Ο «πληθυσμός» ενός ολόκληρου… δάσους επιστρέφει κάθε χρόνο στο δάσος! Περισσότερα από 1.500 πτηνά, θηλαστικά και ερπετά απελευθερώνονται και γυρίζουν στη φύση από τα κέντρα περίθαλψης και προστασίας αγρίων ζώων που λειτουργούν στην Ελλάδα.


Πρόκειται για ζώα- ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και σπάνια και παγκοσμίως απειλούμενα- που έχουν πυροβοληθεί, δηλητηριασθεί ή έχουν τραυματισθεί σε ατυχήματα και στη συνέχεια τούς έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες είτε τα έχουν κρατήσει επί μακρόν για περίθαλψη στα κέντρα προστασίας. Μόνο στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών (ΕΚΠΑΖ) φθάνουν κάθε χρόνο περίπου 2.500

ζώα κατά μέσον όρο. «Απ΄ αυτά σχεδόν τα μισά μετά την περίθαλψη που τους παρέχουμε επιβιώνουν και επιστρέφουν στη φύση», λέει

ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΖΩΑ

που περιθάλπονται έχουν πυροβοληθεί, δηλητηριασθεί και στη συνέχεια τούς έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες

στα «ΝΕΑ» ο κ. Σταύρος Καλπάκης από το ΕΚΠΑΖ. Τα υπόλοιπα είτε δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν είτε παραμένουν στο κέντρο για θεραπεία. Στόχος όπως σημειώνει, «είναι να βοηθήσουμε τη φύση να διατηρήσει τις δυνάμεις της, την ισορροπία της». Τη χρονιά που πέρασε υπολογίζεται ότι απελευθερώθηκαν περίπου 1.300 άγρια ζώα. Επίσης, το 2005 περίπου 1.100 ζώα γύρισαν στη φύση και 1.350 το 2004. Εκατοντάδες πτηνά και άλλα ζώα περιθάλπονται και εν συνεχεία απελευθερώνονται και από τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Άνιμα» που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Σχεδόν τα μισά από τα ζώα που έφτασαν στον σύλλογο από τον Σεπτέμβριο του 2005 ώς τον Δεκέμβριο του 2006, δηλαδή 326 από τα 788, επέστρεψαν στο δάσος.

Δύσκολη η επανένταξη

Όπως τονίζουν πάντως οι υπεύθυνοι των κέντρων, η επιστροφή και η επανένταξη των ζώων στη φύση δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Είναι σχετικά εύκολο να κρατήσεις στη ζωή ένα άγριο πτηνό και να επουλώσεις τα τραύματά του, αλλά πολύ δύσκολο να επιτύχεις να το επανεντάξεις στο φυσικό περιβάλλον του», τονίζει η κ. Μαρία Γανωτή από τον Σύλλογο «Άνιμα». Όπως προσθέτει, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο τρέφεται ένα πτηνό, αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας. «Τα πτηνά με διόφθαλμη όραση (που τα μάτια τους δηλαδή βρίσκονται στην εμπρόσθια πλευρά του κεφαλιού τους, όπως οι κουκουβάγιες) μπορούν να απελευθερωθούν και όταν έχουν χάσει ένα μάτι. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με ένα πτηνό του οποίου τα μάτια βρίσκονται στα δύο πλευρά του κεφαλιού και κυνηγά ζωντανά θηράματα- οπότε πρέπει να υπολογίζει την ακριβή θέση τους- όπως για παράδειγμα, οι πετρίτες, οι ψαραετοί και τα ξεφτέρια».

[ ΙΝFΟ]

Πού να απευθυνθείτε για ένα ζώο που χρειάζεται βοήθεια:

● Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών, τηλ: 22970-31.338 (Αίγινα), 2310-724.969

(θεσσαλονίκη).

● Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Άνιμα», τηλ.: 210-9510.075 (Καλλιθέα).

● Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Αγρίων Ζώων «Αλκυόνη»: 22840-22.931 (Πάρος).

Περιθάλπουν σπάνια είδη


ΣΠΑΝΙΑ και απειλούμενα είδη πτηνών και θηλαστικών σώζουν οι γιατροί και οι εθελοντές στα κέντρα προστασίας και περίθαλψης. «Αρκετά συχνά απελευθερώνουμε πτηνά όπως ο αργυροπελεκάνος, η λαγγόνα, η κοκκινόχηνα που περιλαμβάνονται στα παγκοσμίως απειλούμενα είδη», αναφέρει ο κ. Καλπάκης από το ΕΚΠΑΖ. Συμπληρώνει μάλιστα ότι χάρη στις υπηρεσίες του κέντρου επιστρέφουν στη φύση και είδη που τα τελευταία χρόνια σπανίως φωλιάζουν στην Ελλάδα, όπως ο βασιλαετός ή ο ψαραετός. Εκτός από τα πτηνά πάντως και στα τρία κέντρα που λειτουργούν στη χώρα μας (ΕΚΠΑΖ, «Άνιμα», «Αλκυόνη») μεταφέρονται και άλλα ζώα όπως λαγοί, αλεπούδες, ζαρκάδια, ασβοί, χελώνες. Η περίθαλψη των ζώων μπορεί να περιλαμβάνει από ένα απλό τάισμα και την παροχή φαρμάκων, έως και λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις.