Με την εργαστηριακή ανάλυση του ψηφιακού δίσκου, ο οποίος περιέχει το πρόγραμμα εκτροπής κλήσεων (dialer), συνεχίζονται οι έρευνες για την απάτη των ηλεκτρονικών «κοριών», με πρωταγωνιστή 57χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας τηλεπικοινωνιών.


Σύμφωνα με την Αστυνομία, μόνο το 2005 αποκόμισε 8,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο αριθμός των χρηστών- θυμάτων, καθώς και το ακριβές μέγεθος της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν τα θύματα.

Για τη διαδικτυακή απάτη έχει ενημερωθεί και η Ιντερπόλ, επειδή εμπλέκεται – σύμφωνα με τη δικογραφία- και βρετανική εταιρεία. Με το παράνομο λογισμικό είχαν παγιδευτεί ακόμα και ιστοσελίδες δημόσιων υπηρεσιών, όπως και τηλεφωνικός αριθμός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών.

Υπέρογκες χρεώσεις

Ο κατηγορούμενος είχε κρύψει το παράνομο λογισμικό σε διαφημιστικά σποτ

ΕΚΡΥΒΕ

το παράνομο λογισμικό σε διαφημιστικά σποτ και έκανε εκτροπή των τηλεφωνικών κλήσεων σε αριθμούς υψηλής χρέωσης

με μεγάλη επισκεψιμότητα και όταν εγκαθίστατο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, έκανε εκτροπή των τηλεφωνικών κλήσεων, χρεώνοντας τους λογαριασμούς των χρηστών με υπέρογκα χρηματικά ποσά.

Η εκτροπή γινόταν σε τηλεφωνικούς αριθμούς υψηλής χρέωσης, ανάλογα με τον χρόνο που ο χρήστης παρέμενε συνδεδεμένος. Το αποτέλεσμα ήταν οι υπερχρεώσεις να φθάνουν μέχρι και τα 213,48 ευρώ την ώρα.

Κάθε μέρα

Το πρόβλημα με τις απάτες μέσω dialers μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό. Ενδεικτικός του προβλήματος είναι ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών που παίρνει καθημερινά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από χρήστες Διαδικτύου. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδρομητών, το ύψος των λογαριασμών από τα 100 ευρώ εκτινάχθηκε ξαφνικά στα 900-1.000 ευρώ ή ακόμα και τα 2.100 ευρώ! Όλοι οι παθόντες είχαν πέσει θύματα κάποιου προγράμματος dialer, που συνδεόταν με αριθμούς υψηλής χρέωσης- «ροζ» γραμμές στις περισσότερες περιπτώσεις- την ώρα που οι ίδιοι νόμιζαν πως ήταν απλά συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο!

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, κάθε μέρα στην Ελλάδα γίνονται χιλιάδες τέτοιες κλήσεις. Και σαν να μη φτάνει αυτό, έρχονται και τα χειρότερα! Πλέον υπάρχουν και δορυφορικά τηλέφωνα που καλούν Ανταρκτική με κόστος 10 ευρώ το λεπτό!

Ευάλωτες στα dialers μόνο οι απλές συνδέσεις του Ίντερνετ


ΤΑ DΙΑLΕRS είναι μικρά σε μέγεθος προγράμματα (50-80 kb), που αρχικά δημιουργήθηκαν για την εύκολη πρόσβαση σε συγκεκριμένες υπηρεσίες υψηλής χρέωσης. Για διευκόλυνση, το αντίτιμο της χρήσης των υπηρεσιών επιβάρυνε απευθείας τον τηλεφωνικό λογαριασμό του χρήστη και όχι την πιστωτική του κάρτα.

Η λειτουργία των dialers άνοιξε την όρεξη σε διάφορους «επιτήδειους» που προσάρμοσαν τα προγράμματα αυτά, ώστε να αποκομίζουν παράνομο όφελος, βασιζόμενοι στην απροσεξία ή στην άγνοια των χρηστών. Πλέον, υπάρχουν διάφορα είδη dialers, μεταξύ αυτών και ορισμένα που είναι σε θέση να καλούν και δορυφορικά τηλέφωνα.

Ένας υπολογιστής μπορεί να προσβληθεί από dialer από τις επισκέψεις σε κάποιες ιστοσελίδες. Από τα dialers απειλούνται μόνο οι χρήστες που έχουν απλές συνδέσεις Ίντερνετ (dial up) και όχι οι συνδρομητές του γρήγορου Ίντερνετ (ΑDSL).

Το dialer εγκαθίσταται γρήγορα και κυρίως μυστικά στον υπολογιστή. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει δράση… αυτοβούλως. Διακόπτει, χωρίς να γίνει αντιληπτό, την τηλεφωνική σύνδεση και καλεί σε νέο αριθμό υψηλού κόστους. Επίσης, μπορεί να υποχρεώνει τον υπολογιστή να αγνοεί τις σωστές ρυθμίσεις του Δικτύου- οι οποίες είναι αυτές που εμφανίζονται- και να καλεί έναν άλλο αριθμό, πάντα διεθνούς χρέωσης. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο χρήστης αντί να χρεώνεται με τις τιμές του ΕΠΑΚ, δηλαδή 0,0058 ευρώ ή 0,0029 ευρώ, το μόντεμ του καλεί αριθμούς που κοστίζουν έως και 600 φορές ακριβότερα, δηλαδή από 1,79 έως και 1,907 ευρώ το λεπτό!!!