Πολλοί πιστεύουν ότι η εισβολή στο Ιράκ θα καταγραφεί στην Ιστορία ως η τελευταία γκάφα του προέδρου Μπους. Θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Γιατί αν το Ιράν εμφανίζεται σήμερα πεισματικά αποφασισμένο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, το Ισραήλ εμφανίζεται εξίσου αποφασισμένο να το σταματήσει, είτε με διπλωματικά είτε με στρατιωτικά μέσα. Υπάρχει πάντως ένας περιορισμός στην ελευθερία δράσης του Ισραήλ και αυτός προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Το Ισραήλ είναι απίθανο να προχωρήσει σε βομβαρδισμούς χωρίς τη ρητή αμερικανική έγκριση και είναι βέβαιο ότι ένας Αμερικανός πρόεδρος θα απέτρεπε το Ισραήλ αν πίστευε πως έτσι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας του. Αυτό συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, τότε που η Αμερική υπολόγιζε στους φιλοϊρανούς σιίτες πολιτικούς του Ιράκ για να αποτρέψει μια ταπεινωτική αποχώρηση των στρατευμάτων της.

Μολονότι το ίδιο το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, πολλοί Ισραηλινοί πολιτικοί πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει το δικαίωμα να τιμωρήσει το Ιράν για τη μη συμμόρφωσή του με αυτή τη συνθήκη. Γι΄ αυτούς τους πολιτικούς, η έμμεση επιρροή που ασκεί το Ιράν στις ΗΠΑ μέσω των σιιτών του Ιράκ έχει γίνει εφιάλτης. Το ίδιο ισχύει και για τους Σαουδάραβες. Η βασιλική οικογένεια κυβερνάει μια κυρίως σιιτική χώρα επιβάλλοντας μια κρατική θρησκεία που καταγγέλλει τους σιίτες ως αιρετικούς. Α υτά τα αισθήματα είναι άλλωστε αμοιβαία: οι εξτρεμιστικοί μουλάδες του Ιράν μισούν τους ουαχαμπίτες της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, λοιπόν, αν υπάρχει στον κόσμο σήμερα μια χώρα που ανησυχεί περισσότερο από το Ισραήλ για την ιρανική ατομική βόμβα αυτή είναι η Σαουδική Αραβία. Και αν υπάρχουν σήμερα στον κόσμο δύο χώρες που ασκούν πραγματική επιρροή στον Λευκό Οίκο του Τζορτζ Μπους, αυτές είναι η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Τώρα και οι δύο αυτές χώρες λένε στον πρόεδρο Μπους ότι πρέπει «να τραβήξει την πρίζα» από την σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ, να πετάξει την έκθεση Μπέικερ, που η πιο σημαντική της πρόταση είναι το άνοιγμα καναλιών επικοινωνίας με την Τεχεράνη, και να προετοιμαστεί για επίθεση κατά του Ιράν, είτε άμεσα είτε με «αντιπρόσωπο» το Ισραήλ.

Σε αυτή τη βάση έχει συγκροτηθεί μια ανίερη συμμαχία ανάμεσα στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία και την Αμερική. Είναι το ίδιο ολέθρια όσο και ο «άξονας του κακού» του προέδρου Μπους. Η καταστροφή που μπορεί να επιφέρει στη Μέση Ανατολή θα κάνει τον πόλεμο στο Ιράκ να μοιάζει με απλή λεπτομέρεια.

© Τhe Τimes, 2007