στον Διονύση Χιώτη Πώς να πουλήσεις τον Σορεντίνο…


ΣΤΟ ποδόσφαιρο υπάρχει το εξής ρητό: «Πες μου τον τερματοφύλακά σου, για να σου πω τι ομάδα έχεις».

Η ΑΕΚ διαθέτει τον Σορεντίνο και τον Χιώτη. Με τον Ιταλό, φτάνει σε εντυπωσιακές επιτυχίες, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Ποιος ξεχνά ότι ένα (πιθανό) 0-3 με τη Μίλαν στο ΟΑΚΑ, μετατράπηκε σε περιφανή νίκη, μόνο και μόνο χάρη στα πλονζόν αυτοθυσίας του Σορεντίνο;

Όταν παίζει ο Χιώτης, η άμυνα τρικλίζει και ο βαθμός εμπιστοσύνης των αμυντικών στον γκολκίπερ τους αγγίζει το «μηδέν». Ο Διονύσης

ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ

Όταν παίζει ο Χιώτης, οι αμυντικοί της ΑΕΚ έχουν πάντα την αμφιβολία στο μυαλό τους: Θα το πιάσει, δεν θα το πιάσει

Χιώτης θεωρείται αξιόλογος και παιδί-λάστιχο, σίγουρα όμως δεν είναι εφάμιλλος του ψύχραιμου Ιταλού. Άλλωστε, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα έχανε τη θέση του και θα είχε μονιμοποιηθεί εδώ και χρόνια στην ομάδα του Νικολαΐδη.

Το Σάββατο, ο τρακαρισμένος Χιώτης έδωσε την μπάλα δύο φορές σε αντιπάλους του και μόνο από τύχη γλίτωσε το γκολ η ΑΕΚ στα μακρινά σουτ των παικτών του ΠΑΟΚ. Διότι αν ήταν εύστοχες οι προσπάθειες, ο «κίπερ» δεν θα μπορούσε να κάνει το παραμικρό. Όπως δεν έκανε στο μακρινό σουτ του Αραμπατζή. Βέβαια, εδώ απολαύσαμε ένα από τα ωραιότερα γκολ του πρωταθλήματος και ο Χιώτης σε καμιά περίπτωση δεν φέρει ακέραια την ευθύνη. Η… φωτοβολίδα του δεξιού μπακ του ΠΑΟΚ ήταν ο ορισμός τού εντυπωσιακού γκολ. Ωστόσο, ο Χιώτης ήταν ελαφρώς εκτός θέσης, δεν τέντωσε το χέρι του στην εκτίναξη και κατά συνέπεια ήταν αδύνατο να αποκρούσει.

ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Και μην πιστέψει ο οποιοσδήποτε πως ο συγκεκριμένος «άσος» μόνο στην Τούμπα δέχθηκε γκολ με τέτοιο τρόπο. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Νουαφόρ «τιμώρησε» την ΑΕΚ και τον γκολκίπερ με το γκολ της ισοφάρισης και πέταξαν για τον Φερέρ δύο πολύτιμοι βαθμοί. Ξανά με σουτ από δεκάδες μέτρα μακριά. Ξανά στο «παράθυρο» της εστίας.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως ο συμπαθής γκολκίπερ ευθύνεται για τις τεράστιες αμυντικές αδυναμίες της ΑΕΚ. Φυσικά και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απλά τονίζονται, για να καταδείξουν το πόσο μεγάλο ατού είναι για τους Νικολαΐδη- Ίβιτς, ο Σορεντίνο. Καλώς ή κακώς, χωρίς τον Στέφανο, η συνολική εικόνα της ΑΕΚ διαφέρει. Όλοι επηρεάζονται και κυρίως η αυτοπεποίθηση της οπισθοφυλακής. Συνεπώς, όσοι σκεφτούν να παραχωρήσουν τον Σορεντίνο, αξίζει να προβληματιστούν τα μέγιστα, ώστε να φέρουν άξιο αντικαταστάτη του. Γιατί οι ισχυρές ομάδες χρειάζονται τερματοφύλακα σταθερό που θα αρκείται σε λίγες (αλλά καλές) αποκρούσεις. Και όχι κάποιον με την ταμπέλα του… ιπτάμενου, που αργά ή γρήγορα θα δεχθεί το καθοριστικό γκολ.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΝΑΥΤΕΣ

Στους «16» της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, ο Ιωνικός δεν θα έχει- πλην συγκλονιστικού απροόπτου- θέση. Η Σούπερ Λίγκα είναι για ΠΑΕ που θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους και όχι για παράγοντες που έμειναν προσκολλημένοι στο θλιβερό παρελθόν. Ο Χρήστος Κανελλάκης ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που θεωρούν πως κάθε ΠΑΕ αποτελεί τσιφλίκι τους. Στην Κέρκυρα επιτέθηκε στον ρέφερι Φωτιάδη και τις συνέπειες της πράξης του θα πληρώνει για καιρό ο Ιωνικός. Το μικρόβιο της μιζέριας μπήκε έκτοτε για τα καλά στο πετσί των ποδοσφαιριστών ή των οπαδών και το μείγμα αποδείχθηκε εκρηκτικό. Τα επεισόδια στο παιχνίδι Ιωνικού- Ηρακλή σημαδεύουν το πρώτο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Οι λέξεις «ντροπή» και «ζούγκλα» δεν αποδίδουν πιστά όσα έγιναν εκείνο το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο κ. Κανελλάκης είχε ενώπιόν του τον δρόμο της προόδου. Να στελεχώσει το ρόστερ της ομάδας του με φιντάνια και να δώσει την ευκαιρία σε νέα παιδιά. Τι έκανε, όμως, ο ηγέτης της ΠΑΕ; Ξεφόρτωσε μια ακόμη καραβιά ξένων: τον Παβιό από την Ξάνθη, τον γκολκίπερ Ραμίρεζ και κάμποσους άλλους. Οι περισσότεροι θα κουνήσουν μαντίλι στο φινάλε τής περιόδου. Το προφίλ του Ιωνικού θα υποστεί κι άλλο… λίφτινγκ και στην Κοκκινιά θα ψάξουν για νέους «σωτήρες». Οι λέξεις προγραμματισμός και στόχος απουσιάζουν από το λεξιλόγιο του Χρήστου Κανελλάκη. Έτσι έμαθε, έτσι πράττει. Το άσχημο για τον Ιωνικό είναι πως η εφετινή σεζόν δεν θα στιγματιστεί μόνο από έναν υποβιβασμό, αλλά και από την κακή συμπεριφορά του προέδρου του.