά από την εστία του Μάλαρτζ.

Στο 30΄ ο Τεροβίτσας δεν εφήρμοσε τους κανονισμούς. Ο Καστίγιο μπήκε στην περιοχή της Ξάνθης και δέχτηκε το αντικανονικό μαρκάρισμα από τον Άντζα. Ο ρέφερι του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας δεν είδε την παράβαση και έδωσε το πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Και για να διορθώσει το λάθος του, έκανε νέο λάθος στο 44΄ όταν σε κεφαλιά του Σονκό, η μπάλα χτύπησε στο χέρι του Ανατολάκη, ο οποίος το πρόταξε με πονηριά για να σταματήσει την μπάλα. Ο Τεροβίτσας δεν έδωσε αυτή τη φορά το πέναλτι υπέρ της Skoda.

Στο β΄ ημίχρονο οι δύο ομάδες πρόσεξαν περισσότερο τις άμυνές τους. Οι φάσεις που δημιουργήθηκαν μπροστά στις δύο εστίες ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι γηπεδούχοι στο δεύτερο 45λεπτο απείλησαν την εστία του Νικοπολίδη δύο φορές. Την πρώτη με τον Λαμπριάκο (κεφαλιά άουτ στο 66΄) και τη δεύτερη με τον κορυφαίο σε απόδοση Παρασκευά Άντζα (κεφαλιά άουτ στο 77΄).

Ο Σάββας Κωφίδης προσπάθησε με τις γρήγορες αλλαγές των Σονκό, Φλίσκα (αντί των Ντελγάδο στο 31΄, Ουεντράογκο στο 46΄) να αλλάξει τη μορφή του αγώνα. Η Ξάνθη παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη στο β΄ ημίχρονο και κατόρθωσε να ισορροπήσει το παιχνίδι.

Ο Λεμονής έκανε την πρώτη αλλαγή στο 65΄ (ο Καφές πήρε τη θέση του Μάριτς) και τις δύο άλλες αλλαγές με καθυστέρηση (83΄ και 88΄). Ο Μπόρχα που αντικατέστησε τον Οκκά, έχασε κλασική ευκαιρία στις καθυστερήσεις για να γίνει ο… ήρωας του αγώνα. Ο επιθετικός από το Εκουαδόρ βγήκε μόνος του μέσα στην περιοχή της Ξάνθης, καθυστέρησε όμως και ο Άντζας έδιωξε την μπάλα την τελευταία στιγμή.

Παραφωνία του αγώνα ο επόπτης Μπερσής (Αρκαδίας). Έδειξε ότι έχει άγνοια του οφσάιντ. Στο 57΄ σταμάτησε από κανονική θέση τον Καστίγιο και στο 89΄ τον Γεωργάτο (καλυπτόταν από τους αμυντικούς της Skoda). Ο Μπερσής έδειξε ακατάλληλος και στέρησε από τον Ολυμπιακό το ενδεχόμενο να έχει συνέχεια στην περιοχή του Μάλαρτζ.

Ο διαιτητής Τεροβίτσας αδίκησε τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη στις φάσεις των 30΄ και 44΄, ενώ του ξέφυγε ακόμα μία φάση στο 64΄. Ο Νικοπολίδης έδιωξε την μπάλα στον αέρα και ο Λαμπριάκος τον χτύπησε με αγκωνιά στο πρόσωπο. Ο επιθετικός της Skoda έμεινε ατιμώρητος. Ο επόπτης Μπερσής θα πρέπει να κάνει μαθήματα του οφσάιντ.

Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε βρει ρυθμό


Πίστωση δύο εβδομάδων ζήτησε ο Τάκης Λεμονής για να αρχίσει ο Ολυμπιακός να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο. Ο «ερυθρόλευκος» τεχνικός είπε ότι έχει καλές αναμνήσεις από τη Ξάνθη και δεν κρατάει κακία σε κανέναν.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Λεμονής τόνισε: «Στο πρώτο ημίχρονο παρουσιαστήκαμε καλύτεροι. Είχαμε καλή κυκλοφορία της μπάλας και δημιουργήσαμε αρκετές ευκαιρίες, αλλά δεν μπορέσαμε να πετύχουμε γκολ και να φτάσουμε στη νίκη. Στο δεύτερο 45λεπτο έπεσε ο ρυθμός μας και δεν είχαμε την απόδοση που θέλαμε. Είμαι χαρούμενος που επέστρεψα στην Ξάνθη, αν και βρήκα μια περίεργη συμπεριφορά από τον κόσμο. Όμως δεν κρατώ κακία. Πήγα καλά στην Ξάνθη στο διάστημα που έμεινα στην ομάδα».

Αναφερόμενος στους στόχους του Ολυμπιακού, ο Λεμονής υπογράμμισε: «Στόχος του Ολυμπιακού είναι πάντα το νταμπλ. Χρειαζόμαστε δύο εβδομάδες για να βρούμε τον ρυθμό μας και να είμαι ικανοποιημένος».

Ο νέος τεχνικός της SΚΟDΑ, Σάββας Κωφίδης, που παρουσιάστηκε με κοστούμι και γραβάτα (!) δήλωσε: «Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν ο κυρίαρχος του αγώνα και εμείς περιοριστήκαμε σε παθητικό ρόλο. Στο δεύτερο μέρος βελτιωθήκαμε, ανεβάσαμε την απόδοσή μας και φάνηκε η διαφορά. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα που να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να χαίρεται ο κόσμος».

Ο επιθετικός του Ολυμπιακού Γιάννης Οκκάς υποστήριξε: «Αξίζαμε κάτι περισσότερο, λόγω της απόδοσης που είχαμε στο πρώτο ημίχρονο. Όμως αν κοιτάξει κανείς τη συνολική εικόνα του αγώνα, η νίκη θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Ίσως επηρεαστήκαμε και από τη διακοπή του πρωταθλήματος. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία. Οι αντίπαλοί μας έχουν δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο και έπαιξαν καλά στο β΄ ημίχρονο. Συγχαρητήρια στην Ξάνθη για το ωραίο γήπεδο που έχει».

Σε ερώτηση για το μέλλον του στον Ολυμπιακό, ο Κύπριος επιθετικός απάντησε: «Έχει πάρει μια απόφαση η ομάδα μου και θα τη σεβαστώ. Με λίγα λόγια, συνεχίζω στον Ολυμπιακό». Ο μεσοεπιθετικός της Ξάνθης Αλέξης Γαρπόζης τόνισε: «Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Έγινε καλό παιχνίδι, αν και δεν είχε πολλές φάσεις. Όμως είχε πάθος και δύναμη. Και οι δύο ομάδες κοίταξαν περισσότερο την άμυνά τους και αυτό φάνηκε από τις ευκαιρίες. Στόχος μας ήταν η νίκη. Όμως μας ικανοποιεί και η ισοπαλία. Πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι.

ΚΩΦΙΔΗΣ

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα που να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να χαίρεται ο κόσμος», είπε ο νέος τεχνικός της Ξάνθης

Ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε για το UΕFΑ. Είμαστε ευχαριστημένοι από τον κ. Κωφίδη. Θα μας βοηθήσει και θα τον βοηθήσουμε. Προσπαθεί να αλλάξει κάποια πράγματα. Εμείς είμαστε επαγγελματίες και θα πρέπει να ακολουθούμε οποιονδήποτε προπονητή».

Σε ερώτηση για την αποχώρηση του Λεμονή από την Ξάνθη, ο Σταύρος Λαμπριάκος υπογράμμισε: «Δεν έφυγε και ο Μουρίνιο από την ομάδα. Ο Λεμονής έφυγε…».

Από την πλευρά του ο μεγαλομέτοχος της SΚΟDΑ Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, υπογράμμισε: «Μπορούσαμε να κερδίσουμε, αλλά είναι δίκαιο το αποτέλεσμα. Το κλίμα ήταν καλό και μας βοήθησαν οι φίλαθλοι. Δεν είμαι ευχαριστημένος από τη Σούπερ Λίγκα. Όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Ο γενικός αρχηγός και μέλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σάββας Θεοδωρίδης είπε: «Για πιο φιλικό κλίμα μιλάνε; Είδατε πώς συμπεριφέρθηκαν οι οπαδοί της Ξάνθης».

Υποδοχή με φωνές, πανό και… χαρτονομίσματα


«Για τα λεφτά τα κάνω όλα. Ο μεγάλος ψεύτης». Το μήνυμα αυτό ήταν γραμμένο πάνω σε χιλιάδες φωτοτυπίες χαρτονομισμάτων των πέντε ευρώ και έφεραν τη φωτογραφία του Τάκη Λεμονή.

Η επιστροφή του Λεμονή στην Ξάνθη ήταν επεισοδιακή. Οι φωτοτυπίες είχαν πεταχτεί έξω από τη γήπεδο και σε δρόμους της πόλης, ενώ οι οπαδοί τής SΚΟDΑ υποδέχτηκαν τον πρώην τεχνικό της ομάδας με υβριστικά συνθήματα, πανό και ρίψη αντικειμένων κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.

Οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν για τις φωτοτυπίες- χαρτονομίσματα στη διοίκηση της SΚΟDΑ Ξάνθης, στη σύσκεψη που έγινε για τα μέτρα ασφαλείας. Η διοίκηση της ακριτικής ΠΑΕ κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να εξαφανιστούν τα χαρτονομίσματα- φωτοτυπίες, πριν οι φίλαθλοι κάνουν την εμφάνισή τους στα Πηγάδια, αλλά ήταν αδύνατον να μαζευτούν αφού ήταν χιλιάδες. Πάνω από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο είχε τοποθετηθεί προστατευτικό δίχτυ, ενώ δίπλα βρίσκονταν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Την ώρα που ο Τάκης Λεμονής παρουσιάστηκε στον αγωνιστικό χώρο, σχεδόν όλοι οι φίλοι της Ξάνθης σηκώθηκαν στις εξέδρες και φώναξαν υβριστικά συνθήματα εις βάρος του. Στο γήπεδο είχαν αναρτηθεί πανό με βωμολοχίες. Όταν ο τεχνικός του Ολυμπιακού κατευθύνθηκε προς τον πάγκο, έγινε στόχος από τους οπαδούς της Ξάνθης. Ρίχτηκαν προς το μέρος του αντικείμενα, χωρίς ωστόσο να χτυπήσουν τον 47χρονο προπονητή. Ο Λεμονής περίμενε τη… θερμή υποδοχή των οπαδών τής πρώην ομάδας του, αλλά ήταν αποφασισμένος για όλα. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και πάλι τον Ολυμπιακό, πήρε απόφαση να καθήσει στον πάγκο κόντρα στην πρώην ομάδα του, αψηφώντας τις αποδοκιμασίες.

Στηρίξτε τον προπονητή σας, να είστε σωστοί επαγγελματίες


Τον Τάκη Λεμονή παρουσίασε στους παίκτες του Ολυμπιακού, ο πρόεδρος Σωκράτης Κόκκαλης προχθές στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Ο ηγέτης των «ερυθρολεύκων» είχε τετ α τετ με τον 47χρονο τεχνικό, ενώ μίλησε και για το νέο απόκτημα της ομάδας, τον Βασίλη Τοροσίδη.

Ο κ. Κόκκαλης ζήτησε από τους «ερυθρόλευκους» να κατακτήσουν το νταμπλ, παίζοντας καλό ποδόσφαιρο για να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο.

«Αρκετοί γνωρίζετε τον κ. Λεμονή από την πρώτη θητεία του στον Ολυμπιακό. Θέλω να τον στηρίξετε και να είστε σωστοί επαγγελματίες. Όλοι μαζί να προχωρήσουμε για να οδηγήσουμε την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ. Είμαστε καλύτεροι και θα πρέπει να το αποδείξουμε στον αγωνιστικό χώρο», τόνισε ο κ. Κόκκαλης στους παίκτες του Ολυμπιακού.

Ο πρόεδρος των «ερυθρολεύκων», απευθυνόμενος στον Τοροσίδη, είπε: «Σε καλωσορίζουμε στην ομάδα μας και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά για να πετύχεις. Εμείς θα σε στηρίξουμε και θα περιμένουμε να βοηθήσεις τον Ολυμπιακό».

ΤΕΤ Α ΤΕΤ

Στην ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρονται τα εξής: «Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Σωκράτης Κόκκαλης είχε στο Αθλητικό Κέντρο του Ρέντη συνάντηση με τον νέο προπονητή της ομάδας κ. Τάκη Λεμονή, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο κ. Κόκκαλης, μαζί με τον προπονητή, ευχήθηκαν στους ποδοσφαιριστές να έχουν καλή χρονιά με υγεία και να κατακτήσουν το νταμπλ».

Ο πρόεδρος του Θρύλου και ο νέος προπονητής της ομάδας συζήτησαν για μεταγραφές και αποδεσμεύσεις.

Υπάρχει πρόθεση να μειωθεί το ρόστερ της ομάδας, αφού ο Λεμονής θέλει να δουλέψει με 26-27 ποδοσφαιριστές. Δεν αποκλείεται να αποκτηθεί ξένος (κοινοτικός) αμυντικός μέσος, ενώ αυτή την εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί η μεταγραφή του Σκοπιανού στόπερ Βάντσε Σίκοφ. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι διατεθειμένοι να καλύψουν το ποσό των 135.000 ευρώ (θα επιδικάσει η FΙFΑ στην Ξάνθη ως αποζημίωση από τον παίκτη). Πιθανότατα ο Σίκοφ θα δοθεί δανεικός στην Κέρκυρα.