Μ ια σύντομη παράταση ζωής πήραν οι δύο μελλοθάνατοι πρώην συνεργάτες του Σαντάμ, οι οποίοι επρόκειτο να εκτελεστούν την Πέμπτη το πρωί. Ο απαγχονισμός του ετεροθαλούς αδελφού του Μπαρζάν αλ-Τικρίτι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ, και του Άουαντ αλΜπάντερ, πρώην προέδρου του Επαναστατικού Δικαστηρίου, αναβλήθηκε για την Κυριακή, σύμφωνα με τον Μπάχα αλ-Αράζι, σιίτη βουλευτή και συνεργάτη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι. «Λόγω των διεθνών πιέσεων, αλλά και των πιέσεων που ασκούνται και στους κόλπους του αραβικού κόσμου, η εκτέλεση αναβλήθηκε για λίγες ημέρες», εξήγησε άλλος ένας συνεργάτης του Ιρακινού πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι δύο μελλοθάνατοι καταδικάστηκαν σε θάνατο μαζί με τον Σαντάμ για τον φόνο 148 σιιτών χωρικών το 1982 ύστερα από μια απόπειρα δολοφονίας του Σαντάμ.

Κύμα βίας. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται στο Ιράκ το κύμα βίας που ξέσπασε μετά τον απαγχονισμό του Σαντάμ Χουσεΐν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 22 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων σε πρατήριο καυσίμων στη συνοικία Μανσούρ της Δυτικής Βαγδάτης. Η πρώτη έκρηξη είχε στόχο δεκάδες Ιρακινούς πολίτες που περίμεναν να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης από το πρατήριο. Όταν έφτασαν τα συνεργεία διάσωσης, εξερράγη και το δεύτερο παγιδευμένο αυτοκίνητο. Στη συνοικία Μανσούρ κατοικούν σιίτες και σουνίτες.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει για κλιμάκωση της βίας στη χώρα.

Οι ιρακινές αρχές έχουν συλλάβει δύο αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το ερασιτεχνικό βίντεο της εκτέλεσης του Σαντάμ που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ. «Δύο άτομα συνελήφθησαν και ανακρίνονται στο πλαίσιο των ερευνών.

Είναι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης», οι οποίοι παρακολούθησαν την εκτέλεση του Σαντάμ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σιίτης βουλευτής Σάμι αλ-Άσκαρι, στενός συνεργάτης του Ιρακινού πρωθυπουργού. Πάντως δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες εναντίον τους.